Mountainbikeroutes al weken dicht door droogte en drukte: "Het valt gewoon uit elkaar"

© RTV Utrecht
LEERSUM - Mountainbikevereniging MTB Utrechtse Heuvelrug snakt naar regen. Want nu is het ploeteren door mul zand op de mountainbikepaden in de provincie. Vanwege de droogte zijn sommige routes volledig of deels afgesloten. Of nog meer stukken op slot gaan is afhankelijk van het weer.
Nooit eerder kwam het voor dat de mountainbikepaden in Utrecht al zo vroeg in het voorjaar zijn afgesloten. Inmiddels is het alweer drie weken geleden dat de routes bij Zeist en Austerlitz niet meer begaanbaar zijn en ook een 8 kilometer lang stuk van het parcours in Leersum is afgezet. Het is nog maar de vraag of en wanneer fietsen weer mogelijk is. "We houden de droogte goed in de gaten en we zitten nu simpelweg op een tekort van 100milimeter regenwater. Tien centimeter in de min dus", zegt Marten Hoffmann van MTB Utrechtse Heuvelrug.

DROOGTE

Wat Marten aangeeft komt overeen met droogtemonitor van het KNMI. De grafiek geeft een neerslagtekort van 100 millimeter aan, dat is tot nu toe een groter tekort dan in droogtejaar 2018. Dat meer delen van de mountainbikeroutes daarom dichtgaan sluit MTB Utrechtse Heuvelrug dan ook niet uit. Hoffmann: "We zien op alle routes hetzelfde. Overal merken wij slijtage. Het valt gewoon uit elkaar."
De route bij Zeist is volledig afgesloten
De route bij Zeist is volledig afgesloten © RTV Utrecht
De droogte is slecht voor mountainbikers omdat de fietsen in het losse zand geen grip hebben. Dat is goed te zien op delen van het parcours in Leersum. Daar zijn in slechts een paar weken tijd hele paden stuk gereden. "Wat je hier ziet", zegt Marten Hoffmann "is dat fietsers grip hebben gezocht. Dat vindt je op deze plek alleen maar aan de buitenkant. Dit pad was een paar weken geleden nog zo'n 40 a 50 centimeter breed. Dat is nu bijna een meter." Erosie door de dikke banden is overal langs de route te zien.
De routes bij Zeist (17 kilometer) en Austerlitz (15 kilometer) zijn er zo slecht aan toe dat ze volledig dicht zijn.

MEER FIETSERS

Door de provincie ligt een mountainbikenetwerk dat inmiddels 117 kilometer lang is. Steeds meer mensen zijn enthousiast gaan mountainbiken. Ook de afgelopen weken zijn er weer meer vignetten verkocht. Met een vignet heb je als fietser toegang tot de routes. Maar meer fietsers betekent in droge tijden ook sneller schade. Ook is niet iedere mountainbiker even ervaren. "En dan krijg je dit soort taferelen" Marten loopt een helling op "mensen gaan dan met moeite de steilere heuvels oplopen door dat zand met fiets en al, daar wordt het niet beter van."

OPEN

Wanneer de mountainbikeroutes weer opengaan is nog een grote vraag. De kans is groter dat meer delen achter een lint verdwijnen. Hoffmann: "We hebben drie dagen nodig waarin het eigenlijk alleen maar regent en dan moeten we de schade die er nu is nog gaan herstellen. Dus wanneer weer mountainbiken? Tot het een tijd geregend heeft en de paden weer goed zijn."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.