RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Cultuursector positief over steun provincie: 'Het voelt als erkenning'

1/2
PROVINCIE UTRECHT - De provincie Utrecht wil een steunpakket om de cultuur- en erfgoedsector door deze zware tijd te helpen. Het gaat om een bedrag van zes miljoen euro. De uitwerking hiervan zal de komende tijd gebeuren, in overleg met gemeenten en andere partners.

Met het steunpakket wil de provincie Utrecht een bijdrage leveren "aan het behoud van de sterke Utrechtse cultuur- en erfgoedsector", zegt gedeputeerde Rob van Muilekom. "Ik ben trots op onze vele culturele instellingen en het bijzondere erfgoed dat onze provincie rijk is. Afwachten is nu geen optie!"

Afwachten is nu geen optie!"
Rob van Muilekom

De provincie zegt het bedrag over drie 'sporen' te verdelen. Het geld gaat naar organisaties waarvoor de provincie in het cultuur- en erfgoedprogramma verantwoordelijkheid draagt, zoals festivals en kasteelmusea. Er gaat geld naar instellingen met een regionale/landelijke functie zoals het Centraal Museum en TivoliVredenburg en het is de bedoeling dat de regionale, culturele infrastructuur overeind blijft. Het gaat dan om instellingen die afhankelijk zijn van gemeentesubsidie zoals streekmusea en theaters.

In onze provincie werken zo'n 30.000 mensen in de cultuursector en de gedeputeerde zegt te willen voorkomen dat instellingen omvallen in deze tijd. Van Muilekom: "Het is de tijd van festivals, dat er geld uitgegeven wordt en dat mensen kunnen genieten. Het is een grote, belangrijke sector voor de provincie Utrecht. Gaan we dit missen dan worden we geamputeerd om het zo te zeggen".

REACTIES CULTUURSECTOR
Culturele instellingen riepen in een gezamenlijke brief vorige maand al op tot een steunpakket. En dus komen er vandaag voorzichtig positieve reacties. Zo noemt Harold Wamelink van theater FLINT het een goede eerste stap. "Aan onze oproep is gehoor gegeven, gemeenten kunnen niet zoveel en dus is het goed dat de provincie de regie neemt". Ook Tom van der Poel van theater De Speeldoos is blij. "Het is positief dat men inziet dat er iets moet gebeuren. Kleine instellingen zoals De Speeldoos hebben een belangrijke functie binnen een gemeente, er gebeurt vaak meer dan alleen theater". Daar sluit Jeltsje in der Rieden namens het Utrechts Festival Overleg zich bij aan. "Het voelt als erkenning, de verliezen lopen hoog op. In het geheel is het niet genoeg, maar toch zijn we er blij mee".

Vanaf 1 juni mogen theaters, musea en bioscopen weer open voor maximaal 30 personen. Of de anderhalve-meter-samenleving voor deze sector te realiseren is, zien de instellingen somber in. "De bezoekersstroom organiseren wordt lastig, net als het positioneren van artiesten op podia". Ook verwachten de meeste culturele instellingen dat dit niet rendabel is. "Toegestane bezoekersaantallen zullen naar verwachting hooguit nog een kwart zijn ten opzichte van normale tijden", zo schreven de instellingen eerder in de brief.

Provincie Utrecht wil 6 miljoen voor cultuur en erfgoedsector


De definitieve besluitvorming over het algehele steunpakket zal in juli plaatsvinden bij de behandeling van de Zomernota 2020 en de Kadernota 2021 in Provinciale Staten.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -