RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

52 nieuwe doden, Pathé maakt coronaregels, thuiszorg St. Antonius bevalt goed


PROVINCIE UTRECHT - Op de IC's is de situatie inmiddels weer op normaal niveau en stapsgewijs kruipen we uit de intelligente lockdown. Maar hoe gaat met de besmettingen als de maatregelen soepeler worden? In dit liveblog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond de coronacrisis.
In het kort:
- Sommige zwembaden openen de deuren weer
- Voor het eerst sinds lange tijd liggen er weer meer niet-coronapatiŽnten op de Intensive Care
- Utrechtse ouderen krijgen vandaag bezoek van het Metropole Orkest
- Lees hier het liveblog van gisteren terug
19.24 uur   Metropole Orkest vrolijkt ouderen op
Kort na de Tweede Wereldoorlog werd het Metropole Orkest opgericht om 'het volk' te steunen in zware tijden met 'hoop en vertier'. Zelden was dat zo van toepassing als tijdens de coronacrisis.

Vanmiddag stonden leden van het orkest in de tuinen van verzorgingshuizen, om hen 'een muzikaal hart' onder de riem te steken met wat van de mooiste stukjes uit hun repetoire.

Het Metropole Orkest speelt in tuinen van verpleeghuizen.17.02 uur   'Reddersrestaurant' Instock sluit noodgedwongen de deuren in Utrecht
Restaurant Instock in de Utrechtse wijk Lombok sluit door de corona-crisis noodgedwongen de deuren. Volgens mede-oprichter Freke van Nimwegen kan het niet anders. "Als we deze keuze niet zouden maken, zouden we afstevenen op een failissement."

Het concept van het restaurant, maaltijden koken van eten dat anders verspild zou zijn, zorgt tijdens de corona-crisis en de maatregelen die daarbij komen kijken voor een nadelig effect. "We hebben een lage inkoop - want we redden de ingrediŽnten van de verspilling, maar mťťr arbeid dan een gemiddeld restaurant door het creatieve proces en de logistiek voor het ophalen van het eten. Inkoop kun je tijdelijk stop zetten, maar de arbeidskosten gaan grotendeels gewoon door."

Naast de vestiging op de Vleutenseweg in Utrecht sluit ook het restaurant in Den Haag. Instock Amsterdam blijft nog wel open. Komende vrijdag houdt het restaurant een 'Last Rescue', waarbij de laatste dranken uit de voorraad worden verkocht.16.01 uur   Stadsschouwburg opent voorzichtig weer de deuren
Vanaf 1 juni stelt de Stadsschouwburg Utrecht het gebouw weer beperkt open voor publiek. Vanaf 1 juni gaan de terrassen het dagcafť weer open en 's avonds kan er gedineerd worden in restaurant Zindering. Daarbij moeten bezoekers en medewerkers anderhalve meter afstand bewaren en reserveren is verplicht. Binnenkort maakt het theater bekend welke maatregelen er precies worden getroffen.

Alle voorstellingen die in juni gepland stonden gaan niet door. "Het is financieel niet haalbaar om deze voorstellingen door te laten gaan voor maximaal dertig mensen", aldus de Stadsschouwburg. Het is niet mogelijk om alle voorstellingen die tussen 12 maart en 1 juli zouden plaatsvinden te verplaatsen naar volgend seizoen. Bezoekers worden op de hoogte gesteld als een voorstelling definitief is geannuleerd.


15.19 uur   UMC Utrecht krijgt 10 miljoen euro subsidie voor 'corona-armband'
Het UMC Utrecht gaat een armband testen onder 40.000 mensen in Nederland. De bedoeling is dat de 'wearable' in een vroeg stadium symptomen van COVID-19 kan signaleren door temperatuur en ademhaling continu te meten.

De armband was in eerste instantie ontwikkeld door een bedrijf in Zwitserland. Daarmee zouden vrouwen kunnen meten wanneer zij hun eisprong hebben, zodat ze weten wanneer ze vruchtbaar zijn. Omdat het product al gecertificeerd is, kan het team van het UMC er al zo snel in de corona-crisis mee testen.

Het onderzoek vindt grotendeels in Nederland plaats en heeft 10 miljoen euro subsidie ontvangen van het Europese onderzoeksinitiatief Innovative Medicines Initiative (IMI).14.01 uur   52 nieuwe doden en 52 nieuwe besmettingen
Vandaag zijn er 52 patiŽnten gemeld die vanwege corona in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). Dat meldt het RIVM. Er zijn 52 personen als overleden gemeld. Deze gemelde personen zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiŽnten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van afgelopen dagen vaak nog aangevuld.

Tot nu toe zijn er 43.211 bevestigde COVID-19 patiŽnten gemeld aan het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu . De cijfers passen bij het beeld dat de maatregelen werken. Omdat niet alle COVID-19 patiŽnten getest worden, zijn de werkelijke aantallen in Nederland hoger dan de aantallen die hier genoemd worden.


13.45 uur   Koning op corona-bezoek in Amersfoortse Bernhardkazerne
Koning Willem Alexander heeft vanmiddag een werkbezoek gebracht aan de Bernhardkazerne in Amersfoort. Hij liet zich daar rondleiden door het in februari geopende Territoriaal Operatiecentrum (TOC). Dat centrum speelt een cruciale rol in de ondersteuning van ziekenhuizen door defensiepersoneel tijdens de coronacrisis.

 De Koning op bezoek bij de kazerne in Amersfoort. De Koning op bezoek bij de kazerne in Amersfoort. | Foto: RTV Utrecht / Jordi de Jong


13.34 uur   6 miljoen voor cultuursector
De provincie wil een steunpakket om de cultuur- en erfgoedsector door de coronatijd te helpen. Het gaat om een bedrag van zes miljoen euro. De uitwerking hiervan zal de komende tijd gebeuren. Gedeputeerde Rob van Muilekom is blij. "Afwachten is nu geen optie."

Gedeputeerde Van Muilekom over de maatregelen die de provincie wil nemen


Lees in dit artikel van ons meer over het steunpakket voor de culturele sector.


11.39 uur   Drive in-theater in Jaarbeurs
In de Jaarbeurs Utrecht is 13 juni de theatervoorstelling Juf Roos gaat op vakantie te zien. Het is een drive-invoorstelling vanwege de coronamaatregelen, waarbij het publiek in auto's zit.

De auto's worden in vijf rijen in een cirkel rondom het extra hoge toneel opgesteld. Het geluid van de voorstelling is via een FM-frequentie in de auto te volgen. Ouders wordt gevraagd bij aanvang van de show op de achterbank te gaan zitten, zodat de kinderen voorin de show goed kunnen zien en mee kunnen toeteren met een liedje als daar om wordt gevraagd. De show is ook te volgen via grote videoschermen aan de zijkant van het toneel.


11.37 uur   Bios Pathť komt met coronaregels
Bioscoopbezoekers mogen vanaf 1 juni met maximaal twee personen of een huishouden naar een filmvoorstelling van Pathť. Ook moeten bezoekers direct de bioscoop verlaten zodra de film is afgelopen, staat in het coronaprotocol dat de bioscoopexploitant naar buiten heeft gebracht. Alleen kinderen onder de twaalf jaar mogen als groep naar de film, onder begeleiding van twee volwassenen. Pathť roept mensen ook op om komende maand zo min mogelijk met het openbaar vervoer naar de bioscoop te komen.10.35 uur   Wel of niet naar de kapper?
Sinds eergisteren zijn de kappers weer open. Maar is het nou wel verstandig om naar een salon te gaan? Loop je niet onnodig risico besmet te raken met corona? GGD-arts Olga Visser legde op Radio M Utrecht uit dat die angst niet heel gegrond is. Ook zijn mondkapjes niet nodig. Wel snapt ze dat mensen die relatief oud zijn ťn een broze gezondheid hebben, nog even wachten met een bezoek aan de kapsalon.

GGD-arts Olga Visser op Radio M Utrecht: 'Het is vooral heel belangrijk dat we mondkapjes bewaren voor ziekenhuizen en verpleeghuizen.'09.28 uur   Zwembaden weer open
Goed nieuws voor baantjestrekkers: in veel plaatsen gaan de zwembaden langzaamaan weer open.09.07 uur   Urologische zorg aan huis
De coronacrisis leidt soms tot blijvende veranderingen, bijvoorbeeld voor de urologie-afdeling van het St. Antonius Ziekenhuis. Hun zorgverlening aan huis bevalt zo goed dat het mogelijk ook na het coronatijdperk blijft bestaan.


07.06 uur   Corona heeft weerslag op psychiatrische hulpverlening
De ontwikkelingen die de psychische zorg meemaakt door het coronavirus, hebben grote invloed op de tevredenheid van patiŽnten. Veel cliŽnten zijn ontevreden. Ze missen het face-to-face contact met hun hulpverleners.06.24 uur   Coronaregels rond Vinkeveense Plassen
Het CDA in De Ronde Venen maakt zich zorgen over de drukte op de Vinkeveense Plassen, zeker nu veel mensen komende zomer in eigen land blijven. De partij vindt dat inwoners niet de dupe mogen worden van de vele recreanten van buiten en maakt zich ook zorgen om het handhaven van de anderhalvemeterregel. Raadslid Simone Borgstede heeft daarom vragen gesteld.06.03 uur   Hoog bezoek in Voorveldse Hof
Hoog bezoek vandaag voor woonzorgcentrum Voorveldse Hof in Utrecht: het Metropole Orkest komt langs. Het orkest bestaat 75 jaar en viert dat door tijdens de coronacrisis langs te gaan bij ouderen. De muzikanten gaan niet alleen in Utrecht langs, maar ook bij zorgcentra in onder meer Laren, Hilversum en Amsterdam.


05.30 uur   Versterkte gebedsoproep
De PVV in Utrecht wil van het college opheldering over versterkte gebedsoproepen van de moskee in Zuilen. De partij zegt meerdere klachten van omwonenden binnen te hebben. Volgens hen staat het geluid veel te hard en wordt hen een geloof opgedrongen. Door de coronacrisis zijn moskeeŽn dicht en vinden er geen religieuze bijeenkomsten plaats. Om toch een gevoel van samenhorigheid te behouden roept de moskee in Zuilen twee keer per dag op voor gebed.


05.17 uur   CBR overbelast
Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) beperkt noodgedwongen het aantal bezoekers op de eigen website. Voor mensen die als gevolg van de coronamaatregelen hun examen misten, kan het daardoor langer duren om een nieuwe reservering te maken.

Ruim 300.000 klanten misten als gevolg van het coronavirus een toets of een examen. Nu vorige week bekend is geworden dat examens weer worden hervat, proberen veel mensen een nieuwe afspraak in te plannen. Dit leidde echter afgelopen maandag tot een recordaantal van 130.000 bezoekers. Om overbelasting van de websites te voorkomen, laat het CBR minder mensen tegelijk op hun sites toe. "Deze maatregel blijft de komende periode van kracht", aldus de organisatie.


05.00 uur   Jaarbeurs in gesprek over heropening
De RAI Amsterdam en de Utrechtse Jaarbeurs zijn met de overheid in gesprek over heropening, meldt het ANP.De RAI heeft al een concreet plan naar buiten gebracht om te voldoen aan de corona-richtlijnen. De beursorganisatie wil komende zomer proefevenementen houden waarvoor bezoekers zich vooraf moeten registreren, zodat precies duidelijk is hoeveel mensen er komen.

Wat de Jaarbeurs wil gaan doen, is nog niet bekend. De Utrechtse organisatie liet vorige week wel al weten voorbereid te zijn op kleinere evenementen van 30 tot 100 man.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -