Wandtapijtlaan en Fladderiepstraat: 'Dat soort straatnamen moeten niet kunnen'

UTRECHT - De wildgroei aan bespottelijke straatnamen moet een halt worden toegeroepen, dat vinden VVD, CDA en ChristenUnie. Namen als Wilde Rucolavliet en Ketjapweg zouden eigenlijk niet moeten kunnen. Dit soort namen, met als thema's bijvoorbeeld 'voedselbos' worden op dit moment toegekend aan straten in Utrechtse nieuwbouwwijken.
Fractievoorzitter Dimitri Gilissen van de Utrechtse VVD pleit ervoor om meer gangbare straatnamen te gaan gebruiken. Waarbij hij graag Utrechters die iets voor de stad hebben betekend zou willen eren. Zo wil hij een straat vernoemen naar de recent overleden oud-burgemeester van Vleuten-De Meern, Jan Westra. Ook Annie Brouwer-Korf, oud-burgemeester van Utrecht zou vernoemd moeten worden.
Het moet anders, het moet beter
Dimitri Gilissen (Utrechtse VVD)

BURGERPARTICIPATIE

Belangrijker nog dan normalere namen vindt de VVD-er dat bewoners van de stad meer inspraak moeten krijgen bij het bepalen van straatnamen. Hij baseert zich op een wens van de Utrechte gemeenteraad uit 2014. Toen werd een motie ingediend met de naam 'Laat Utregters meebeslissen over straatnamen'.
De partij stelt vast dat het niet beter gaat in de stad met betrekking tot straatnamen. Gilissen wil daarom dat het gemeentebestuur ingrijpt bij de straatnamencommissie, die de namen verzint voor nieuwbouwwijken. "Het moet anders, het moet beter," zegt Gilissen. "Onze motie was klip en klaar, ik stel vast dat er tot op heden te weinig met ons advies gebeurd is. Er moet echt een tandje worden bijgezet."

ANNE FRANK

Een jaar geleden stelde RTV Utrecht al vast dat het Anne Frankplein is verdwenen. Op vragen van RTV Utrecht gaf de straatnamencommissie destijds aan dat er wordt nagedacht over een nieuwe plek om te vernoemen naar Neerlands beroemdste schrijfster.
Sindsdien is het stil vanuit de Straatnamencommissie. En dat gaat de VVD-er Gilissen niet snel genoeg. "Anne Frank verdient gewoon een plek in onze stad." Daarom komt de partij met een concreet voorstel, het Berlijnplein in Leidsche Rijn zou hernoemd kunnen worden naar het joodse meisje dat in 1945 vermoord werd in het Duitse concentratiekamp Bergen-Belsen. Dat past temeer omdat op het Berlijnplein de jaarlijkse herdenking plaatsvindt voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.
Gilissen stelt een groot aantal vragen aan het college van B&W. Dat doet hij samen met de ChristenUnie en het CDA. In die vragen wordt nog eens benadrukt dat het geven van namen aan straten in Utrecht een democratisch proces zou moeten zijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.