RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Salarisdiscussie op Dag van de Verpleging: 'Geld is belangrijk, maar niet belangrijkste'

1/3
UTRECHT - Het is vandaag de Dag van de Verpleging. De timing kan net na het verdwijnen van de coronapiek op de IC's bijna niet beter. Juist nu lijken de verpleegkundigen veel kans te maken op hun al langer gekoesterde wens: salarisverhoging.

"Goedemorgen, fijne dag vandaag", roept Margriet Schneider, voorzitter van de raad van bestuur van het UMC, naar alle medewerkers die vandaag bij de hoofdingang het ziekenhuis binnenlopen. "Iedere verpleegkundige heeft waardering nodig en verdient die", vertelt ze aan Radio M Utrecht. "Dat hebben we de afgelopen maanden gezien."

Volgens Schneider zijn verpleegkundigen onmisbaar. "Ze zijn er altijd, hoewel misschien niet altijd zichtbaar. Ze zijn de spil tussen de patiŽnt en artsen."

Als je ziet wat iedereen aan steunbetuigingen heeft gedaan, dan moeten we in Nederland de verpleegkunde meer gaan waarderen."
Margriet Schneider, voorzitter bestuursraad UMC

In november, toen corona bij het grote publiek nog enkel en alleen een biermerk was, stonden honderden ziekenhuismedewerkers op het Jaarbeursplein om te demonstreren. Ze eisten vijf procent loonsverhoging en minder regeldruk. De superdrukke coronamaanden hebben die wens enorm kracht bijgezet.

Volgens UMC-baas Schneider is het logisch dat verpleegkundigen meer geld willen. "Als je ziet wat iedereen aan steunbetuigingen heeft gedaan, dan moeten we in Nederland de verpleegkunde meer gaan waarderen. Het UMC doet mee met de regering en de koepels om te kijken hoe we daar een stap in kunnen zetten."

SALARIS NIET BELANGRIJKSTE
Toch is meer salaris niet het enige waar de verpleegkundigen op hopen, zegt Ivon Hogendoorn. Zij werkt op de IC en is vicevoorzitter van de verpleegkundige adviesraad. "Salaris is een groot onderdeel waarvoor ik naar m'n werk kom, maar niet de grootste. Nog liever willen we gehoord worden op de werkvloer. Ruimte krijgen om ons werk te doen, kwaliteit toe te voegen om het beste uit onszelf halen."

De eerste keer dat er applaus en cadeautjes kwamen dacht ik: ik doe toch gewoon m'n werk?"
Verpleegkundige Ivon Hogendoorn

Hogendoorn ziet de Dag van de Verpleging in de coronacrisis als een mooi moment om te reflecteren op haar werk. Haar conclusie is: minder bescheiden zijn. "De eerste keer dat er applaus en cadeautjes kwamen dacht ik: ik doe toch gewoon m'n werk? Maar nu leer ik: mijn werk is niet heel gewoon."

MEER GELD? IK BEN VOOR
Elske Bakker en Nicky Huizinga zijn twee jonge verpleegkundigen, die in de eerste maanden van hun UMC-carriŤre direct met de coronacrisis werden geconfronteerd. Zij zien extra geld wel zitten. "Meer salaris? Als je dat zegt ben ik voor, haha. Als je kijkt naar verantwoordelijkheid, zou het wel terecht zijn."

"We doen dit werk niet voor het geld", zegt Elske. "Maar we zouden op die manier wel meer waardering kunnen krijgen. Het is mooi dat we nu zo in de aandacht komen, en hopelijk helpt dat."

Elske en Nicky zijn erg onder de indruk van alles wat ze hebben meegemaakt. "Ik vond het heel heftig dat de patiŽnten zo geÔsoleerd lagen."

Radio M Utrecht-verslaggever Robert Jan Booij praat met de baas van het UMC over meer salaris voor verpleegkundigen.


"Iedereen vindt meer salaris leuk, wij ook."

Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -