RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Middelbare scholen worstelen met 1,5 meter-regel die heropening mogelijk moet maken

PROVINCIE UTRECHT - Lokalen opmeten, berekenen hoeveel leerlingen erin passen, plannen maken en opnieuw beginnen als het allemaal niet lukt. Op de middelbare scholen in onze provincie wordt hard gewerkt om te zorgen dat de deuren weer open kunnen in juni. Maar dat is nog behoorlijk moeilijk als iedereen 1,5 meter afstand moet houden en de regels elk moment kunnen veranderen: "Woensdag 20 mei is weer een belangrijk ijkpunt. Het blijft best een beetje spannend."

Begin mei kondigde het kabinet aan dat de scholen in het voortgezet onderwijs vanaf juni weer onder voorwaarden open kunnen. Ze krijgen daarbij de vrijheid om zelf te bepalen hoe ze het onderwijs inrichten zolang de regels van het RIVM maar worden gevolgd: handen wassen, tafels schoonmaken voor elke les en afstand houden.

En dat laatste zorgt voor kopzorgen bij schooldirecteuren. Want op de basisschool moeten alleen volwassenen afstand houden van collega's en kinderen. Kinderen onderling hoeven dat niet. Die regel is er niet op middelbare scholen, waar iedereen afstand moet houden. Dat heeft dramatische effecten voor hoeveel leerlingen in een lokaal passen.

'10 TOT 11 LEERLINGEN'

Op het Ichthus College in Veenendaal, een school van zo'n tweeduizend leerlingen, hebben ze de afgelopen weken flink zitten rekenen. Jaap van Dam is voorzitter van het College van Bestuur en legt uit wat er gebeurt als kinderen 1,5 meter afstand moeten houden. "Met hangen en wurgen kom je dan op tien tot elf leerlingen per lokaal. Dan moet ik klassen in drien gaan knippen." Van Dam liet zelfs zijn collega's ernaar kijken: "In de sectie wiskunde heb ik gevraagd: kijk eens met een wiskundig oog naar de optimale opstelling. Ik heb plaatjes gezien dat je veertien leerlingen kan opstellen. Dan kan ik klassen halveren."

GYMLOKALEN EN 'OP EN AF'

De regel van het 1,5 meter afstand houden zorgt er bij de meeste scholen voor dat er maar 25 tot 30 procent van het normale aantal bezoekers in het gebouw past. En dus moeten scholen creatief zijn. Op het Amadeus Lyceum in Vleuten-De Meern wordt vanaf juni 's ochtends online lesgegeven, en komen leerlingen minimaal n middag per week naar school voor ondersteuning. Ook is er extra hulp voor leerlingen die het moeilijker hebben.

Het Utrechts Stedelijk Gymnasium kiest voor een 'op en af'-oplossing. Leerlingen gaan daar vanaf juni n week naar school, om vervolgens twee weken thuisonderwijs te krijgen. Het St. Bonifatiuscollege kiest voor weer een andere oplossing: daar blijven kinderen thuisonderwijs volgen, op een enkele gymles op de sportvelden of praktijkles op school na.

Op het Gerrit Rietveld College in Utrecht willen ze een deel van de 1200 leerlingen les gaan geven in een van de gymlokalen. Die zijn groter, en dus moet afstand houden daar makkelijker kunnen. Maar een definitief plan heeft de school nog niet. Ook op het Jordan Montessori Lyceum in Zeist wordt er nog over nagedacht.

LANGE TERMIJN

Maar zijn al deze oplossingen ook voor de lange termijn houdbaar als in september het nieuwe schooljaar begint? Op het Ichthus College in Veenendaal hebben ze ook nagedacht over wat er gebeurt als de regels dan niet versoepeld zijn. Van Dam: "Dan ontkom je er niet aan om te blijven werken in lessen hier op school en thuisonderwijs."

Een school is niet allen een leerfabriek, het is ook een gemeenschap."
Jaap van Dam, voorzitter Ichthus College

En zo'n situatie is verre van ideaal, aldus de onderwijskundige: "Wij hebben de afgelopen acht weken enorm veel ervaring opgedaan en dat zouden we een schooljaar kunnen doen, maar het blijft een kale vorm van onderwijs. Een school is niet alleen een leerfabriek, het is ook een gemeenschap, waar je samen het debat voert, elkaar ontmoet en samen muziek maakt."

VOLGENDE WEEK WOENSDAG

Dat de scholen op maandag 1 juni open mogen, is nog niet definitief. Het kabinet zei begin deze maand dat uiterlijk volgende week woensdag duidelijk wordt of de regels versoepeld worden. Van Dam: "Woensdag 20 mei is weer een belangrijk ijkpunt. Het blijft best een beetje spannend."


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -