Festival Smeerboel is nog niet afgelast, dus gaat het plannen gewoon door

© RTV Utrecht / Peter Knieriem
UTRECHT - Vanwege het coronavirus mogen er tot 1 september geen festivals plaatsvinden. Maar wat als je een festival organiseert dat na die datum is gepland? Dan blijf je gewoon doorplannen. Zoals de organisatie van het Smeerboel festival in Utrecht doet. Het festival staat gepland op 12 september.
"De kans is heel reëel dat het niet door kan gaan omdat de maatregelen worden verlengd", zegt organisator Jasper Coenen. Toch is hij niet gestopt met plannen maken. Ook staat de datum van het evenement gewoon op Facebook, en zijn de tickets nog steeds te koop. "Het festival was al aangekondigd vóór de uitbraak van Covid-19 en ook de kaartverkoop was toen al begonnen dus dat loopt door. Daarbij zijn we gedeeltelijk verzekerd en de verzekeraar keert alleen uit als een festival op last van de overheid wordt geannuleerd."

HANDHAVEN

En dat is dus officieel nog niet het geval. Al nam minister Hugo de Jonge vorige week alvast een voorschot op het verlengen van de maatregelen. "Je zult die 1,5 meter in acht moeten nemen en dat is natuurlijk onmogelijk om dat bij een heel groot evenement te handhaven", zei hij op 7 mei.
Een dag later ging hij nog een stapje verder door te zeggen dat er pas wanneer er een vaccin tegen het coronavirus is, grote evenementen weer kunnen worden gehouden. "Die uitspraak is heel erg kwalijk", vindt organisator Coenen. "Daarmee haalt hij gewoon alle vertrouwen van de consument in de evenementenbranche weg en stort de hele branche in."

TE VER

Coenen vindt dat De Jonge te ver gaat door te zeggen dat er op een vaccin gewacht moet worden. In de tussentijd zal niemand meer tickets kopen, en een medicijn tegen corona kan nog jaren op zich laten wachten. Bovendien zijn er misschien toch nog mogelijkheden om in deze tijden een festival te organiseren. "Ik ben geen expert, maar er zou in ieder geval onderzoek gedaan moeten worden naar wat er nog wél kan."

VOLLE FESTIVALWEIDE

Het blijft dus nog even ongewis voor Coenen of de Smeerboel editie van dit jaar door kan gaan. Ondertussen droomt hij nu al over een volle festivalweide bij Papendorp, volgend jaar. "Ik hoop heel erg dat we in 2021 weer mogen. Volgend jaar moeten er gewoon weer festivals zijn."
Festival Smeerboel in Utrecht is nog niet definitief afgelast

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.