RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Documentaire over waterbesparing onverwacht erg actueel in droge periode

1/2
PROVINCIE UTRECHT - Documentairemaker Marcel Prins wilde met zijn film De Waarde van Water mensen bewuster maken van hoe belangrijk het is om zuinig te zijn met water. En de film werd de laatste weken bijna ingehaald door de actualiteit. Na weken zonder regen werd besloten om de film eerder uit te brengen. Deze zondag is hij te zien op RTV Utrecht. "Omdat de droogte nu zo'n rol speelt, leek het ons verstandig om nu iets te maken."

Want dat het droog is, kan niet ontkend worden. De droogtemonitor van het KNMI geeft een neerslagtekort van honderd millimeter aan, meer dan in het al erg droge jaar 2018 en recordjaar 1976. En vrijdag bracht RTV Utrecht nog het nieuws dat mountainbikeroutes op de Utrechtse Heuvelrug dicht zijn omdat ze uit elkaar vallen door de droogte.

Iedereen sproeit eindeloos zijn tuintje en doucht lekker lang. Kan dat nog wel? Het is goed om daar iets meer bewust mee om te gaan."
Documentairemaker Marcel Prins

Wat de mountainbikers nu pas zien, zag documentairemaker Marcel Prins al tijdens het maken van de film: Nederland krijgt steeds vaker te maken met periodes van droogte. En dat was voor hem ook nieuws. "Wat ikzelf interessant vond, en dat wist ik ook niet: heel lang is de techniek van waterschappen geweest om water zo snel mogelijk weg te krijgen omdat er zoveel van was. Maar nu het periodes zo droog is, zie je ook bij boeren dat ze proberen water langer vast te houden."

Woordvoerder Vitens over documentaire Waarde van Water


Maar komt er dan binnenkort geen water meer uit de kraan? Nee, die kans is volgens Vitens-woordvoerder Cornelis Vlot klein. Zijn bedrijf maakte de documentaire mogelijk. Maar de situatie gaat wel veranderen. "Waar de zorgen zitten, is dat als de weersextremen toenemen we er meer last van hebben. Dat als we in warme periodes drinkwater uit de grond halen, de natuur en boeren daar last van hebben omdat we allemaal putten uit hetzelfde water. In sommige periodes krijg je dan schaarste. Dan wordt het spannender."

En juist daarom is het belangrijk mensen erop te wijzen dat ze best wat zuiniger kunnen zijn met water, vindt Prins. "Kunnen we nog evenveel water gebruiken als we nu doen? Iedereen sproeit eindeloos zijn tuintje en doucht lekker lang. Kan dat nog wel? Het is goed om daar iets meer bewust mee om te gaan."

Want als mensen water willen besparen, kunnen ze klein beginnen, zegt Vitens-woordvoerder Vlot. In het kleinste kamertje bijvoorbeeld: "Als we het hebben over de wc: gebruik dan de kleine knop als je die hebt. Onderzoek wijst uit dat lang niet iedereen dat doet. Daar is een wereld te winnen."

En de filmmaker sluit zich daarbij aan: "Iedereen is bezig met een beter milieu, het gebruik van zonne-energie, het recyclen van afval en noem maar op. Maar drinkwater wordt als vanzelfsprekend gezien omdat het er altijd is. Terwijl het een bijzonder product is en niet eindeloos aanwezig is. We wel denken dat dat zo is."

De documentaire De Waarde van Water is vanaf 8.00 uur elk uur te zien op RTV Utrecht of op de website.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -