RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Koning op corona-bezoek in Amersfoortse Bernhardkazerne


AMERSFOORT - Koning Willem Alexander heeft vanmiddag een werkbezoek gebracht aan de Bernhardkazerne in Amersfoort. Hij liet zich daar rondleiden door het in februari geopende Territoriaal Operatiecentrum (TOC). Dat centrum speelt een cruciale rol in de ondersteuning van ziekenhuizen door defensiepersoneel tijdens de coronacrisis.

 De koning komt aan op de Bernhardkazerne De koning komt aan op de Bernhardkazerne | Foto: RTV Utrecht / Jordi de Jong

Vanuit het centrum wordt bijvoorbeeld medisch personeel uit het leger verdeeld over de verpleegafdelingen van burgerziekenhuizen om te helpen coronapatiŽnten te verzorgen. Ook bij het vervoer van patiŽnten is defensie in sommige gevallen betrokken.

De koning nam tijdens zijn bezoek uitgebreid de tijd om te praten met medisch defensiepersoneel dat de afgelopen periode volop meedraaide in Nederlandse ziekenhuizen. Ook was hij aanwezig bij een briefing waarbij de coronasituatie van de afgelopen 24 uur werd geŽvalueerd.

Beelden van het bezoek


Volgens kolonel Piet Hagenaars was het een goed bezoek. "We hebben hem uitgebreid geÔnformeerd hoe we met de coronacrisis omgaan. We zijn destijds opgericht met als doel om een grote doorvoeroperatie van Amerikaanse eenheden door Nederland aan te sturen, maar dat veranderde natuurlijk half maart toen premier Rutte met de maatregelen tegen het virus kwam. De begeleiding van de Amerikanen ging niet door en binnen 48 uur zijn we omgeschakeld naar de bestrijding van Covid19."

Hagenaars zit met zijn eenheid nu in rustiger vaarwater, maar blijft wel paraat om weer op te schalen. "We zitten nu in een fase waarbij de maatregelen versoepeld worden. We hopen dat dat goed gaat, maar zijn klaar voor het moment er een nieuwe besmettingsgolf komt."

 De koning woonde een briefing bij De koning woonde een briefing bij | Foto: RTV Utrecht / Jordi de Jong

Het koningspaar is bezig aan een serie werkbezoeken die te maken hebben met de coronacrisis. Zo werden eerder ziekenhuizen en verzorgingshuizen bezocht en bedrijven die bijvoorbeeld beademingsapparatuur fabriceren.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -