Rondtrekkende inbrekersbende stal voor 65.000 euro aan laptops in Nieuwegein

© Riks Ozinga
NIEUWEGEIN - Het Openbaar Ministerie eist tien maanden gevangenisstraf tegen drie Roemenen die worden verdacht van diefstal van honderd laptops en 26 usb-oplaadkabels bij een bedrijf in Nieuwegein. De mannen liepen tegen de lamp door een oplettende beveiliger van de naastgelegen gevangenis.
Volgens het OM gaat het om uiterst professionele dieven, die door Europa trekken. Bij de iUsed Store hadden ze voor 65.000 euro aan spullen buitgemaakt. Daarnaast zouden ze ook al voorbereidingen hebben getroffen voor inbraken bij twee andere bedrijven in hetzelfde gebouw op bedrijventerrein Laagraven.
De inbrekers waren met een ladder op het dak geklommen en hadden gaten gezaagd in de lichtkoepels boven drie bedrijven. Boven de computerzaak was een deel van de dakbedekking weggesneden, was de isolatielaag verwijderd en de metalen beplating opengeknipt. Volgens de officier van justitie hebben de inbrekers het serieus aangepakt en grondig voorbereid.
BETRAPT DOOR PI-MEDEWERKER
Een medewerkster van de gevangenis in Nieuwegein, die naast het bedrijvenverzamelgebouw aan de Ravenswade ligt, zag in de nacht van 23 op 24 januari verdachte activiteiten op beelden van een bewakingscamera. Vier mannen sjouwden rond half drie vuilniszakken naar een VW Sharan die even later wegreed. De mannen bleven achter op het bedrijventerrein. De beveiligster waarschuwde de politie, die direct alle vluchtwegen afgrendelde.
De zwarte auto met Engels kenteken werd door de politie aan de kant gezet. Naast gestolen laptops en kabels werd er inbrekersgereedschap aangetroffen: een zijkniptang, een moker en een blikschaar. De bestuurder werd aangehouden, twee andere verdachten werden opgepakt toen ze uit de bosjes langs de snelweg kwamen en wegrenden. In de rechtszaal zei een van hen dat hij aan het joggen was en dat hij dat wel vaker 's nachts deed.
Dit is mobiel banditisme. Een hele mooie naam voor hele vervelende feiten, waarbij de daders enkel in Nederland zijn om deze misdrijven te plegen.
Officier van justitie

DOORZICHTIGE VERKLARINGEN

De drie verdachten zijn 28, 31 en 44 jaar oud en beweerden dat ze elkaar niet kennen. Ze zouden toevallig in de buurt van de plaats van de inbraak zijn beland, maar er niet actief bij betrokken zijn geweest. Zo vertelde de bestuurder van de auto dat hij op zoek was geweest naar een plek voor de nacht en toevallig de onbewaakte MPV van de dieven had zien staan. Hij zou enkel een stukje zijn gaan rijden om de verwarming aan te krijgen.
Ook de andere verdachten kwamen met nogal doorzichtige smoezen, die eenvoudig konden worden doorgeprikt. Ook spraken ze zichzelf geregeld tegen. Van de joggende verdachte is DNA aangetroffen op de bijrijdersstoel van de Sharan. De andere man in de bosjes zei door anderen te zijn gedwongen om in de buurt op hen te wachten, maar van hem werd in het bestolen bedrijf een schoenafdruk gevonden.

INTERNATIONALE SAMENWERKING

Politie en justitie werken samen met buitenlandse collega's om rondtrekkende dievenbendes aan te pakken. De drie zaten bij politiecontroles in Nederland en Hongarije met elkaar in de auto. Een van de verdachten is in Roemenië, Italië en Spanje al eerder veroordeeld voor diefstal, een andere verdachte heeft een strafblad in Roemenië en Engeland. Het OM ziet hen dan ook als recidivisten, wat een zwaardere strafeis oplevert.
Wat de officier van justitie betreft zijn de supervage verklaringen van de verdachten volstrekt ongeloofwaardig en zijn alle beschuldigingen wettig en overtuigend bewezen. Volgens het OM is dit een duidelijk voorbeeld van mobiel banditisme, waarbij de daders enkel in Nederland zijn om misdrijven te plegen. Om een signaal af te geven eist het OM tegen de mannen dan ook onvoorwaardelijke celstraffen.
De drie Roemenen zitten al 110 dagen in voorarrest. Of ze nog langer moeten blijven zitten, wordt over twee weken duidelijk. Op 26 mei doet de rechtbank uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.