Advies aan Hoge Raad: kijk naar eventuele strafvermindering Michael P.

© ANP
DEN DOLDER - Het gerechtshof in Arnhem, dat vorig jaar Michael P. veroordeelde voor de moord op de Utrechtse Anne Faber, heeft niet goed genoeg duidelijk gemaakt waarom de hardhandige arrestatie van P. niet is meegenomen in de strafmaat. Dat zegt de advocaat-generaal bij de Hoge Raad vandaag in zijn advies.
De veroordeling van P. kan blijven staan, schrijft de advocaat-generaal, wat dus betekent dat de zaak niet helemaal over gedaan hoeft te worden. Wel moet de zaak opnieuw worden beoordeeld op het punt van de strafoplegging, vindt de advocaat-generaal. Er moet gekeken worden of P. strafvermindering moet krijgen, vanwege zijn harde arrestatie. Het Arnhemse hof had wel kritiek op de manier waarop P. is aangehouden, maar vond strafvermindering niet nodig.
De politie is destijds hardhandig te werk gegaan, omdat Faber toen nog spoorloos was en de mogelijkheid bestond dat zij nog in leven zou zijn. Op aanwijzing van P. werden haar stoffelijke resten gevonden in een door P. gedolven graf nabij Zeewolde.
P.'s advocaten vinden dat het hof bij het bepalen van de straf had moeten meewegen dat hun cliënt bij zijn aanhouding stevig is aangepakt. Hij brak daarbij zijn schouder.
Michael P. heeft aangifte gedaan tegen het arrestatieteam. In een door hem aangespannen klachtprocedure heeft het gerechtshof in Amsterdam bepaald dat het Openbaar Ministerie de arrestatie nader moet onderzoeken. Deze procedure loopt nog.
De Hoge Raad doet later, naar verwachting voor de zomer, uitspraak over het beroep in cassatie. Het advies van de advocaat-generaal is niet bindend.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.