CDA Utrecht: 'Missers als het mozaïek op het Vredenburg nooit meer'

UTRECHT - Het CDA in Utrecht wil voorkomen dat in de toekomst geld wordt uitgegeven aan kunstprojecten die mislukken. De partij doelt daarmee op het mozaïek op het Vredenburgplein dat letterlijk niet uit de verf komt.
De partij roept via hun website inwoners van de stad op om actief mee te denken. Met kunst in de openbare ruimte wordt het leefbaarder, maar dan moet die kunst wel aansluiten bij de omgeving. Daarnaast moeten de inwoners van de stad bij het kiezen van de kunst betrokken worden, zo stelt de partij.
"Ik denk dat kunst in de openbare ruimte echt kan bijdragen aan de het opknappen van lelijke plekken," zo betoogt fractievoorzitter Sander van Waveren. "Denk aan lelijke muren waar je dan een wandschildering of een tegelplateau tegen aan kan doen. Of iets dat echt het verhaal van een plek vertelt." Met dat laatste doelt de CDA-er op de oude locomotief die vlak naast station Zuilen staat.

HOMOFOBE MOORDERNAAR

Van Waveren heeft het de afgelopen jaren vaak mis zien gaan. Zo ontstond er commotie over een beeld van Che Guevara op de Croeselaan. De PVV noemde die destijds een terrorist en een 'psychopathische homofobe moordenaar'. Ook over het mozaïek op het Vredenbrugplein is veel te doen. Van Waveren: "We hebben ontzettend veel geld uitgegeven aan een mislukt project. Dat moet anders."
In de stad zijn er diverse voorbeelden van hoe het wel kan, zo betoogt het CDA. Zo zijn er mooie muurschilderingen. Bijvoorbeeld die van Jan Jansen en Joop Zoetemelk bij de Thomas à Kempisweg. Of op de Van Asch van Wijckskade. De partij doet zijn oproep omdat de gemeenteraad binnenkort de plannen voor kunst in de openbare ruimte voor de komende vier jaar gaat vaststellen.
Het CDA wil dat Utrechters actief meedenken over kunst op straat

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.