RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Onderzoek naar verontreinigde grond aan de Ossenwaard in Cothen

COTHEN - In de bodem bij de Ossenwaard in Cothen is de schadelijke stof PER (perchloorethyleen) aangetroffen. De gemeente Wijk bij Duurstede, waar Cothen onder valt, gaat nu onderzoeken hoe groot de verontreiniging precies is en hoe die kan worden weggehaald.

Het bodemonderzoek werd uitgevoerd in het gebied dat begint bij de kruising met de Bloemenwaard. Het gaat verder in westelijke richting van de Ossenwaard tot aan het Kersenpaadje. Er zijn twee gebieden waar PER de bodem verontreinigt: bij de Ossenwaard 2a en de straatgoot aan de zuidkant van de openbare weg vlakbij Ossenwaard 5.

GRONDWATER
Het grondwater is over een groter gebied verontreinigd met PER. De verontreiniging verspreidt zich in zuidelijke richting haaks ten opzichte van de weg en leidt niet naar andere woningen.

De gemeente heeft de bewoners een brief gestuurd, zegt wethouder Hans Marchal. "We kunnen ons goed voorstellen dat zij hier bezorgd over zijn. We hopen ze met de informatie gerust te stellen. Uit het onderzoek dat is gedaan, blijkt gelukkig dat op dit moment de maximaal toelaatbare norm (MTR) PER in de lucht in de woningen nergens wordt overschreden."

SANERINGSPLAN
Bodemonderzoek moet inzicht geven in de grootte en ligging van de verontreiniging. Op basis daarvan wordt een saneringsplan opgesteld. Hierin staat hoe en volgens welke methode de verontreiniging vervolgens wordt aangepakt.

PER wordt onder andere in chemische wasserijen en autobedrijven gebruikt. Het heeft een scherpe, zoete geur. Het kwam aan het licht nadat een bewoner van Ossenwaard 2A had geklaagd over de smaak van het drinkwater. Na het vervangen van de waterleiding en het nemen van enkele andere maatregelen is de concentratie PER in het drinkwater inmiddels weer binnen de norm.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -