RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Vrij en veilig rijden voor brommobielen is nog lang niet vanzelfsprekend: 'Ik kwam op de snelweg terecht'

1/2
AMERSFOORT - "Ik kwam op de oprit A4/A5 en heb even diep adem gehaald", vertelt Leendert van Gemeren. Door een fout in z'n navigatiesysteem belandde de fervente brommobieler uit Amersfoort met zijn wagentje op de snelweg. "De politie kwam, zette het verkeer stil en leidde me van de weg af. Ik kreeg geen proces verbaal maar ze zeiden: 'het was wel gevaarlijk meneer van Gemeren'. Ja, en dat is het natuurlijk, met al dat vrachtverkeer dat langsdendert."

WEBSITE
Om andere brommobiel gebruikers niet in een zelfde situatie te laten belanden is van Gemeren een website begonnen. Er komen steeds meer '45 km/u wagentjes' bij, honderden per jaar, en die kunnen soms moeilijk hun weg vinden. "Op mijn website bied ik routes aan die veilig zijn voor brommobilisten. Veilig van A naar B, liefst door het hele land."

De site biedt daarnaast een overzicht van alle verkeersregels voor brommobielen. Wat van Gemeren betreft zouden die wel wat aangepast mogen worden. Nu is het zo dat veel landweggetjes niet toegestaan zijn voor brommobielen terwijl brommers gewoon door mogen rijden. "En dan zijn we gedwongen om N-wegen te nemen. Daar rijdt het overige verkeer 80 km/u en wij maar 45 km/u. Het verschil is erg groot en daardoor is de veiligheid in het geding."

SNELHEID OMLAAG
Om veiliger en vrijer te kunnen rijden zouden brommobielen op meer wegen toegestaan moeten worden, vindt van Gemeren. En de snelheid op N-wegen mag omlaag. De ChristenUnie in de provincie ziet dat laatste wel zitten, althans op een deel van de N-wegen. Maar zover is het nog lang niet. Voor brommobielers blijft het dus oppassen.

Wellicht dat de site van Van Gemeren ze kan helpen om een veilige route uit te stippelen. De komende tijd zal hij regelmatig op pad gaan met zijn autootje om nieuwe brommobielvriendelijke wegen te ontdekken en zijn passie met andere te delen. "Het gevoel van vrijheid dat je krijgt. Dat je gewoon lekker door kan rijden en dat niemand in de weg zit. Dat gevoel is erg fijn."

Amersfoorter Leendert van Gemeren wil meer ruimte voor brommobielen


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -