Amersfoorts verpleeghuis mag bezoek ontvangen en forse daling op Utrechtse IC-afdelingen

PROVINCIE UTRECHT - Vandaag zijn de scholen weer opengegaan en mag je weer naar de kapper. Een aantal coronamaatregelen zal de komende weken in fases worden afgebouwd. In dit liveblog houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen.
In het kort:
- St Pieters en Bloklands Gasthuis in Amersfoort mag bezoek ontvangen
- Forse daling op Utrechtse IC-afdelingen
- Scholen tevreden na heropening
- Nieuwe cijfers: 16 overledenen en 36 ziekenhuisopnames
- Lees hier het liveblog van gisteren

22.56 uur Afsluiting liveblog

Dit was het weer voor vandaag. Morgenvroeg starten we met een nieuw liveblog.

22.19 uur Burgemeesters: 'Terrassen kunnen 1 juni prima open'

De burgemeesters van de Veiligheidsregio's zien de opening van de terrassen op 1 juni met vertrouwen tegemoet. Steeds meer mensen gaan eropuit, maar volgens de burgemeesters blijven zij voldoende afstand van elkaar houden. Zij verwachten niet dat zij door de openstelling van de horeca ineens massaal boetes moeten gaan uitdelen, zo laat burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen maandag weten na afloop van het wekelijkse beraad van alle burgemeesters van de Veiligheidsregio's.

21.59 uur Amersfoorts verpleeghuis mag bezoek ontvangen

Het St Pieters en Bloklands Gasthuis in Amersfoort is één van de geselecteerde verpleeghuizen die deze week bij wijze van proef één bezoeker per bewoner mag verwelkomen. Dat laat het ministerie van Volksgezondheid weten. Het Amersfoortse verpleeghuis is door de GGD regio Utrecht (GGDrU) geselecteerd.
Als de bezoekregeling in de praktijk goed werkt dan is het de bedoeling dat per 25 mei in meer verpleeghuislocaties beperkt bezoek kan plaatsvinden. Dit wordt op 19 mei door het kabinet besloten.

20.07 uur 'Ook al zijn ze superlief, het was écht een hel'

Blij om weer naar school te gaan en mooie foto's schieten in je eigen achtertuin. Dat en meer in onze rubriek 'Utrechters in coronatijd'.

17.44 uur Forse daling coronapatiënten op IC-afdelingen Utrechtse ziekenhuizen

In heel Nederland liggen nu 498 patiënten met corona op de intensive care. In de grote Utrechtse ziekenhuizen bedraagt dat aantal 27. Dat zijn er 12 minder dan afgelopen donderdag, toen het aantal ic-patiënten in de regio Utrecht 39 bedroeg.
Het aantal coronapatiënten (tussen haakjes het verschil met 7 mei)
- UMC Utrecht: 8 (-4) patiënten in totaal, waarvan 7 (-4) op de IC
- Diakonessenhuis: 13 (-11) patiënten in totaal, waarvan 5 (-2) op de IC
- Meander MC: 13 (-6) patiënten in totaal, waarvan 5 (-2) op de IC
- St. Antonius: 19 (-2) patiënten in totaal, waarvan 10 (-4) op de IC

17.32 uur Schoolbesturen tevreden na 'gemoedelijke' heropening

De heropening van de basisscholen is over het algemeen "gemoedelijk en goed" verlopen, vat de PO-Raad de eerste schooldag in acht weken samen. De sectororganisatie, die de schoolbesturen vertegenwoordigt, ziet dat scholen nog voor veel uitdagingen staan: "Hoe staat het ervoor met de gezondheid en aanwezigheid van medewerkers en leerlingen? Wat hebben de leerlingen wel of niet geleerd in de afgelopen weken?"
Het voorbereiden van de heropening was een flinke klus. Leerlingen moeten de helft van de tijd les krijgen en iedere school vult dat op zijn eigen manier in. Dat vergde wel veel afstemming met leraren, ouders en de buitenschoolse opvang, zet de PO-Raad. "Roosters maken voelde soms als een 1000-stukjespuzzel leggen."

17.07 uur 'Toename van erehagen bij uitvaarten'

Sinds de coronacrisis is het aantal uitvaarten flink toegenomen bij Barbara Uitvaartverzorging: van gemiddeld 7 naar zo'n 15 tot 20 in de week. Lees in onze rubriek 'Ondernemers in coronatijd' hoe het Utrechtse bedrijf hier mee omgaat.

16.52 uur Aantal nieuwe kankerdiagnoses stagneert

Het aantal nieuwe kankerdiagnoses stagneert. Het begon vorige maand te stijgen na de forse daling eerder tijdens de coronacrisis, maar gaat nu al drie weken niet verder omhoog. Dat bevestigt de Nederlandse Kankerregistratie na een bericht in Medisch Contact.
Voor de uitbraak waren er ongeveer 3500 nieuwe kankerdiagnoses per week. Op het dieptepunt van de crisis, eind maart/begin april, was dat met circa 30 procent gedaald. De tweede week van april ging het aantal diagnoses omhoog naar ongeveer drie kwart van de normale hoeveelheid. Maar inmiddels is er nog steeds sprake van een kwart minder diagnoses.
Aangenomen wordt dat mensen tijdens de coronacrisis minder snel naar de huisarts of het ziekenhuis gaan uitvrees voor besmetting of omdat ze de zorg niet willen belasten.

16.19 uur 'Speur naar zwakke coronavarianten voor maken van vaccin'

Wetenschappers van onder meer de Universiteit Utrecht willen via een kleine omweg proberen om een vaccin tegen het coronavirus te ontwikkelen. De methode die zij voorstellen is in het verleden onder meer succesvol gebruikt tegen polio.

16.11 uur Minder dan 500 coronapatiënten liggen nog op intensive care

Op de intensive cares liggen nog 498 mensen met het coronavirus. Dat zijn er negen minder dan op zondag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). "Een beperkte daling, maar dit past binnen de normale schommelingen. Voor het eerst zitten we onder de 500. Een paar dagen later dan gedacht, maar toch is het een belangrijke stap vooruit", zegt Bas Leerink, hoofd van het coördinatiecentrum.

15.50 uur 'Even wennen aan alle protocollen'

Het is even wennen aan de nieuwe situatie, zegt rijschoolhouder Ernest Alvares van Veronica Verkeersschool. "Doordat je vandaag gaat starten, moet je toch even wennen aan alle protocollen." Beluister het interview op Radio M Utrecht hieronder.
Bij herenkapper Cees van Berkel stond de telefoon gelijk roodgloeiend. "Sinds afgelopen vrijdag ben ik al voor deze hele week volgeboekt."

14.52 uur Ouderenbond geeft tips over beeldbellen

Ouderenbond KBO-PCOB heeft een hulplijn geopend voor ouderen met vragen over beeldbellen, WhatsApp en het werken met tabletcomputers. Volgens KBO-PCOB willen veel ouderen door de beperkingen vanwege het nieuwe coronavirus graag gebruikmaken van die communicatiemiddelen, maar zitten zij vaak nog met vragen.
Senioren die de zogeheten Digibellijn bellen, krijgen een vrijwilliger aan de lijn die hen wegwijs kan maken. Behalve vragen over beeldbellen en andere communicatiemiddelen, beantwoordt de lijn ook vragen over online boodschappen doen. De KBO-PCOB Digibellijn is te bereiken op maandagmiddag, woensdagmiddag en vrijdagmiddag van 14.00 - 16.00 uur via telefoonnummer 030 3400 660.

14.09 uur Hoog bezoek bij de kapper

Er mag vanaf vandaag weer een bezoekje worden gebracht aan de kapper en als er iemand is die met een netjes kapsel goed voor de dag wil komen is het burgemeester Jan van Zanen wel. "Bezoek als ode aan alle honderden kapperszaken en hun medewerkers in Utrecht, mijn vaste kapper Hairfix Haarmode aan de Burgemeester Reigerstraat", schrijft de Utrechtse burgemeester in een foto op zijn Instagram-account, waarop te zien is dat hij keurig wordt bijgepunt. Uiteraard met inachtneming van de nodige maatregelen.

14.01 uur Nieuwe cijfers RIVM

Het aantal doden door corona is met 16 gestegen naar 5456, meldt het RIVM. Dat zijn er net iets minder dan gisteren, toen er 18 nieuwe overlijdens werden bevestigd.
Het werkelijke dodental ligt fors hoger, omdat ook mensen overlijden die niet zijn getest. Ook liggen de cijfers wat achter, omdat GGD'en sterfgevallen soms pas een of meerdere dagen later doorgeven aan het RIVM.

13.56 uur GGD stelt VVD-fractievoorzitter gerust

Fractievoorzitter Dimitri Gilissen van de VVD Utrecht uitte eerder vandaag zijn zorgen over de testcapaciteit van de GGD. "Bij een vermoeden van een besmetting wil ik dat een leerkracht snel terechtkan bij de GGD. In onze provincie gaat het om honderden juffen en meesters, die moeten gelijk getest kunnen worden bij klachten", zei hij.
Maar volgens de GGD hoeft de fractievoorzitter zich geen zorgen te maken...

13.31 uur Opnieuw verdrietig nieuws in de gemeente Vijfheerenlanden...

13.20 uur Advocaten niet naar Marengo-proces: 'Door coronamaatregelen onwerkbare situatie'

De advocaten van het kantoor Ficq & Partners noemen de situatie door de strenge coronamaatregelen "onwerkbaar" en hebben aan de rechtbank in Amsterdam per brief laten weten dat ze zich niet kunnen verenigen met de beperkingen die aan de verdediging zijn opgelegd, schrijft NRC.
Het Marengo-proces draait om een reeks liquidaties die veelal zijn gepleegd in de provincie Utrecht. Hoofdverdachte is Ridouan T. uit Vianen die vorig jaar in Dubai werd opgepakt.

13.02 uur Geen bekerfinale in Duitsland

Het idee van supporters van FC Utrecht om de bekerfinale tussen FC Utrecht en Feyenoord in Duitsland te spelen, vindt geen weerklank bij de KNVB. FC Utrecht-fans opperden dit weekend om de finale over de grens te spelen, omdat daar met ingang van komend weekend, zij het zonder publiek, weer gevoetbald gaat worden.

12.20 uur Te water...

De versoepeling van de coronamaatregelen betekent ook goed nieuws voor roeivereniging Orca. Vanochtend gingen de eerste roeiers van de vereniging volgens het protocol in eenmansboten het water op.
Eerste roeiers het water op.
Eerste roeiers het water op. © Orca

11.56 uur Feeststemming op schoolpleinen

Met feestelijke muziek en juffen en meesters vol goede zin zijn de leerlingen van basisschool De Horn in Wijk bij Duurstede vanochtend onthaald op het schoolplein. "De kinderen mogen eindelijk weer naar school, de leerkrachten hebben er zin in en de zon schijnt. Een prachtige dag om weer te beginnen", zegt een vrolijke directeur Jan Heijman.

11.13 uur VVD-fractievoorzitter Gilissen bezorgd over testcapaciteit GGD

Fractievoorzitter Dimitri Gilissen van de VVD Utrecht wil van het stadsbestuur weten of de GGD regio Utrecht voldoende testcapaciteit heeft. Bij het naar school brengen van zijn kinderen vanochtend sprak hij de directeur en was hij nog niet voldoende gerustgesteld.
"Bij een vermoeden van een besmetting wil ik dat een leerkracht snel terechtkan bij de GGD. In onze provincie gaat het om honderden juffen en meesters, die moeten gelijk getest kunnen worden bij klachten." De VVD'er heeft er overigens alle vertrouwen in dat het vandaag verantwoord is om de scholen op te gooien.
Gilissen heeft vorige week al vragen gesteld aan het college over dit onderwerp. "Die ga ik nu afstoffen en opnieuw voorleggen aan het college." Hij hoopt vrijdag meer duidelijkheid te krijgen.

10.35 uur FNV: Staatssteun schiet doel voorbij bij boetevrij ontslag

Als bedrijven staatssteun krijgen en tegelijkertijd mensen kunnen ontslaan zoals minister Koolmees van Sociale zaken wil, dan schiet de NOW 2.0 zijn doel voorbij. Dat stelt FNV.
Vorige week werd bekend dat de nu nog geldende ontslagboete voor ondernemers verdwijnt in het tweede pakket steunmaatregelen voor bedrijven. Dat maakt het mogelijk dat bedrijven in financiële nood straks wel werknemers kunnen ontslaan, terwijl ze ook steunen krijgen van de overheid.
Volgens de vakbond zien zij nu al dat veel mensen met flexcontracten zijn ontslagen en werkgevers loonoffers vragen, ondanks de staatssteun. "Die is er juist om banen en inkomens te behouden", stelt FNV-coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid Zakaria Boufangacha in een schriftelijk bericht.
De FNV vindt overeenstemming tussen vakbonden en werkgevers een belangrijke voorwaarde bij het verlenen van nieuwe staatssteun vanaf 1 juni.

10.02 uur Topamateurs: nieuw seizoen niet starten zonder publiek

De topamateurclubs in de provincie Utrecht scharen zich achter het standpunt van VV Katwijk en willen het nieuwe voetbalseizoen niet starten zonder publiek. IJsselmeervogels-voorzitter Frank van den Bos is zeer helder in zijn standpunt. "Wij voetballen voor publiek en zonder publiek voetballen we niet. Spelen zonder publiek is zowel sportief als economisch not done."

09.35 uur ANBO: Blij met zorgvuldige opstart bezoek verpleeghuizen

Bewoners van 25 verpleeghuizen kunnen vanaf vandaag weer bezoek ontvangen van een familielid. ANBO is blij dat er goed en zorgvuldig wordt gekeken op welke manier bezoek daar weer mogelij is, zo laat de ouderenbond weten.
"Het is heel belangrijk dat bewoners en familie met elkaar in contact kunnen zijn. Maar daarbij is het cruciaal dat de meest kwetsbare ouderen niet besmet worden met het coronavirus. En dat is een lastige balans", stelt directeur Liane den Haan van ANBO.

08.38 uur Juffen en meester van Utrechtse basisschool verrast

Ouders en leerlingen van basisschool de Wissel in Utrecht hebben een spandoek opgehangen en hebben voor alle meesters en juffen een verrassingsdoosje gemaakt om de leerkrachten weer welkom te heten.
Het spandoek bij basisschool de Wissel.
Het spandoek bij basisschool de Wissel. © Wessel van Hoek

07.49 uur Meer mensen aanwezig bij rechtszaken

Ook in rechtbanken worden de coronamaatregelen wat versoepeld. Zo kunnen vanaf vandaag meer mensen een rechtszaak bijwonen.

07.26 uur Zorgen om 1,5 meter afstand op Utrechtse fietspaden

06.46 uur Vrees voor meer daklozen

Oud-minister Jet Bussemaker, tegenwoordig voorzitter van de Raad van Volksgezondheid en Samenleving, vreest voor een stijging van het aantal daklozen als gevolg van de coronacrisis. Volgens Bussemaker moet tijdelijke bewoning in leegstaande kantoren, caravans en vakantieparken snel worden toegestaan. Dat zegt ze maandagavond in het televisieprogramma De Monitor van KRO-NCRV.
Nederland komt naar schatting 315.000 woningen tekort en onder de woningzoekenden is een groeiende groep economische daklozen. De vrees bestaat dat die groep verder zal toenemen door de coronacrisis. Het gaat daarbij om mensen zonder woning die vaak wel een baan hebben, bijvoorbeeld zzp'ers die hun woonlasten niet meer kunnen voldoen. In tegenstelling tot traditionele daklozen hebben zij vaak geen verslaving of psychische problemen.

05.43 uur Ook contactberoepen weer aan de slag

Kappers, masseurs en schoonheidsspecialisten mogen weer werken. Afgelopen week maakte premier Rutte bekend dat mensen met contactberoepen vandaag weer aan de slag kunnen. Het gaat dan bijvoorbeeld ook om rijscholen, tattooshops en schoonheidsalons.
In de nieuwe richtlijnen staan hygiëne en gezondheidschecks voorop. Klanten wordt vooraf gevraagd of ze klachten hebben. Enkele kappers in Brabant zetten na middernacht al de schaar in lang geworden coronakapsels.

05.30 uur Kom op de fiets of lopend naar school

Nu de basisscholen weer opengaan roepen alle gemeenten in de regio ouders op vooral met de fiets of lopend te komen. Hoe minder auto's er komen, hoe meer ruimte er is voor iedereen, zo is het idee.

05.22 uur De basisscholen gaan weer open

Na twee maanden thuisonderwijs mogen kinderen vandaag weer naar school en naar de opvang. Om dit 'coronaproof' te laten verlopen, zijn er diverse veiligheidsmaatregelen getroffen. Er zijn bijvoorbeeld looproutes, handen-was-momenten en ouders mogen niet de school in. Ook gaan de leerlingen in eerste instantie de helft van de normale tijd naar school.
Uit een eerdere peiling van RTV Utrecht blijkt dat bijna 70 procent van de ouders in de provincie Utrecht hun kroost vandaag weer naar school brengt. Toch zijn er ook nog zorgen en onzekerheden.13 procent van de ouders houdt hun kind daarom thuis. Ook sommige leerkrachten gaan nog niet aan het werk, blijkt uit een landelijke peiling: 4 procent zegt thuis te blijven, 3 procent zegt twijfels te hebben over een terugkeer voor de klas.

05.16 uur Veiligheidsregio's blikken terug op rustige zondag

De Veiligheidsregio Utrecht blikt terug op een rustig weekend, net als de andere veiligheidsregio's in het land. In sommige winkelgebieden was het wel druk, maar minder dan op zaterdag en de corona-regels werden goed nageleefd. Ook in de natuurgebieden was het niet druk, op enkele uitzonderingen na, maar dat zorgde niet voor problemen.

05.06 uur Liveblog gemist? Lees hier het liveblog van zondag

Lees hier het liveblog van gisteren terug.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.