Utrechtse politiek chagrijnig over gebrek aan sociale huur in Wonderwoods

© CU2030
UTRECHT - Een meerderheid in de Utrechtse raad is niet blij met het ontbreken van sociale huurwoningen in het nieuwbouwproject Wonderwoods. Dat blijkt uit een virtuele commissievergadering over het plan. Wonderwoods is een ambitieus plan naast bioscoop Kinepolis op het Jaarbeursplein. Het gebouw bestaat uit twee torens en moet een zogenoemd verticaal bos worden.
In Wonderwoods is plaats voor 420 huur- en koopwoningen. Verder komt er ruimte voor kantoren, horeca en kleinschalige winkels. Ook komt er een ondergrondse parkeergarage. Een meerderheid is enthousiast over het gebouw met 360 bomen op de balkons. Maar angst en kritiek zijn er ook.
Nagenoeg alle linkse partijen in de Utrechtse raad spreken hun teleurstelling uit dat er in het complex geen ruimte is voor sociale huurwoningen. Met name de SP en de PvdA maken zich er boos over.
Wonderwoods
Wonderwoods © CU2030
Eerder was afgesproken dat in het Stationsgebied een vast percentage van 20 procent van de huizen bestemd zou zijn voor huurders met een kleine portemonnee. Maar die ambitie dreigt niet waar gemaakt te worden, vreest Rick van der Zweth (PvdA): "Het Stationsgebied is een waar prestigeproject van het college geworden. Wie geld wil verdienen moet in Utrecht zijn, zo lijkt de boodschap. Maar worden deze torens gebouwd zodat beleggers geld kunnen verdienen of voor mensen om in te wonen?"
Ook de SP maakt zich boos. Fractievoorzitter Tim Schipper is doorgaans kort van stof maar duidelijk. Het ontbreken van sociale woningbouw noemt hij raar. "Deze coalitie houdt zich niet aan zijn eigen afspraken in het collegeakkoord." De PvdA en de SP krijgen voorzichtige steun van collegepartijen GroenLinks en D66 al zijn die een stuk milder in hun kritiek.
Wethouder Eerenberg beantwoordt de kritiek door te zeggen dat het te laat is om de plannen de wijzigen en dat Utrecht blij moet zijn dat in deze crisis een projectontwikkelaar nog aan zo'n project wil beginnen. Ook geeft hij aan dat de afgesproken 20 procent sociale woningbouw zeker gehaald kan worden, elders in het gebied, met name op het Westplein.

HOGER DAN DE DOM

In Utrecht is afgesproken dat er in het Stationsgebied niet hoger gebouwd mag worden dan de Dom. Voor Wonderwoods lag vast dat de twee torens respectievelijk 70 en en 90 meter hoog zouden worden.
Maar ChristenUnie en CDA hebben de kleine lettertjes in het plan gelezen, en zien dat de gemeente ruimte geeft om 20% hoger te bouwen. De hoogste toren staat nu voor 105 meter in de boeken, met ruimte voor wat extra. En dat zou betekenen dat de hoogste toren de Dom alsnog naar de kroon gaat steken. De partijen willen garanties van wethouder Eelco Eerenberg (D66) dat dat niet gaat gebeuren.
Student & Starter pleit voor grotere horecaterrassen op de begane grond, meer 'zware horeca' in het pand en horecavoorzieningen op het dak van de torens. Ook maakt het de studentenpartij niets uit als de torens hoger worden dan de Domtoren. Fractievoorzitter Eva Oosters liet blijken dat ze de discussie over de hoogte van gebouwen in de stad maar gezeur uit het verleden vindt.
De eerste paal voor het gebouw moet na de zomer al de grond in.
Partijen ontevreden over gemis sociale huurwoningen in Wonderwoods

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.