OM eist forse celstraf en schadevergoeding voor zoutzuuraanval in Renswoude

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
RENSWOUDE/VEENENDAAL - Een 52-jarige vrouw uit Veenendaal hangt drie jaar cel boven het hoofd, omdat ze de hulp van haar moeder zoutzuur in het gezicht heeft gegooid. Dat gebeurde vorig jaar november in haar moeders huis in Renswoude. De hulp liep door het zuur brandwonden op raakte vrijwel blind aan een van haar ogen.
Het Openbaar Ministerie eiste vanmiddag drie jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. De verdachte zou het slachtoffer ook ruim 25.000 euro schadevergoeding moet betalen. Verder zou ze uit de gemeente Renswoude weg moeten blijven en zich psychisch moeten laten behandelen.

JALOERS

De dochter leek jaloers te zijn op de band tussen haar bejaarde moeder en de vrouw, die al 13 jaar vanuit de kerk vrijwilligerswerk voor haar deed. De moeder, die inmiddels is overleden, vertelde de politie dat zij het slachtoffer als haar beste vriendin beschouwde. Ze maakten regelmatig uitstapjes en gingen samen uit eten. De dochter zou zich al jaren niet hebben laten zien.
Het slachtoffer vraagt zich nog altijd af wat zij heeft gedaan om zo gehaat te worden dat iemand haar wilde verminken. Ze werd regelmatig uitgescholden door de vrouw, die dan ook haar geloof erbij haalde. Ook andere mensen van Bartiméus, de vrijwilligersorganisatie van de kerk, werden door haar uitgescholden. "Ik krijg dat kreng nog wel", zou de verdachte meerdere keren dreigend over het slachtoffer hebben geroepen.

HELSE PIJNEN

Het drama gebeurde op 15 november vorig jaar. De oude vrouw was bezig met verhuizen naar een kleinere woning en het slachtoffer hielp haar met schoonmaken van haar oude huis. Daar zou ook onverwacht de dochter aanwezig zijn geweest en die zou gelijk de confrontatie met het slachtoffer hebben gezocht. Terwijl de hulp bezig was met schoonmaken werd het zuur in haar gezicht gegooid. Dat veroorzaakte direct helse pijnen.
Het slachtoffer spoelde bij de buurman haar gezicht zoveel mogelijk schoon, maar moest uiteindelijk toch worden opgenomen op de IC in Rotterdam, daarna moest ze nog worden geopereerd in het UMC Utrecht. De dochter nam na haar daad rustig de bus naar huis en ging naar haar werk en uit eten. Pas in de loop van de avond werd ze door de politie gearresteerd.

BORDERLINE

De verdachte beweerde vandaag in de rechtbank dat zij de hulp een lesje wilde leren, omdat die spullen van haar moeder zou hebben gestolen en het huis slecht schoonmaakte. Ze zou niet hebben geweten dat er zoutzuur in het flesje zat en zei dat ze haar ex-man om een prikkelende of jeukende vloeistof had gevraagd om te zorgen dat "het zou stoppen." Maar uit getuigenverklaringen en politieonderzoek blijkt dat dit niet klopt.
Volgens het OM vroeg de vrouw expliciet om geconcentreerd zoutzuur, omdat haar zoon dit nodig zou hebben voor zijn opleiding. Ze zou dit lang van tevoren hebben klaargezet in het huis van haar moeder. Uit psychisch onderzoek blijkt dat zij door een borderline-stoornis verminderd toerekeningsvatbaar is en in een opwelling gehandeld kan hebben. Maar volgens de officier is bewezen dat zij de aanval weloverwogen heeft gepland.
De verdachte is er ondertussen zelf niet best aan toe. Ze heeft last van depressies en is onlangs met hartproblemen opgenomen geweest in het ziekenhuis. In de rechtbank zei ze dat ze veel spijt heeft en wilde dat ze alles kon terugdraaien. Desondanks vindt het OM een stevige straf op zijn plaats. De rechtbank gaat daar twee weken over nadenken. Op 28 mei is de uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.