Cothenaren dienen petitie in tegen zonneveld, wethouder kan zorgen niet wegnemen

© RTV Utrecht
COTHEN - Zo'n 250 Cothenaren maken zich zorgen om de komst van een zonneveld aan de Groenewoudseweg. Om hun gevoelens kenbaar te maken hebben ze een petitie aangeboden aan wethouder Marchal.
"Ik begrijp hun gevoelens en kan me goed voorstellen dat er vragen zijn. Zij voelen zich deels overvallen door de ontwikkelingen. Die ongerustheid kan ik niet bij hen wegnemen. Wel heb ik hen de procedure uitgelegd, want die was volgens mij niet duidelijk", aldus de wethouder.
De komst van een zonneveld, een verzameling zonnepanelen, is echter nog helemaal niet zeker. Zo ligt er nog geen vergunning op tafel, omdat het proces er naar toe nog in de kinderschoenen staat.

ZONNEVELD

Op dit moment is er een principeverzoek ingediend, waarmee het college heeft ingestemd, door BHM Solar. Dat houdt in dat er wordt gekeken of het zonneveld aan de Groenewoudseweg binnen het beleid van de gemeente past.
Wethouder Marchal zegt dat initiatiefnemer daarnaast flink wat huiswerk heeft meegekregen. Zo moet de initiatiefnemer van het zonneveld in gesprek met omwonenden: "BHM Solar is aan zet om contact op te nemen met de omwonenden. Nu is namelijk het moment waarop de initiatiefnemer zorgen, vragen, wensen en bezwaren nog kan meenemen in het plan."
De volgende stap is het officieel aanvragen van een omgevingsvergunning. Tegen die tijd is BHM Solar ook verplicht om omwonenden te informeren, bijvoorbeeld tijdens een informatieavond. Volgens de gemeente is dat een belangrijk onderdeel tijdens het toetsingsproces.

ENERGIENEUTRAAL

Wijk bij Duurstede wil in 2030 energieneutraal zijn. De afgelopen tijd heeft de gemeente verschillende verzoeken ontvangen van bedrijven die een zonneveld willen aanleggen.
Om deze verzoeken te beoordelen heeft Wijk bij Duurstede samen met een burgerpanel in 2019 beleid voor zonnevelden gemaakt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.