Groot onderzoek naar kwaliteit rivierwater

© RTV Utrecht
UTRECHT - Samen met Wageningen University en de TU Delft zijn deze week 60 basisscholen in Nederland bezig met een groot onderzoek naar de staat van het rivierwater in ons land. In Utrecht deden leerlingen van basisschool Op Avontuur in Lunetten mee aan het onderzoek. In Wijk bij Duurstede trokken scholieren van De Windroos erop uit.
In Utrecht werd de Krommerijn bij Landgoed Amelisweerd onderzocht."We gebruiken een speciale cd die we aan een touwtje in het water laten zakken", legt onderzoeker Renata van der Weijden van Wageningen University uit. "Dan kun je vrij makkelijk zien hoe helder het water is. Als je de cd niet meer kunt zien, schrijven we samen met de kinderen de diepte op."
Omdat troebel water niet per definitie vervuild hoeft te zijn, worden ook watermonsters genomen. "In water met stroming kan sediment van de bodem de helderheid beïnvloeden. Als we dan wat water in een buisje doen, zie je hoe helder het water echt is", aldus Van der Weijden.
Verslaggever Robert Jan Booij ging water testen
Het is volgens de onderzoekster belangrijk om kinderen al op jonge leeftijd het belang van schoon water mee te geven en ze te betrekken bij een groot onderzoek als deze. "De Rijn eindigt in Nederland en in landen om ons heen wordt er langzaam maar zeker weer meer afval geloosd op de rivier", vertelt Van der Weijden.
"Terwijl wij voor onze drinkwatervoorziening wel deels afhankelijk zijn van het oppervlaktewater. Door kinderen daarvan bewust te maken en ze te vragen het water in hun omgeving in de gaten te houden, kunnen we samen met hen een beeld krijgen hoe de situatie is en eventueel ingrijpen als dat nodig is."
Verslaggever Robert Jan Booij in gesprek met onderzoeker

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.