Thuiswerken ook ná corona? 'Prima, maar niet fulltime'

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Door de uitbraak van het coronavirus en de daaropvolgende maatregelen is het hardnekkige fileprobleem in onze regio ineens als sneeuw voor de zon verdwenen. De provincie wil daarom dat we ook ná de coronacrisis zoveel mogelijk thuiswerken. Wij vroegen onze volgers op Facebook en Instagram wat ze daar van vinden en het merendeel reageert positief.
Het thuiswerken blijkt best goed te bevallen. Op de vraag of mensen het zien zitten om ook na de coronacrisis vaker thuis te werken, reageert zeventig procent positief. In totaal brachten zo'n 2500 mensen een stem uit.
Niet iedereen is enthousiast, maar dat heeft er ook mee te maken dat het in sommige beroepen helemaal niet mogelijk is om thuis te werken. Denk aan mensen in de zorg en het onderwijs, of bijvoorbeeld een kok in een restaurant.
In het algemeen blijkt dat mensen de afgelopen weken het thuiswerken hebben 'ontdekt' en dat ze de positieve kanten ervan inzien. "Als het aan mij ligt, blijf ik alle dagen van de week thuis werken", reageert bijvoorbeeld Danielle op onze Facebookpagina. "Bevalt mij prima. Geen heen en weer gevlieg meer."
Dat gaat veel andere mensen die reageren toch te ver. Zij zien meer in een soort deeltijd-thuiswerken. "1 dag prima, maar meer niet!", zegt Diony. En ook Joyce wil best een dag per week thuiswerken, maar ze ziet het niet zitten om helemaal nooit meer naar kantoor te gaan.
"Sommige functies lenen zich gewoon niet om alles via camera en thuiswerk te doen. Iemand inwerken bijvoorbeeld? Ook bouw je écht minder een team op als je elkaar nauwelijks ziet." Ze benadrukt dat die band belangrijk is voor bijvoorbeeld draagvlak en het geven van feedback. "Er kan meer thuis gewerkt worden", besluit ze, "maar ik zou het houden op maximaal 20 procent van je werkweek."
Ik denk dat we vaker gaan kiezen voor een middenweg. Half op locatie en half thuis.
Quinten
Wat ook meespeelt, is de gezelligheid, blijkt uit de reacties. "Ik mis nu mijn collega's teveel", zegt Mandy. Ze vindt thuiswerken "heerlijk", maar ziet het vanwege het gemis van die collega's niet zitten om dat fulltime te doen. Ook Leidi wil om die reden maximaal twee dagen per week thuiswerken. "Thuiswerken is heerlijk; geen reistijd en geen bijdrage aan files. Maar ik mis wel het gemak van 'even aan een collega vragen' en de grapjes onderling."
"Ik denk dat we vaker gaan kiezen voor een middenweg", reageert Quinten op Instagram. "Half op locatie en half thuis." Voor veel kantoorbanen is dat volgens hem goed te doen. "Ik denk dat veel bedrijven erachter gekomen zijn dat deze geforceerde digitalisering mogelijkheden biedt." Ook hij verwacht ook ná corona 1 of 2 dagen per week thuis te blijven werken.
Veel mensen verwachten ook na corona deels thuis te blijven werken
Veel mensen verwachten ook na corona deels thuis te blijven werken © ANP

HET WERKEN VAN DE TOEKOMST

Er is kortom ook bij werknemers best wel animo voor het thuiswerken. Maar voordat we massaal een deel van onze werkweek thuis doorbrengen, moet er nog wel het een en ander gebeuren. Zoals dat geregeld wordt dat je goed contact kunt onderhouden met je collega's. En dat je thuis een fatsoenlijke werkplek hebt.
"Een goede stoel, laptopsteun", noemt Leidi op. "Ik vind ook dat de werkgever een onkostenvergoeding zou moeten geven voor bijvoorbeeld energieverbruik en vervanging apparatuur/werkplek", zegt Annemieke. "Ik moet nu alles zelf bekostigen."
De provincie Utrecht gaat in gesprek met bedrijven om te kijken hoe we ook na corona meer thuis kunnen werken met z'n allen. Gedeputeerde Schaddelee is begonnen met het bellen van de 45 grootste werkgevers in de provincie. Onder meer de Rabobank denkt al na over hoe werken er in de toekomst uit kan komen te zien.
Bij de Rabobank wordt al nagedacht over hoe het werkleven er na corona uit moet zien
Bij de Rabobank wordt al nagedacht over hoe het werkleven er na corona uit moet zien © RTV Utrecht / Timo Anceaux

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.