Utrechtse ziekenhuizen weer open voor gewone zorg, maar 'normaal zal het voorlopig niet worden'

© Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - De poliklinieken van drie van de vier ziekenhuizen in de provincie Utrecht zijn weer volledig geopend. Alleen bij het UMC zijn nog niet alle poliklinieken in bedrijf.
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen neemt af en daardoor is ruimte om andere zorg te bieden. Maar er zijn flinke achterstanden en "echt normaal zal het voorlopig niet worden."

INHAALSLAG

"We stonden te trappelen om weer te beginnen natuurlijk", vertelt Erik van Goor, woordvoerder van het Meander Medisch Centrum in Amersfoort. "De spoedzorg ging de afgelopen weken wel door maar de reguliere afspraken en operaties niet. We proberen nu een inhaalslag te maken, maar het moet vooral veilig gebeuren."
Arian Kuil van het Diakonessenhuis in Utrecht, Zeist en Doorn herkent die afweging. "Onze specialisten kijken zelf naar wie welke zorg nodig heeft. Wie moet er nu echt behandeld worden. Wie kan nog twee weken wachten. Het is echt maatwerk, sterker nog, maatwerk heeft een heel andere betekenis gekregen. Want voorheen wisten we precies wat we aan konden als ziekenhuis. Zoveel patiënten in zoveel bedden. Maar die hele berekening kan de prullenbak in; dat moeten we allemaal weer opnieuw bekijken."
Het Meander Medisch Centrum opent maandag alle OK's

RUST EN PSYCHISCHE ZORG

Veel personeel is de afgelopen weken ingezet op afdelingen met coronapatiënten. "Natuurlijk zou je het liefst iedereen meteen weer op zijn of haar eigen afdeling inzetten maar zo simpel ligt dat niet", vertelt Sandra van Dulmen van St. Antonius in onder andere Nieuwegein. "De zorg voor coronapatiënten is fysiek zwaar, maar vraagt ook mentaal veel van je. Nu het wat rustiger is, willen we het personeel dus ook meer ruimte geven. Niet dat iedereen nu drie weken op vakantie gaat, maar we kijken wel scherp naar de roosters. Ook geven we het personeel psychische zorg, dat deden we al en blijven doen."
In het UMC zijn nog niet alle poliklinieken open. "Sommige poli's zijn al erg actief, anderen staan net in de startblokken", legt woordvoerder Sietzke Vermeulen uit. "We benaderen alle patiënten zelf voor een nieuwe afspraak. Maar er zullen veel minder patiënten naar het ziekenhuis komen. De afgelopen weken hebben we versneld geëxperimenteerd met apps of meetapparatuur bij patiënten thuis, dan kan een arts daarna een telefonisch consult doen. Dat is erg goed bevallen en blijven we dus ook gebruiken. Patiënten die toch naar het ziekenhuis moeten komen mogen nu niemand meenemen, iedereen komt in principe voorlopig alleen."
Het St. Antonius Ziekenhuis belt elke patiënt drie dagen voordat hij of zij een afspraak heeft in het ziekenhuis. "We vragen dan of de patiënt misschien ook snotterig is of koorts heeft. Dan wordt een afspraak verzet of wanneer er echt coronaklachten zijn dan worden de patiënten getest. Want als een patiënt echt langs moet komen dan moet het ziekenhuis natuurlijk ook extra maatregelen nemen."

KARTONNEN POPPEN

Die puzzel van patiënten en de zorg die ze nodig hebben stopt niet bij de inzet van apparatuur of handen aan het bed. "We hebben onze looproutes en ook de capaciteit van de wachtruimtes aangepast. Op een aantal stoelen zitten nu kartonnen poppen, de plaatsen die nog wel vrij zijn kan een patiënt dan gebruiken. Als er op welk punt dan ook een kink in de kabel komt, 'Deze route kan je niet nemen want hier kan je niet voldoende afstand houden', dan moet je terug naar de tekentafel", zegt Arian Kuil van het Diakonessenhuis.
Alle ziekenhuizen nemen de regel om zoveel mogelijk 1,5 meter afstand te bewaren erg nauw. "Het Meander Medisch Centrum in Amersfoort is in 2013 gebouwd. Op de verpleegafdelingen zijn alleen maar eenpersoonskamers. Destijds bouwden we die met het idee 'dat geeft privacy'", vertelt Erik van Goor van Meander. "Nu konden patiënten met corona gemakkelijk geïsoleerd worden en nu is het ook makkelijker om 1,5 meter afstand te bewaren dan wanneer patiënten een kamer moeten delen."
Stapje voor stapje gaan de ziekenhuizen dus naar een nieuw normaal. "Het gaat echt nog heel lang duren voordat we weer zijn voordat corona toesloeg", zegt Sietzke Vermeulen van UMC. "De maximale capaciteit van toen is nu niet haalbaar." De andere ziekenhuizen beamen dat.
In Meander Medisch Centrum worden maandag voor het eerst sinds maart alle operatiekamers weer in gebruik genomen. "Van de tien OK's waren er vier gesloten. Die gebruikten we als extra IC's voor coronapatiënten. Het is goed te zien dat we de OK's weer kunnen openen maar daarmee zijn we er echt nog niet. Bovendien houden we allemaal in het achterhoofd dat een tweede golf van coronapatiënten zomaar weer binnen kan stromen. En dan moeten we binnen 48 uur weer compleet alles omschakelen. Weer terug naar af, we zijn benieuwd of dat nodig gaat zijn."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.