RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Rustig op straat, meer bibliotheken open, Spakenburg zingt


PROVINCIE UTRECHT - In dit liveblog geven we alle nieuwswaardige updates over de coronacrisis die betrekking hebben op onze provincie.
In het kort:

- Nieuwe dagcijfers RIVM: geen nieuwe ziekenhuisopnames
- Utrechtse gemeenten delen opsporingsambtenaren met elkaar
- Spakenburgers steken elkaar muzikaal hart onder de riem
- Middelbare scholen worstelen met 1,5-meterregel
- Utrecht stelt regels op voor bezoekers binnenstad
- Lees hier het liveblog van vrijdag terug

20.25 uur   Weinig incidenten met drukte


Vanuit verschillende gemeenten zijn wat drukte en aanverwante problemen betreft geen grote incidenten gemeld deze zaterdag. Een woordvoerster van het Veiligheidsberaad, de overkoepelende instantie van de 25 veiligheidsregio's, zei dat zaterdag aan het einde van de middag.

Het was vergeleken met vorige weekeinden wel weer wat drukker in winkelcentra en bouwmarkten, maar het beeld is dat iedereen rekening met elkaar houdt. Gemeenten waar problemen waren in het verleden hebben maatregelen genomen, en dat lijkt effect te hebben. Zo zetten veel gemeenten belijning in, en routebeschrijvingen en cityhosts, die mensen de juiste kant op begeleiden of aanspreken op hun loopgedrag.

In Utrecht moet een rotonde op de drukke Steenweg voetgangers in de juiste richting leiden.


 Coronamaatregelen in Amersfoort Coronamaatregelen in Amersfoort | Foto: RTV Utrecht / Guus Doorn

 Coronamaatregelen in Utrecht Coronamaatregelen in Utrecht | Foto: RTV Utrecht / Geertje Broers

18.13 uur   Wijkbiebs volgende week ook weer open


De bibiliotheken in Oog in Al, De Meern, Kanaleneiland en Zuilen gaan komende dinsdag weer open. Leden zijn dan weer welkom om boeken of ander materiaal te komen lenen. Er gelden wel speciale maatregelen in verband met corona.

De centrale bibliotheek en enkele andere wijkbibliotheken gingen afgelopen week al open. Wie op de Neude naar binnen wil, moet eerst een ticket reserveren.


15.23 uur   FNV: Verkouden conducteur moet wel degelijk thuisblijven


De vakbond FNV Spoor wordt naar eigen zeggen 'platgebeld' door ongeruste leden nu de NS wil dat personeel met gezondheidsklachten toch doorwerkt. Wie keelpijn heeft, wie moet hoesten en koorts heeft, moet vanaf 2 juni toch aan de slag, zegt de NS-directie. FNV Spoor roept de NS op om dat voornemen terug te draaien.

De reiziger krijgt voortdurend te horen hoe je bewust moet zijn op risico's, maar laat personeel die risico's verhogen, stelt de bond. "Wat voor signaal geeft NS af, door mogelijk met corona besmette medewerkers gewoon te laten werken?", zegt een woordvoerder van FNV Spoor. De vakbond roept NS-medewerkers op bij twijfel niet te gaan werken en de huisarts of eventueel bedrijfsarts in te schakelen.

14.03 uur   Geen nieuwe ziekenhuisopnames in regio Utrecht


Het aantal regiogenoten dat in het ziekenhuis is opgenomen vanwege een coronabesmetting is opnieuw gelijk gebleven. Dat blijkt uit de cijfers die het RIVM in Bilthoven dagelijks bekendmaakt. Na een relatief geringe stijging gisteren blijft het getal opnieuw steken, nu op 852.

Sinds gisteren zijn in de provincie Utrecht twee nieuwe sterfgevallen gemeld. Het regionale dodental komt daarmee op 387. Het aantal bevestigde coronabesmettingen nam met 26 toe tot 3288. Omdat niet alle COVID-19 patiŽnten getest worden, gaat het RIVM ervan uit dat de werkelijke aantallen hoger zijn dan het instituut dagelijks rapporteert.


10.22 uur   Utrechtse gemeenten lenen BOA's uit


Door de handtekeningen van 26 burgemeesters kunnen opsporingsambtenaren nu ook buiten hun gemeenten ingezet worden, als ergen in de provincie te weinig mensen zijn om de coronaregels te handhaven.


08.09 uur   Spakenburg zingt


Een mooie, muzikale verrassing voor en door Spakenburgers. In het centrum van het vissersdorp en bij zorgcentrum De Haven werd op een rijdend videoscherm een videoclip afgespeeld. Solisten van het Spakenburgs Visserskoor en juf Aline Dijkema van basisschool De Grondtoon zingen hun versie van We Are the World. En Spakenburg genoot.06.34 uur   Anderhalve meter is grote stap voor middelbare school


Gaan de middelbare scholen ook weer open? Daar wordt hard aan gewerkt, maar of het lukt is allerminst zeker. Komende week wordt opnieuw beoordeeld of de onderwijsinstellingen het aankunnen. We maakten een rondgang langs de scholen in onze regio. "Woensdag 20 mei is weer een belangrijk ijkpunt. Het blijft best een beetje spannend."


05.30 uur   Nieuwe regels tijdens winkelen in Utrecht


De afgelopen weekenden was het behoorlijk druk in de Utrechtse binnenstad. De gemeente en het Centrummanagement hebben regels opgesteld om de bezoekersstroom soepeler te laten verlopen.

Ondernemers hebben zogenoemde wachtstippen gekregen waarmee ze buiten een ordelijke wachtrij kunnen organiseren, wanneer hun winkel te vol is. Ook wordt winkeliers gevraagd uitstallingen als reclameborden en vlaggen zoveel mogelijk binnen te laten.

Verder zijn enkele straten dit weekend ingericht als eenrichtingsverkeer en lopen begeleiders op straat om mensen te wijzen op de nieuwe coronaregels.05.24 uur   Musicals stopgezet


De grote reizende musicalproducties Titanic en The Rocky Horror Show die in het seizoen 2020-2021 in de Nederlandse theaters te zien zouden zijn, worden voorlopig geschrapt. Het producentenduo Hans Cornelissen en Ruud de Graaf heeft hiertoe moeten besluiten vanwege de aanhoudende coronacrisis, maakten zij vrijdag bekend.

Het tweetal wil beide voorstellingen in het seizoen 2021-2022 alsnog op de planken brengen, als de coronacrisis hopelijk voorbij is.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -