Instellingen

Jordy Zuidam: 'FC Utrecht gaat salaris inleveren'

UTRECHT - Ook de spelers van FC Utrecht moeten salaris inleveren. Hoeveel geld, bespreekt de club binnenkort met de spelersraad. Dat zei Technisch Directeur Jordy Zuidam vrijdagavond in Een Berg Sport.
Jordy Zuidam met Jeroen Zoet
Jordy Zuidam met Jeroen Zoet © fcutrecht.nl
"De eerste stap is dat er een collectief akkoord is. Ik denk dat dat een positieve zaak is", vertelt Zuidam over de bezuinigingsmaatregelen die een rechtstreeks gevolg zijn van het coronavirus. "Nu is het eigenlijk aan de clubs om zich daaraan te committeren. Wij zullen op korte termijn met de spelersraad zitten om dit te bespreken." Hoeveel de club wil dat de spelers gaan inleveren kan Zuidam nog niet zeggen. Wel geeft hij aan dat de directie van FC Utrecht solidair zal zijn aan de spelers. "Joost Broerse, Thijs van Es en ik gaan alle drie salaris inleveren. Dat is een signaal wat we willen afgeven. Nu gaan we met de spelers in gesprek hoe zij daar inzitten."
Directie levert salaris in. Dat is een signaal dat we willen afgeven.
Jordy Zuidam

HOPEN OP RUSTIGE TRANSFERPERIODE

Het coronavirus kan ook invloed gaan hebben op de transfermarkt. Deskundigen voorspellen al een extreem rustige transferperiode doordat clubs hun geld liever gebruiken om de crisis het hoofd te bieden. Zuidam denkt dat dit voor FC Utrecht wel eens gunstig uit kan pakken. "Ik denk dat als we de selectie bij elkaar kunnen houden we niet mogen klagen", zegt Zuidam met een kleine glimlach. "Hij heeft gelijk", reageert Gert Kruys. "In mijn ogen heeft FC Utrecht een geweldige selectie. Als je kijkt naar de laatste twee wedstrijden. Ajax voor de beker een geweldige wedstrijd en die wedstrijd daarna tegen Sparta met een echte spits, Dalmau was weer fit. En Django Warmerdam is er al bij, dan heb je op alle posities gewoon goede spelers."
Adrian Dalmau
Adrian Dalmau © fcutrecht.nl
Kruys is wel benieuwd hoe het gaat met spelers als Hoogma, Abass en Zoet, die dit seizoen gehuurd zijn. "Kunnen die eventueel een bekerfinale nog spelen?" Zuidam moet daarop het antwoord schuldig blijven. "Nee, alles is nog volop in beweging. In Turkije willen ze 15 juni weer beginnen, in Engeland gaan ze er al vanuit dat het langer duurt voordat de gebruikelijke contracten gaan aflopen. Je ziet dat bekerfinales in andere landen ook al over het seizoen worden heen getild. De UEFA zegt dat het flexibel is en in oplossingen wil denken om dit alles mogelijk te maken." Hoe dat voor iedere competitie geldt is nog in te vullen door de UEFA en de nationale bonden.

BELANGSTELLING DROOGT OP

De belangstelling in spelers droogt langzaam op. Al geeft Zuidam aan dat deze op kunstmatige wijze nog wel in beweging wordt gehouden. "Het informeren naar spelers gebeurt nog steeds. Daar spelen zaakwaarnemers een rol in. Die hebben er belang bij dat er dynamiek in de transfermarkt blijft. Maar niemand weet hoe de toekomst eruitziet en de impact op de voetbalwereld is groot", legt Zuidam uit. "Dat zal eerst duidelijk moeten worden voordat de spelersmarkt weer op gang kan komen. Er zijn nog steeds spelers waarvoor serieuze belangstelling is, alleen is er op dit moment niks concreet en dat heeft mede te maken met de tijd waar we nu in leven."
In deze tijd moet je denken in kansen.
Jordy Zuidam
Zuidam zou heel tevreden zijn als hij zijn spelers bij elkaar kan houden. Op de vraag of dat financieel haalbaar geeft de Technisch Directeur van FC Utrecht indirect een 'ja'. "Op het moment dat er toch iemand weg gaat zal dat in deze tijd niet met het mes op de keel zijn van er moet iemand weg. Als er iemand vertrekt dan zal dat voor een goede prijs zijn en dan is het ook goed voor de club." Gert Kruys wijst op de onzekerheden die er op dit moment in de voetbalwereld leven. "De grote vraag is: welke grote spelers gaan er nu verkocht worden en wat worden de prijzen?" Zo heeft FC Barcelona al aangegeven alleen nog maar te gaan huren en ruilen. "Dat heb je ook met aandelen. Door de situatie kan het nu zijn dat de waarde van spelers daalt. Laat ik het zo zeggen: wij gaan onze aandelen niet op het laagste punt verkopen", reageert Zuidam. "Dat kunnen we doen, omdat we veel langlopende contracten hebben."
Voor Gyrano Kerk is nog steeds interesse, alleen niet concreet.
Voor Gyrano Kerk is nog steeds interesse, alleen niet concreet. © fcutrecht.nl

GEEN GEDWONGEN ONTSLAGEN

Een eventuele terugloop aan seizoenkaarten moet opgevangen worden door een salariskorting. Daarnaast wil Zuidam in deze tijd juist zoeken naar nieuwe kansen. "Je kan achteroverleunen en zeggen: wat is het toch lastig in deze tijd, of je kunt kijken of je kansen ziet en daarop in kan spelen. Je kunt heel makkelijk denken in gedwongen ontslagen, maar je kunt veel beter kijken of je met een hele nieuwe dynamiek kansen kan verzilveren. Als ik kijk naar de steun en het enthousiasme bij ons publiek, bij de stad en bij sponsoren, dan ben ik ervan overtuigd dat we de lijn die we hebben ingezet kunnen doorzetten."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.