Tuinvogeltelling breekt alle records

ZEIST - De zesde editie van de Nationale Tuinvogeltelling heeft alle records gebroken. Nog nooit deden zoveel mensen mee aan de landelijke telling, zegt de Vogelbescherming in Zeist.
Bij het opmaken van de tussenstand zondagavond hadden al zo'n 18.000 mensen hun gegevens ingevoerd, terwijl dat er vorig jaar rond dezelfde tijd nog maar 10.000 waren. De Vogelbescherming verwacht dat het aantal deelnemers dit jaar boven de 20.000 uit komt.
Beluister hieronder het gesprek dat presentator Babette Alma van Utrecht is Wakker had met woordvoerder Marieke Dijksman van de Vogelbescherming.
In totaal telden vogelliefhebbers ruim 675.000 vogels, 45.000 meer dan vorig jaar. De huismus is net als voorgaande jaren het meest gezien, gevolgd door de koolmees en de merel. De spreeuw is dit jaar uit de top-5 gezakt.
Waarschijnlijk komt dat door de afgelopen vorstperiode. Veel spreeuwen die in de winter in ons land verblijven zijn trekvogels uit het noorden van Europa. Bij vorst trekken ze naar plekken waar het aangenamer is. Wintergevoelige soorten als de ijsvogel en winterkoning lijken de kou in de bebouwde kom goed te hebben doorstaan.
Verder zijn er dit jaar er meer kramsvogels en koperwieken in de achtertuinen geteld. Dat heeft te maken met de strenge vorst in het oosten van ons land. Deze soorten trekken dan verder op zoek naar voedsel, verklaart de Vogelbescherming.
Hoewel het nog steeds niet goed gaat met de huismus in Nederland - de huismussenpopulatie is de afgelopen 25 jaar gehalveerd - staat deze vogelsoort toch weer op nummer één. Huismussen leven bijna uitsluitend rondom huizen en komen veelvuldig in tuinen voor.
Ook is de huismus een kolonievogel, zodat je zelden één mus ziet maar meestal een groep. Dat verklaart waarom de huismus in de top-10 bovenaan staat. Gerangschikt naar het aantal tuinen waar de huismus dit weekend is gezien komt de vogel op de zesde plaats. De merel is de soort die in de meeste tuinen is waargenomen.
De voorlopige Nationale Tuinvogel Top Tien 2009 ziet er als volgt uit (tussen haakjes de stand van de wintertelling 2008):
1. Huismus (1)
2. Koolmees (2)
3. Merel (3)
4. Pimpelmees (4)
5. Vink(6)
6. Kauw (7)
7. Spreeuw (5)
8. Turkse Tortel (8)
9. Houtduif (9)
10. Ringmus (10)

Tuinvogeltelling breekt alle records

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.