RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

OM eist tien jaar cel en tbs met dwangverpleging voor dodelijke mishandeling Dunja

UTRECHT - Het OM eist tien jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging tegen Lorenzo S., de man die wordt verdacht van de dodelijke mishandeling van zijn vriendin Dunja uit Utrecht. De 26-jarige verdachte staat vandaag voor de rechter. Hij zegt nog steeds dat de vrouw door vallen om het leven is gekomen.


Het OM had de verdenkingen aan het adres van Lorenzo voor de zitting nog verzwaard. Volgens de officier heeft de verdachte Dunja opzettelijk van het leven beroofd door met kracht op haar gezicht en hoofd te slaan, haar hoofd tegen de grond te slaan, haar hals dicht te knijpen en mond en neus dicht te houden.

DRAMA
De politie werd die ochtend van 24 februari 2019 gewaarschuwd door omwonenden die alarmerend geschreeuw en gebonk uit het appartement van Dunja hoorden komen. De verdachte wilde niet opendoen en hij maakte agenten uit voor racisten. Hij zei alles te filmen met een webcam.

In het appartement trof de politie vervolgens een huiveringwekkende chaos aan en een zwaargewonde Dunja. De vrouw was vreselijk toegetakeld en Lorenzo lag onder haar. Hij deed alsof hij buiten bewustzijn was, aldus het Openbaar Ministerie.

MEER INCIDENTEN
Ook vˇˇr het drama was er al veel aan de hand, zo blijkt onder meer uit de sms-geschiedenis van Dunja en Lorenzo. Die bevat tientallen pagina's tekst, waarin Dunja zegt dat de relatie voorbij is omdat zij hem niet vertrouwt met andere vrouwen. Ook tegen vriendinnen zou ze gezegd hebben dat de relatie klaar was.

De politie moest vaker naar haar appartement aan het Europaplein komen. De verdachte werd bij haar woning meerdere keren weggestuurd. Een vriendin verklaarde dat Dunja een keer wilde dat S. de kamer uit zou gaan. Daarbij zou ze een mes hebben gebruikt. Ze kon toen niet tot bedaren worden gebracht. Toen de politie kwam, hadden zij en Lorenzo allebei een snijwond in hun hand.


VERWEER
Volgens Lorenzo was niet Dunja, maar hij het slachtoffer. Zijn vriendin zou onder invloed totaal buiten zichzelf zijn geraakt en hem met een mes bedreigd hebben. Ze zouden meerdere keren zijn gevallen en gestruikeld en tegen allerlei meubelstukken zijn gevallen.

Over het niet opendoen van Dunja's appartement toen de politie kwam, verklaarde Lorenzo dat hij in shock was. "Ik zag Dunja niet meer bewegen. Ik probeerde haar met water bij te brengen. Ik zag mijn geliefde op de grond liggen."

Op geluidsopnamen van een buurman lijkt het alsof een mannenstem schreeuwt: 'ik maak je dood'. Volgens de verdachte kan dat niet kloppen. Over de aard van de verwondingen verklaarde hij geen idee te hebben hoe die waren ontstaan.

OPENBAAR MINISTERIE
Het OM gelooft niets van het verhaal van de verdachte. Volgens de officier van justitie wijzen alle verklaringen van getuigen, politiemensen en de uitkomsten van forensisch onderzoek erop dat Lorenzo S. zijn vriendin dodelijk heeft mishandeld. Dat ze door alcoholgebruik veel zou zijn gevallen, is uitgesloten: het slachtoffer was broodnuchter.

Ook advocaat Dijkstra van de nabestaanden noemde het scenario dat S. schetst volkomen ongeloofwaardig. De advocaat pleitte tijdens de zitting dan ook dat S. tbs met dwangverpleging krijgt. Ook wil hij een schadevergoeding voor de zus, broer en oma van tienduizenden euro's. Het OM wil dat die vergoedingen worden toegewezen.


PIETER BAAN CENTRUM
Vorig jaar zomer werd Lorenzo S. opgenomen in het Pieter Baan Centrum (PBC) om meer duidelijkheid te krijgen over zijn psychische toestand. In het rapport komt de verdachte naar voren als iemand die zelf de uitkomsten van het psychologisch onderzoek wilde bepalen. Hij stelde voorwaarden aan zijn medewerking en bepaalde of, hoe, wanneer en waarover er gesproken werd. Hij ging zelfs tijdens het sporten in discussie omdat hij dacht dat dit bij het onderzoek hoorde.

Volgens het OM kan bij S. ook een stoornis worden vastgesteld op andere gronden dan de uitkomst van het PBC-onderzoek. Dat blijkt onder meer uit eerdere uitspraken van het gerechtshof, die de officier van justitie opsomde tijdens de rechtszitting.

Die uitspraken zouden duiden op een narcistische en antisociale stoornis. "S. toont onbetrouwbaar, agressief, roekeloos en onverschillig gedrag." De kans op herhaling is volgens het OM groot. Ook waren meerdere vrouwen in het verleden slachtoffer van geweld en agressie van Lorenzo. Hij mishandelde zijn eigen moeder en ex-vriendin met wie hij een kind heeft. Zij zijn doodsbang voor hem, zei de officier van justitie.


VERDEDIGING
Volgens de advocaat van Lorenzo voelt haar cliŰnt zich heel erg schuldig en vindt hij het vreselijk wat er is gebeurd. Dunja zou verder hebben geweten van de komst van Lorenzo die fatale nacht. Hij had ook eten voor hen beiden besteld. S. had wel gedronken, maar geen coca´ne gebruikt. Hij zou bij zijn komst direct allerlei verwijten naar zijn hoofd hebben gekregen. Dunja zou compleet buiten haar zinnen zijn geraakt.

Volgens de verdediging had Dunja psychische stoornissen en ze zou aan PTSS en Borderline lijden. Op die fatale ochtend zou de Utrechtse vrouw buiten zinnen zijn geweest en een mes hebben gegrepen. "Ze raakte totaal buiten zinnen en was onstabiel. Ze viel constant om tegen allerlei meubelstukken aan." Lorenzo zou alleen hebben geprobeerd haar van zich af te duwen en het mes af te pakken.


De verdediging twijfelt ook of Dunja daadwerkelijk niets had gedronken. De advocaat gaf aan dat er meer onderzoek nodig is naar de doodsoorzaak. En aan de voorwaarden voor het opleggen van tbs kan volgens de advocaat ook niet worden voldaan. Lorenzo zou verder ook niet als 'weigerende observandus' kunnen worden aangemerkt. Als hij dat was, dan had het Pieter Baan Centrum er na de observatie wel melding van gemaakt.

De advocaat verzocht ook om de schadeclaims af te wijzen. De broer van Dunja zou zijn eindexamen niet hebben gehaald door het verlies van zijn zus, maar volgens de advocaat haalde hij sowieso nooit erg goede cijfers.


De uitspraak volgt op 25 mei. Verdachte Lorenzo S. heeft aangegeven daar zelf bij te willen zijn.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -