Vanaf 1 juni gaan de middelbare scholen weer open, maar lang niet voor iedereen

© RTV Utrecht / Peter Knieriem
WILNIS - Vanaf 1 juni kunnen na de basisschoolleerlingen ook de middelbare scholieren eindelijk weer naar school. Althans de meesten. Want er blijft een groep jongeren voor wie er ook na 1 juni geen geschikt onderwijs te vinden is. Het gaat dan om kinderen met bijvoorbeeld autisme of hoogbegaafdheid, een probleem dat ook voor de corona-uitbraak al bestond. In Wilnis is er een alternatief, de groep kan daar wél terecht bij de Dorpsacademie.
"Ik vind talent verkwisten echt een drama. En dat is wat er gebeurt met thuiszitters", vertelt Jenneke van Wijngaarden. Zij nam het initiatief voor de 'academie' in Wilnis. Jongeren die noodgedwongen niet naar school gaan, in Nederland gaat het om duizenden kinderen, kunnen zich bij haar creatief uitleven. "We vullen spelenderwijs hun dag. We maken muurschilderingen, er wordt muziek gemaakt, we lunchen samen en gaan naar buiten."

THUISZITTEN

Voor de 11-jarige Isabelle is de Dorpsacademie een uitkomst. Ze komt hier twee keer per week. "Het is heel gezellig en ook gewoon veel fijner dan de hele dag thuiszitten." Isabelle zit al maanden thuis, er is voor haar geen school die haar passend onderwijs kan aanbieden. "Vorig jaar is ze gestart op de middelbare school, maar helaas lukte dat niet", vertelt haar moeder Alies Dezijn. "Er zijn in het onderwijs aanpassingen voor kinderen die niet zo goed kunnen meekomen, maar die zijn er niet voor kinderen die heel slim zijn."

ALLEEN MET DE PUBERS

Isabelle komt normaal gesproken alleen naar de academie, maar nu samen met haar moeder. Dat komt door de coronacrisis. Beeldend kunstenaar Van Wijngaarden begeleidt de jongeren noodgedwongen op afstand. Hun ouders gaan mee om te helpen en om er zelf even uit te zijn. Dezijn: "Heerlijk om even van huis te zijn en écht even wat anders te kunnen doen."
Vanaf 1 juni mogen de jongeren weer alleen komen en dat vindt Van Wijngaarden eigenlijk wel zo leuk. "Je zit nu ineens met vaders en moeders en ik vind het harstikke gezellig, maar ik zal wel blij zijn als we weer alleen met de pubers zijn."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.