Thuiswerken moet blijven om verkeer te ontlasten: 'Niet terug naar vijf dagen op kantoor'
PROVINCIE UTRECHT - De provincie Utrecht wil dat ook na de coronacrisis zoveel mogelijk thuis wordt gewerkt. Door de virusuitbraak is het hardnekkige fileprobleem ineens als sneeuw voor de zon verdwenen.
Meer thuiswerken, minder files
Gedeputeerde Arne Schaddelee van mobiliteit wil dat de wegen niet opnieuw overbelast raken als de economie weer wordt opgestart. Een van de grootste werkgevers in de regio, de Rabobank, ondersteunt dat idee en zet daar nu al grote stappen in.
BELRONDJE
Premier Rutte riep vorige week al op om tot eind dit jaar thuis te werken. Wat Schaddelee betreft trekken we permanente lessen uit die oproep. Hij is begonnen met het bellen van de 45 grootste werkgevers in de provincie. "We moeten in ieder geval niet meer terug naar vijf dagen in de week van 8 tot 5 daar werken."
Het doel van zijn belrondje is om de positieve ervaringen onder de bedrijven met elkaar te delen, ook al is die situatie ontstaan door een pandemie. Ook van inwoners wil de provincie weten hoe het thuiswerken bevalt. Vorige week is daarvoor een enquête gestart om te kijken welke invloed dat heeft op het reisgedrag.

Volgens de provincie Utrecht is in coronatijd het aantal verkeersbewegingen gehalveerd. De reisafstand is met een derde afgenomen. Dat komt omdat 44% van de mensen in onze regio thuiswerkt. Van dat aantal binnenblijvers geeft 60% aan positieve ervaringen over te houden aan het thuiswerken.
"Het coronavirus is natuurlijk vreselijk, maar aan de andere kant zet het ook heel veel andere dingen in beweging", aldus Schaddelee. "Het antwoord op het mobiliteitsprobleem was altijd: meer openbaar vervoer en meer fiets en nu wordt dit vraagstuk helemaal op z'n kop gegooid."
THUISWERKEN ALS NIEUW NORMAAL
De Rabobank is een van deze grote werkgevers waar de provincie contact mee heeft. Het hoofdkantoor in de grote toren vlakbij station Utrecht Centraal was op een normale werkdag gevuld met maximaal 6.000 werknemers per dag. Door de coronacrisis werken daar, en op andere locaties in de stad, nu nog zo'n 250 mensen.
Het mobiliteitsvraagstuk wordt volledig op z'n kop gegooid.
HR-directeur Janine Vos noemt die omschakeling in twee weken tijd immens. "De impact is enorm. Zowel op onze mensen, maar ook op de maatschappij en de manier waarop we georganiseerd zijn. Dat is ongelooflijk."
Deze week heeft zij het Rabobank-personeel ingelicht over een voorzichtige terugkeer naar de toren aan de Croeselaan. Zodra er toestemming voor is vanuit de overheid kan slechts 30% terugkeren naar kantoor. Zo ontstaat er een veilige en gezonde werkomgeving, maar het zorgt ook voor minder belasting op het openbaar vervoer bij het nabijgelegen station.

Wat betreft Vos is dat geen tijdelijke maatregel. "Ik denk dat werken van de toekomst er heel anders uit gaat zien", zo stelt Vos. "Onze panden worden veel meer een plek van samenkomen, je collega's zien en het samenwerken. En thuis ga je je werk doen wat je normaal altijd op kantoor deed. Werktijden worden anders en het vervoer dus ook."
COMBINEREN
Gedeputeerde Schaddelee hoopt dat meer bedrijven nadenken als de Rabobank. "Ik zou een gezamenlijke oproep willen doen om dat nieuwe werken en nieuwe mobiliteit vorm te gaan geven. Natuurlijk willen we elkaar allemaal weer ontmoeten of 'huggen', maar dat hoeft niet vijf dagen in de week."
Het kantoor wordt een plek van samenkomen.
En als er dan op kantoor gewerkt wordt, moet er veel meer in vervoerskeuzes gespreid gaan worden. "In het OV is veel minder capaciteit in een anderhalvemetersamenleving, dus wordt het meer fietsen, meer lopen en reizen gaan combineren."