RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

RAI en Jaarbeurs in gesprek met overheid over heropening, minister bekijkt sportschoolplannen


UTRECHT - Stapsgewijs kruipen we uit de intelligente lockdown. In dit liveblog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond de coronacrisis.
In het kort:
- Minister bekijkt maatregelen die sportscholen willen nemen om toch open te kunnen
- Aantal coronapatiŽnten op Intensive Care met 35 gedaald
- Voor het eerst sinds lange tijd liggen er weer meer niet-coronapatiŽnten op de Intensive Care
- FC Utrecht hoopt op steun van fans
- Baarnsch Lyceum verrast geslaagde eindexamenkandidaten met 'coronaproof' bezoek en cadeautjes
- Lees hier het liveblog van gisteren terug

22.57 uur   Het liveblog is gesloten. Tot morgen.

21.52 uur   Binnen een paar minuten weten of je corona hebt
Een Nederlandse startup werkt aan een veelbelovende test, zo is te zien in een reportage van EenVandaag.
21.39 uur   RAI en Jaarbeurs praten met overheid over heropening
De RAI Amsterdam is, samen met onder meer de Jaarbeurs in Utrecht, in gesprek met de overheid over heropening. Dat meldt het ANP.

De RAI zegt klaar te zijn voor vakbeurzen waarbij bezoekers 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden en wil komende zomer proefevenementen huisvesten waarvoor bezoekers zich vooraf dienen te registreren, zodat de beursorganisatie weet hoeveel mensen er komen. Het wachten is nu op toestemming.

Wat de Jaarbeurs van plan, is nog niet bekend. De organisatie liet vorige week wel al weten voorbereid te zijn op bijeenkomsten van 30 personen per 1 juni en 100 personen, mogelijk vanaf 1 juli. "We volgen de aanwijzingen van de overheid, maar hopen dat evenementen en bijeenkomsten na 1 september weer bij Jaarbeurs georganiseerd en gefaciliteerd kunnen worden", meldt de organisatie online.


20.35 uur   Utrechtse ode aan afgelast Songfestival
In 'normale tijden' zou een deel van Nederland deze week druk zijn geweest met het Eurovisie Songfestival. Vanavond zou de eerste voorronde zijn in Rotterdam, donderdag de tweede en zaterdag de grote finale. De Utrechtse zanggroep VOŌSZ wilde dat niet ongemerkt voorbij laten gaan en bracht met een medley een ode aan recente winnaars.19.18 uur   Youp van 't Hek bedankt verpleegkundigen


19.02 uur   'Non-food kramen' weer welkom op markten
Vanaf morgen mogen ook zogeheten 'non-food kramen' weer de markt op. Dat heeft burgemeester Jan van Zanen als voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) besloten. Omdat er anderhalve meter afstand gehouden moet worden tussen mensen op de markt, kan het zijn dat er minder kramen kunnen staan dan gebruikelijk. In dat geval gaan kramen met etenswaren voor op de non-food kramen.


Afgelopen donderdag besloot de VRU al, in aanloop naar Moederdag, dat bloemen- en plantenkramen weer op de markt mochten staan. Daarvoor mochten markten alleen etenswaren verkopen. Die maatregel was bedoeld om supermarkten te ontlasten en inwoners van de provincie de kans te geven hun boodschappen te spreiden, wat onder meer in de portemonnee merkbaar zou zijn.


18.56 uur   Utrechtse festival Smeerboel nog altijd niet afgelast17.12 uur   Minister kijkt naar aanvullende maatregelen sportscholen
Minister Van Rijn van Medische Zorg denkt niet dat de sportscholen in Nederland al op 1 juni open kunnen, zei hij na afloop van een gesprek met de sector. Van Rijn wees erop dat het kabinet voorzichtig te werk moet gaan bij het versoepelen van maatregelen. "Niet alles kan tegelijk."

Hij is wel bereid te kijken naar extra maatregelen die de sportscholen kunnen nemen om verspreiding van het coronavirus te verminderen. Volgens de huidige planning van het kabinet mogen sportscholen pas weer op 1 september hun deuren openen. Daarover is de sector bijzonder teleurgesteld. Sportscholen en fitnesscentra vormen volgens deskundigen een risico omdat er bij binnen sporten in een kleine ruimte aerosolen kunnen ontstaan, wolken met minuscule druppels zweet en ander lichaamsvocht. Dat is een goede voedingsbodem voor het virus.

