RIVM en Trimbos-instituut: 'Minimumprijs alcohol voorkomt dat mensen te veel drinken'

© Michal Jarmoluk, Pixabay
BILTHOVEN - Voor zware drinkers kan het beter zijn als alcohol een minimumprijs krijgt. Dat kan beter voorkomen dat ze te veel drinken dan hogere accijns. Dat concluderen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) uit Bilthoven en het Utrechtse Trimbos-instituut. Het kabinet overweegt zo'n regel in te voeren.
De onderzoekers keken naar landen waar al een minimumprijs voor alcoholische dranken geldt. Zulke dranken mogen daar niet onder een bepaalde prijs worden verkocht. Die prijs wordt bepaald aan de hand van het alcoholpercentage en de hoeveelheid drank in glas of fles. Hoe meer alcohol, hoe hoger de minimale prijs. De regel geldt onder meer in Schotland, Wales, Australië, Canada, Rusland, Oekraïne en de Verenigde Staten. Ierland voert de minimumprijs binnenkort ook in.
In Schotland en Canada zijn probleemdrinkers minder alcohol gaan drinken door de minimumprijs, aldus de onderzoekers. In Schotland en Australië zijn er volgens de onderzoekers minder 'alcoholgerelateerde ziekenhuisopnames, sterfgevallen, verkeersovertredingen, misdrijven, zorgkosten, productieverliezen en kosten voor inzet van politie en justitie'.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.