Zwembaden gaan langzaamaan weer open voor baantjestrekken en zwemlessen

In zwembad De Wetering in Houten kan je vandaag weer een plons maken.
In zwembad De Wetering in Houten kan je vandaag weer een plons maken. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
PROVINCIE UTRECHT - Veel zwembaden in de regio gaan weer open voor bezoekers. Ze waren ruim een maand dicht om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en mochten vanaf deze week weer onder bepaalde voorwaarden open. Eén voor één doen de baden dit. Maar het blijft verstandig om voor het maken van een frisse duik even goed de website van de zwembaden te bekijken, want er zijn veel verschillen over wat er wel niet mogelijk is.
Zo zijn zwembaden in Mijdrecht, Driebergen en Leerdam deze week alleen open voor zwemlessen, en dan nog onder strenge voorwaarden. Het gaat om kleinere klasjes dan vroeger en de jonge zwemmers moeten zich aan strenge regels houden die zijn aangegeven met stickers, lijnen en borden. Ook mogen de bezoekers maar korte tijd in het zwembad blijven. Mogelijk gaan de zwembaden later ook open voor mensen die baantjes willen trekken. Bij Laco Sportcentrum Leerdam is dat vanaf maandag het geval. Bij De Zwoer in Driebergen wordt er nog over overlegd.
Baantjestrekkers kunnen voorlopig wel in Utrecht terecht: daar zijn de zwembaden Den Hommel, De Kwakel, Fletiomare en De Krommerijn juist alleen geopend voor dit soort zwemmers. De gemeente legt uit: "Bij banenzwemmen kunnen we het beste 1,5 meter afstand houden. Daarnaast geeft het de Utrechtse zwembaden de mogelijkheid om te ervaren hoe het gaat met het werken met het reserveren van tijden, de looproutes en de vragen die de klanten hebben."
Er zit ietsje meer chloor in dan normaal om de desinfecterende werking van het water te verhogen.
Zwembadmedewerker uit Leerdam
Ook in Houten kunnen baantjeszwemmers vanaf vandaag aan hun trekken komen. Locatiemanager Barbara Schaapsmeerders heeft de afgelopen dagen het zwembad opnieuw ingericht en haar personeel instructies gegeven. "Want die krijgen ook een nieuwe rol. Als receptioniste moet je soms ook een beetje handhaven."
Schaapsmeerders legt uit dat er ook van bezoekers het één en ander wordt verwacht. Zij moeten van tevoren een plek reserveren ("Nu nog even telefonisch. We kijken of het binnenkort via de computer kan."). Daarna moeten ze met de zwemkleren aan zich melden zodat omkleden weinig tijd kost en mag er maximaal een uur gezwommen worden. Na het zwemmen, mogen mensen zich omkleden in een kleedcabine en moeten ze daarna meteen weer weg.

CHLOOR

Een bezoek aan het zwembad zal de komende weken op meer dan één manier een prikkelende ervaring zijn. Het chloorgehalte in zwembaden is namelijk verhoogd. Omdat badwater vermoedelijk een rol speelt in de verspreiding van het virus adviseerde de Koninklijke Nederlandse Zwembond om de hoeveelheid chloor bijna te verdubbelen.
Een medewerker van een zwembad in Leerdam legt uit: "Er zit ietsje meer chloor in dan normaal om de desinfecterende werking van het water te verhogen. Maar alles blijft binnen de maximum-normen. En we meten de kwaliteit van het water drie keer per dag in plaats van twee keer per dag."
Verslaggever Robert Jan Booij ging naar Houten waar weer gezwommen kan worden
Deel 2 van verslaggever Robert Jan Booij in Houten waar weer gezwommen kan worden

OPENING

Bij andere zwembaden in de regio als Amerena in Amersfoort, Kikkerfort in Breukelen, Zwembad Blauwkapel in Groenekan of Hooghe Waerd in IJsselstein wordt achter de schermen nog druk gewerkt aan een heropening.
De informatie over dit onderwerp verandert nogal snel op dit moment en RTV Utrecht heeft niet met alle zwembaden gesproken. Dus voorlopig blijft het vooral erg slim om voor een zwemsessie eerst even goed te duiken in de website van het zwembad voor de laatste informatie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.