RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Liefdadigheid tijdens Ramadan: 'Ik schrok ervan hoeveel armoede er is in Amersfoort'

1/5
PROVINCIE UTRECHT - Voor moslims is de maand Ramadan een heilige maand waarbij tussen zonsopgang en zonsondergang gevast wordt. Ook is het een tijd waarin extra aandacht is voor liefdadigheid. Zoals bijvoorbeeld in Amersfoort waar een groep van 16 jongeren voedselpakketten uitdeelt aan minderbedeelden.

De actie verloopt vooral via Facebook en er komen veel donaties binnen vertelt Ibrahim El-Khalki terwijl hij tussen de winkelwagens vol eten staat. "We zitten nu al op achtduizend euro. Daarmee hebben we ruim 150 mensen aan een voedselpakket geholpen."


 Inzameling in Amersfoort Inzameling in Amersfoort | Foto: RTV Utrecht / Peter Huting

BEDOELD VOOR IEDEREEN
De voedselpakketten zijn bedoeld voor iedereen. Je hoeft dus geen moslim te zijn om er één aan te vragen. "Ik schrok ervan toen ik merkte hoeveel armoede er is in Amersfoort. Sommige mensen hebben maar 10 euro per week om aan eten uit te geven. Soms kom je in een straat en dan hoef ik niet eens naar het adres op mijn papier te kijken. Je herkent het huis gelijk. Dan hangen er geen gordijnen en is de tuin niet bijgehouden."

De inzamelingsactie beperkt zich overigens niet tot de Amersfoortse gemeentegrens. "We krijgen ook donaties uit Utrecht en Rotterdam. En er is zelfs iemand vanuit Den Haag naar ons toegereden om een tas boodschappen te doneren. Mensen zijn heel betrokken."

 Inzameling in Amersfoort Inzameling in Amersfoort | Foto: RTV Utrecht / Peter Huting

BRUG IN TASTITE
Niet alleen in Amersfoort wordt geld ingezameld tijdens de Ramadan. De Utrechter Driss Sallou werkt bij Stichting Ontwikkeling Rif. Deze stichting ondersteunt meerdere initiatieven, bijvoorbeeld de bouw van een brug in het Marokkaanse dorpje Tastite. "Wanneer je in de Rif komt, merk je dat het achtergesteld is. De wegen en het internet zijn bijvoorbeeld slecht. Je ziet daarom dat mensen de Rif verlaten en naar de grote stad trekken. Wij proberen dat te voorkomen door het gebied te helpen ontwikkelen."

 Dorp in de Rif Dorp in de Rif | Foto: Driss Sallou

Driss ziet dat er in de maand Ramadan meer donaties binnenkomen dan gebruikelijk. "Dat heeft te maken met de Zakaat. Een verplichting binnen de Islam om aan liefdadigheid te doen.''


ZAKAAT
"Eén keer per jaar moet je 2,5 procent van je spaargeld doneren", vertelt Kamel Essabane van het Fahm Instituut, een kennisinstituut over Islam. "Veel mensen doen dat in de heilige maand. De Ramadan staat in het teken van saamhorigheid en barmhartigheid. Omkijken naar mensen die behoeftig zijn en dankbaarheid tonen aan god door middel van delen."

Het Fahm Instituut heeft nu al vierduizend euro ingezameld. Duizend euro daarvan ging naar de voedselbank in Utrecht. "De volgende donatie van duizend euro gaat naar de voedselbank in Rotterdam en we zijn nu op zoek naar andere voedselbanken of goede doelen om ook aan te doneren."


 Dikke cheque voor de voedselbank Dikke cheque voor de voedselbank | Foto: Fahm Instituut


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -