Hotel met verstandelijk beperkt personeel moet sluiten: 'Een zware klap voor Oudewater'

© Abrona
OUDEWATER - Hotel Restaurant Abrona in Oudewater was in 1999 het eerste hotel in Nederland waar mensen met een verstandelijke beperking werkten. Na meer dan twintig jaar komt daar een einde aan, per 1 juni sluit het hotel-restaurant de deuren.
Door de coronacrisis komt de sluiting eerder dan verwacht, maar ook zonder de pandemie kwam de uiterste houdbaarheidsdatum in zicht. "Hotel Restaurant Abrona had, ondanks alle inspanningen, al jaren onvoldoende horeca-opbrengsten", laat Abrona weten.
Abrona biedt op zo'n vijftig locaties in de provincie Utrecht dienstverlening voor mensen met een verstandelijke handicap of een maatschappelijk probleem. Het bedrijf probeert kwaliteitsverbeteringen in de zorg door te voeren en tegelijkertijd de financiën beter op orde te krijgen. "Een voorziening als Hotel Restaurant Abrona openhouden is daarom niet langer verantwoord. Dat Abrona deze beslissing nu, versneld door de gevolgen van de coronacrisis, heeft moeten nemen, betreuren wij zeer."

BEGRIP IN OUDEWATER

Met de sluiting verdwijnt een "begrip in Oudewater", aldus de gemeente. Burgemeester Groeneweg: "Ik weet dat directie en personeel zich met hart en ziel hebben ingezet om de sluiting te voorkomen. Dat dit niet gelukt is, is voor iedereen een zware klap. Er wordt nu alles aan gedaan om cliënten binnen boord te houden en personeel te behouden."
Abrona bevestigt zorgvuldig te werk te gaan in de verdere afhandeling van de sluiting. "De eerste aandacht is gericht op het begeleiden van cliënten en medewerkers naar een passende werk- of dagbestedingsplek binnen of buiten Abrona."
Het hotel bevindt zich in een monumentaal pand. Abrona onderzoekt of het gebouw verkocht kan worden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.