Tijdens een video-overleg verklaarde de branche met extra stappen de risico's te kunnen verminderen. Daarbij moet volgens de bewindsman gedacht worden aan bijvoorbeeld "de intensiteit van het sporten", de hoeveelheid mensen die worden toegestaan in een sportschool en het aantal aanwezige apparaten. Van Rijn verwacht de lijst met aanvullende maatregelen deze week of volgende week te ontvangen van de branche. Hij zal er dan naar kijken en advies over vragen aan het OMT, het deskundigenteam dat het kabinet adviseert. Wanneer hij de sportscholen dan meer duidelijkheid kan geven, kon Van Rijn niet zeggen. Maar het zal wel na 1 juni zijn, zei hij.


17.06 uur   Geen groot feest bij in ere herstelde singel


16.41 uur   Verpleeghuizen gingen vandaag weer voorzichtig open, zo zag dat eruit
 Een bewoner van verpleeghuis Honinghoeve van Stichting Waalboog krijgt bezoek van zijn vrouw. Een bewoner van verpleeghuis Honinghoeve van Stichting Waalboog krijgt bezoek van zijn vrouw. | Foto: ANP

Bewoners van 26 Nederlandse verpleeghuizen kregen vandaag voor het sinds 20 maart weer bezoek. In onze regio mocht St. Pieters en Bloklands Gasthuis in Amersfoort weer open. Per bewoner is ťťn vaste bezoeker toegestaan. Als het goed gaat blijft gaan, wordt de openstelling van verpleeghuizen verder verruimd door het kabinet.


16.02 uur   Forse daling coronapatiŽnten op IC
Er liggen nu 463 COVID-patiŽnten op de Intensive Cares in Nederland. Dat zijn er 35 minder dan de dag ervoor. Er liggen daarnaast 462 non-COVID-patiŽnten op de IC, 74 meer dan de voorgaande dag. Dit blijkt uit de gegevens van het Landelijk CoŲrdinatiecentrum PatiŽnten Spreiding (LCPS). Van de Nederlandse COVID-patiŽnten op de IC liggen er 451 in Nederland, 32 minder dan gisteren. En er liggen 12 patiŽnten in Duitsland, 3 minder dan gisteren.

Maandag nam het aantal IC-patiŽnten met 9 af. De daling is van groot belang nu de coronamaatregelen per 1 juni verder worden versoepeld en de kans bestaat dat weer meer mensen erg ziek worden door het virus.

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: "We zien dat de percentuele daling deze week naar verhouding hard blijft gaan. Verder zitten alle regio's nu onder de 100 procent IC-bezetting. Voor het eerst in lange tijd liggen er meer non-COVID dan COVID-patiŽnten op de Nederlandse IC's."

Het aantal COVID-opnames buiten de IC bedraagt 1110. Dat zijn er 8 minder dan gisteren. De afgelopen 24 uur zijn er 5 verplaatsingen geweest tussen de regio's.
15.59 uur   Recordaantal boekingen voor kappers en schoonheidssalons
Nederland was kennelijk hard toe aan een knipbeurt. Dat blijkt uit het aantal boekingen bij het bedrijf Treatwell, dat digitaal boekingen verzorgt voor duizenden kap- en beautysalons. "We kunnen wel spreken van een recordaantal boekingen. Vooral de eerste twee dagen nadat premier Rutte had bekendgemaakt dat de kappers weer open mochten, liep het storm. Wel vier keer meer dan op een normale dag", aldus een woordvoerster.

Een knipbeurt voor mannen prijkte bovenaan bij de boekingen (23 procent), gevolgd door haren knippen en verven (17 procent). Het behandelen van de wenkbrauwen (epileren, verven, threading en eyelash) scoorde eveneens hoog, alsook een pedicure. "Dat laatste was wel opvallend, maar dat heeft te maken met de zomer die eraan komt. Dan gaan de mensen weer teenslippers dragen."


15.56 uur   Fitnessketen wil open en stapt naar rechter
Fitnessketen BigGym sleept de Staat voor de rechter om een einde te maken aan de gedwongen sluiting vanwege het coronavirus. Dat meldde de uitbater van twintig sportscholen in ons land dinsdag. Vooralsnog moeten alle fitnesscentra in Nederland gesloten blijven tot 1 september.


15.44 uur   Examenkandidaten van Het Baarnsch Lyceum feestelijk verrast
Door de coronacrisis gaan de examens dit schooljaar net even wat anders dan we gewend zijn. Gisteren werd vastgesteld welke leerlingen van Het Baarnsch Lyceum op dat moment officieel geslaagd waren voor hun schoolexamen havo, atheneum en gymnasium. Ook leerlingen die vertraagd of versneld examen doen kregen hun uitslag te horen.

Om de feestelijkheid luister bij te zetten, gaan de mentoren deze week de geslaagde kandidaten persoonlijk, maar coronaproof feliciteren. Ook brengen ze een cadeautje namens de school. "De heer Van Laanen en mevrouw Doosje (beiden mentor gymnasium en docent klassieke talen) gingen zelfs met een oldtimer op pad om de mentorleerlingen verrassen. Het is geweldig om elkaar in zo'n vrolijke situatie weer te zien", laat de school weten.

 Mentoren en geslaagden bij de oldtimer. Mentoren en geslaagden bij de oldtimer. | Foto: Baarnsch Lyceum

Binnenkort zijn de laatste herkansingen en op vrijdag 26 mei wordt deze uitslagen bekend.


15.37 uur   Liefde is...


15.29 uur   Sanquin neemt deel aan internationale plasma-alliantie ter ontwikkeling van een COVID-19 geneesmiddel
Bloedbank Sanquin heeft zich aangesloten bij een internationale plasma-alliantie. Doel is om antistoffen uit plasma te verwerken tot een geneesmiddel als mogelijke behandeling voor patiŽnten met risico op ernstige complicaties door corona.


14.14 uur   Nieuwe RIVM-cijfers
Het officiŽle dodental n Nederland is het afgelopen etmaal met 54 gestegen tot 5510. Ook zijn de afgelopen dag 35 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Het aantal gemelde sterfgevallen ligt op dinsdag meestal wat hoger dan op andere dagen. Dat komt doordat GGD'en de overlijdens tijdens het weekeinde vaak op maandag doorgeven. De dalende trend wordt met de nieuwe cijfers wel voortgezet.
14.03 uur   Kwart ondernemers verwacht problemen
Meer dan een kwart van de Nederlandse ondernemers verwacht in de problemen te komen door aanpassingen aan de anderhalvemetereconomie. Vooral uitbaters van cafťs en restaurants en persoonlijke dienstverleners als kappers en rijinstructeurs zijn somber over hun overlevingskansen. Dat meldt de Kamer van Koophandel op basis van een enquÍte.


13.47 uur   FC Utrecht hoopt op steun van fans
FC Utrecht hoopt op de steun van seizoenkaarthouders en supporters die al een kaartje hadden gekocht voor thuiswedstrijden in de Galgenwaard. Nu er dit seizoen vanwege het coronavirus niet meer gespeeld gaat worden kunnen fans ter compensatie kiezen voor (kortings-) vouchers of een wit Cupfightersshirt, zolang de voorraad strekt. Maar het liefst heeft de club dat de supporters hun geld niet terugvragen en daarmee "de club steunen in deze uitdagende en ingrijpende periode". Andere clubs komen vandaag met vergelijkbare voorstellen.13.04 uur   CBS: Ook totale sterftecijfer daalt
Dat het aantal sterfgevallen door het coronavirus daalt, is ook te zien aan het totale sterftecijfer. Dat melden onderzoekers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In de week van 27 april overleden ongeveer 170 mensen meer dan gemiddeld in de eerste tien weken van 2020.

In de loop van de lente gaat het sterftecijfer steevast omlaag. Dat lijkt nu ook het geval. Maar het aantal sterfgevallen ligt wel hoger vergeleken met voorgaande jaren. In week 18 (27 april tot en met 3 mei) overleden 550 meer mensen dan gemiddeld in dezelfde week in de jaren hiervoor. Het RIVM weet van 401 mensen die zijn overleden aan Covid-19 in die week. Onderzoekers vermoeden dat het werkelijke aantal coronadoden hoger ligt.


12.26 uur   Dierenpark Amersfoort weer open
DierenPark Amersfoort kan weer open voor bezoekers. Dat is in overleg met de burgemeester en de veiligheidsregio besloten. Maandag 25 mei gaat de poort weer open.11.16 uur   Vertrouwen in aanpak overheid daalt iets
Het vertrouwen dat de overheid goed kan omgaan met de corona-uitbraak is gedaald. Het aantal mensen dat dat vertrouwen heeft, schommelde lange tijd rond de 70 procent maar is nu gedaald naar 63 procent. Dat concludeert het Utrechtse adviesbureau Citisens na een peiling onder ruim 2500 mensen uit een eigen onderzoekspanel.

De meeste mensen zijn positief over de routekaart waarmee het kabinet stapsgewijs gaat versoepelen: 70 procent noemt de versoepeling goed. Mensen willen perspectief en een beetje meer lucht, geven ze aan.

Maar die uitgewerkte routekaart roept ook vragen op. De manier waarop de overheid communiceert, wordt door minder mensen positief beoordeeld, dit daalde van 76 naar 66 procent. Mensen geven ook aan dat de overheid meer moet communiceren over mondkapjes. Dat geldt voor het gebruik ervan (68 procent) maar ook hoe je eraan komt (61 procent).


09.03 uur   Volleyballessen op school
Omdat veel gymlessen uitvallen start de Nederlandse Volleybalbond nu met volleyballessen op school. Luister hieronder naar een gesprek met international Robin de Kruijf.06.41 uur   'Maximaal met vier personen aan tafel in restaurant'
Koninklijke Horeca Nederland heeft richtlijnen opgesteld waar kroegen en restaurants aan moeten voldoen tijdens de coronacrisis. Het document is voor leden, maar is al ingezien door RTL Nieuws.

Cafťs en restaurants mogen voorlopig uitsluitend werken met reserveringen. Even spontaan ergens binnen lopen zit er dus nog niet in. Bij binnenkomst moeten de gasten hun handen wassen of ontsmetten met handgel en voordat je echt naar binnen mag, vindt er een controlegesprek plaats.

Verder staat in het protocol dat aan een tafel maximaal vier personen mogen zitten, tenzij het gaat om een gezamenlijk huishouden dat uit meer personen bestaat. Als de gasten de gelegenheid hebben verlaten, moeten de tafels, stoelen en menukaarten grondig worden gereinigd.


05.54 uur   Agressie tegen agenten neemt toe
In de coronacrisis is het geweld tegen de politie toegenomen, blijkt uit gegevens die de politie aan de NOS heeft verstrekt. In de week van 6 april lag het aantal keren dat de politie met geweld te maken kreeg 40 procent hoger dan de laatste week vůůr de coronacrisis.

Ook in de weken erna kregen agenten met bovengemiddeld veel geweld te maken. Voorbeelden daarvan zijn volgens de politie de 'coronaspugers', mensen die agenten in het gezicht spuugden of hoestten en dreigden met coronabesmetting.

Opvallend is verder dat sinds de invoering van de coronamaatregelen ook het aantal overlastmeldingen explosief is gestegen. Het gaat dan over burenruzies, geluidshinder en overlast door hangjongeren.


05.45 uur   Geen fiets meer in de trein
Met de fiets in de trein zodat je op je bestemming lekker een stukje kan toeren: het was lang een leuk uitje, maar nu even niet. Vanaf vandaag mogen er geen gewone fietsen meer mee in de trein van de NS. Het vervoersbedrijf wil zoveel mogelijk ruimte in treinen beschikbaar houden voor reizigers vanwege de coronamaatregelen.

De NS verbiedt niet alleen fietsen. Ook de verkoop van kaartjes met samenreiskorting is gestaakt. Het gaat om tijdelijke maatregelen. Vouwfietsen mogen nog wel mee in de trein. En ook reizigers die een aangepaste fiets gebruiken vanwege hun handicap mogen die meenemen.05.29 uur   Feestje voor verplegers op Dag van de Zorg
Als iemand zijn waarde wel heeft bewezen de afgelopen maanden dan zijn het de mensen in de zorg. Zij worden elk jaar in het zonnetje gezet op de Dag van de Zorg. Maar middenin coronatijd wordt dat feestje nog iets groter aangepakt dan normaal.

Verslaggever Robert Jan Booij is vanochtend live in het UMC Utrecht om te zien hoe dat eruitziet. Luister live mee op Radio M Utrecht om 7.40 en 8.40 uur.

NU'91, de beroepsorganisatie voor verpleging en verzorging, roept iedereen op dinsdag de vlag uit te hangen voor de mensen in de zorg. De Dag van de Verpleging wordt elk jaar op 12 mei gehouden. Het is de geboortedag van Florence Nightingale (1820 - 1910), de Britse die wordt gezien als de grondlegster van de verpleegkunde.


05.22 uur   Liveblog van gisteren gemist? Lees het hier terug...
Lees hier het liveblog van gisteren.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -