Nieuwe bieb op de Neude eindelijk open, maar 'heerlijk snuffelen' in de boeken mag niet

UTRECHT - Vlak voor openingstijd staan de eerste klanten al voor de ingang van de nieuwe bibliotheek op de Neude in Utrecht. Vandaag opent wethouder Anke Klein de bieb die naar het oude postkantoor is verhuisd.
Wethouder Anke Klein opent de nieuwe bibliotheek op de Neude
Wethouder Anke Klein opent de nieuwe bibliotheek op de Neude © RTV Utrecht / Iris Tasseron
Alleen leden mogen de bibliotheek bezoeken en alleen als je een ticket hebt geregeld via de website. Zo houdt de bibliotheek controle over de hoeveelheid bezoekers. Directeur Ton van Vlimmeren is blij dat het nu eindelijk zover is. "We hadden natuurlijk een feest voor de hele stad willen maken, maar dat kan in deze omstandigheden niet. We hopen dat we snel ook andere functies van de bibliotheek kunnen doen, om te kunnen studeren, om te kunnen lezen, lezingen en nog veel meer."

BEZOEKERS

Leden van de bibliotheek kunnen nu dus weer boeken komen lenen. Sommigen zijn zo nieuwsgierig naar het nieuwe gebouw dat ze als eerste naar binnen willen. Een bezoeker: "Normaal zit ik bij de bibliotheek in Vleuterweide, maar het is zo leuk om even binnen te komen dat ik een kaartje heb gereserveerd."
Tassen met boeken staan klaar voor de leden van de bibliotheek
Tassen met boeken staan klaar voor de leden van de bibliotheek © RTV Utrecht / Iris Tasseron
Er zijn ook mensen die komen om boeken te lenen. Een gezin met drie kinderen komt met een grote tas boeken aan. Ze zijn vaste klant. De jongste van het gezin heeft ook nog meegeholpen met de verhuizing begin maart. Kinderen gaven toen boeken aan elkaar door van de oude bieb op de gracht naar de Neude.
De moeder van het gezin: "We komen heel vaak bij de bibliotheek. Dat vinden de kinderen ook heel prettig, ze lezen veel, dus dan kunnen ze steeds omwisselen en ook doen we vaak mee aan de activiteiten die de bieb organiseert."
De eerste klanten in de bibliotheek op de Neude
De eerste klanten in de bibliotheek op de Neude © RTV Utrecht / Iris Tasseron

MAATREGELEN

Activiteiten organiseren in het nieuwe gebouw kan voorlopig nog niet vanwege de corona-maatregelen. De bibliotheek is alleen open voor leden op afspraak. Iedereen moet de juiste route volgen, zodat passeren op anderhalve meter goed te doen is. Verder wordt geadviseerd om met een lijstje te komen, zodat je zo min mogelijk boeken aanraakt in de rekken. Alles om te voorkomen dat mensen via de boeken elkaar besmetten. Directeur Van Vlimmeren: "Het idee dat je honderd boeken in de handen neemt en gaat staan lezen voordat je er één kiest: dat is niet de bedoeling. Dat staat wel een beetje op gespannen voet met dat heerlijke snuffelen in de bieb, maar we hopen dat dat snel ook weer kan."
Als je de boeken uit hebt, lever je ze in en gaan de boeken 72 uur in quarantaine in de kelder. Pas na die drie dagen halen medewerkers de boeken op en worden ze weer in de schappen gezet.
Nieuwe bieb op de Neude open: snuffelen verboden

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.