RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Ondernemers in coronatijd: 'Toename van erehagen bij uitvaarten'


UTRECHT - Hoe houd je een uitvaart menselijk in een tijd dat aanraken en dichtbij elkaar staan verboden is? Voor die opdracht staan uitvaartondernemers. Bij Barbara Uitvaartverzorging in Utrecht hebben ze dan ook een boel praktische zaken moeten veranderen: aan de voorkant Ún aan de achterkant van het bedrijf.

Sinds de coronacrisis is het aantal uitvaarten flink toegenomen bij het Utrechtse uitvaartverzorgingsbedrijf: van gemiddeld 7 naar zo'n 15 tot 20 in de week. En als er ook maar een licht vermoeden is dat er corona in het spel is geweest, moet ook een overleden lichaam met extra voorzorgsmaatregelen worden behandeld. En dat betekent mondkapjes, speciale pakken, handschoenen en gezichtsmaskers voor iedereen die bij de overledene in de buurt komt.

De extra maatregelen die het bedrijf moet nemen vanwege corona beginnen al bij het ophalen van een overledene. Daarbij, en bij het latere prepareren en klaarzetten van een overleden persoon wordt de regel aangehouden dat het virus nog 72 uur op het lichaam kan zitten. Ook al zijn de meningen over hoe lang het virus overleeft verdeeld: iedereen bij het bedrijf houdt zich aan die regel. En dat maakt de dagelijkse gang van zaken veiliger, maar niet bepaald persoonlijker.

'Toename van erehagen bij uitvaarten'


MOEITE

Ook de uitvaartceremonie wordt niet persoonlijker door alle maatregelen en daar heeft uitvaartondernemer Pierre van Kooten nog de meeste moeite mee. "Een uitvaart is intiem. Iets waarbij troost moet worden gegeven. Al deze maatregelen van maximaal 30 personen en geen aanrakingen helpen daar niet bij. De meeste nabestaanden begrijpen het wel, maar het gevoel zegt iets anders."

EREHAAG

Barbara Uitvaartzorg probeert op creatieve manieren toch zoveel mogelijk in de lijn van de overleden persoon een uitvaart te verzorgen. "We hadden laatst iemand die graag motor reed. Toen is besloten om een erehaag van langsrijdende motorrijders te maken. Maar erehagen door de straat, drive-in uitvaarten en video uitvaarten nemen ook toe."

TOEKOMST

Er wordt binnen de uitvaartbranche natuurlijk ook nagedacht over de toekomst. Pierre vindt dat nog ingewikkeld. "Er wordt veel gesproken over looproutes en plexiglas. Ik ben daar zelf geen voorstander van maar ja, misschien word ik daartoe gedwongen door de omstandigheden."

 Extra maatregelen voor het omgaan met de overledene. Extra maatregelen voor het omgaan met de overledene. | Foto: RTV Utrecht


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -