Harde schijven met gegevens patiënten gestolen uit UMC Utrecht

© UMC Utrecht
UTRECHT - Uit het Universitair Medisch Centrum Utrecht zijn harde schijven met medische gegevens van zo'n zevenhonderd patiënten gestolen. Op de harde schijven staan niet alleen medische dossiers, maar ook burgerservicenummers en namen. Het ziekenhuis heeft de patiënten en de Autoriteit Persoonsgegevens geïnformeerd en aangifte gedaan bij de politie.
De diefstal gebeurde op 18 april, laat het ziekenhuis vandaag weten. Bij de polikliniek interne geneeskunde en de polikliniek allergologie werden in totaal tien computers opengebroken. De harde schijven, processoren en geheugenbanken werden uit de computerkasten gehaald en meegenomen. Twee computers waren noodcomputers, waar artsen gebruik van kunnen maken als de gebruikelijke computersystemen uitvallen.
Volgens het ziekenhuis konden de behandelingen van de patiënten gewoon doorgaan. De gegevens zijn afgeschermd met een gebruikersnaam en wachtwoord.
In de brief die patienten van het ziekenhuis kregen stond ook een nummer dat ze konden bellen met vragen. Dat hebben ze volgens een woordvoerder van het ziekenhuis veelvuldig gedaan. Hij zegt ook dat er geen signalen zijn dat de gegevens gebruikt zijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.