RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Versoepeling op 1 juni lijkt door te gaan en cultuurwethouders willen geld van Rijk

1/5
PROVINCIE UTRECHT - In dit liveblog geven we alle nieuwswaardige updates over de coronacrisis die betrekking hebben op onze provincie.
In het kort:

- 'Versoepeling regels gaat door'
- Cultuurwethouders grote steden willen geld van Rijk
- 'Drive-in babyshower' in Amersfoort
- Aantal coronapatiŽnten op IC's stabiliseert
- Aantal ziekenhuisopnames in provincie stabiel
- Regionaal dodental stijgt met 221.20 uur   'Versoepeling op 1 juni lijkt door te gaan'


De voorgenomen versoepelingen van de coronamaatregelen die gepland staan voor 1 juni kunnen doorgaan. Er zijn geen ongunstige onwikkelingen rond het coronavirus. Dat meldt De Telegraaf op basis van bronnen op het Binnenhof.

Volgens het dagblad gaat het kabinet ook de beperkte heropening van de horeca door laten gaan. Ook de middelbare scholen starten naar verwachting weer op. Dinsdag komt het kabinet definitief naar buiten met een besluit.

21.27 uur   Cultuurwethouders grote steden willen geld van Rijk


De 300 miljoen euro die het Rijk heeft uitgetrokken om de cultuursector door de coronacrisis te helpen, is niet genoeg. Dat zegt de Utrechtse wethouder Anke Klein in een open brief aan De Volkskrant. De brief is ook ondertekend door de cultuurwethouders van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

De briefschrijvers zien maar ťťn oplossing voor het redden van de cultuursector: "Er is meer geld nodig." En dat moet volgens hen van het Rijk komen. De gemeentes zouden al onder grote financiele druk staan, en gemeentes mogen volgens de wethouders geen begrotingstekort hebben, en het Rijk wel.

Een analyse van de impact van de coronacrisis op de culturele sector in de vier grote steden laat volgens de vier wethouders een verlies van 114 miljoen euro zien tot 1 juli van dit jaar.

20.02 uur   Doven en slechthorenden komen met tips voor communicatie


Mondkapjes geven veel mensen een veilig gevoel, maar voor doven en slechthorenden zijn ze best wel onhandig. Want zij kunnen niet meer liplezen. En het leven was voor hen al een stuk ingewikkelder, want ook een tolk voor gebarentaal meenemen naar het ziekenhuis kan niet zomaar.Daarom komt de belangenvereniging voor doven in Nederland nu met een video en een uitleg (.pdf) voor medisch personeel. Daarin staan tips om communiceren met doven en slechthorenden in tijden van corona zo gemakkelijk mogelijk te maken.

18.52 uur   'Bestuurlijk dashboard' om maatregelen te kunnen bijsturen als virus weer oplaait


Het kabinet is bezig met een methode om snel te kunnen bijsturen als het nieuwe coronavirus weer zou oplaaien. Er moet een soort 'bestuurlijk dashboard' komen waarin alle gegevens over de ontwikkeling van het virus, de situatie in de zorgsector en het effect van (het loslaten) van de maatregelen worden verzameld. Daarmee kan het kabinet eventueel op de rem trappen of de versoepeling terugdraaien als de verspreiding te veel toeneemt. Ingewijden bevestigen berichtgeving daarover van het AD.


17.23 uur   Utrechters in de rij voor ijsje


IJswinkels in Utrecht draaiden vandaag goede zaken. Veel mensen maakten van het mooie weer gebruik om op zoek te gaan naar een koele versnapering. Bij Roberto Gelato in de Poortstraat stonden tientallen mensen tot ver in de straat te wachten.

 Wachtende mensen in de Poortstraat Wachtende mensen in de Poortstraat | Foto: RTV Utrecht

En ook bij bij IJssalon Vorst op de Prins Hendriklaan was het druk.

 Ook bij deze ijszaak bij het Wilhelminapark was het druk Ook bij deze ijszaak bij het Wilhelminapark was het druk | Foto: RTV Utrecht

16.47 uur   'Drive-in babyshower' voor Jasmin in Vathorst


Vrolijk nieuws vanuit Amersfoort: de zwangere Jasmin kreeg daar een 'drive-in babyshower' aangeboden. Haar vriendinnen reden in een colonne auto's naar haar huis in de wijk Vathorst om daar op de stoep te vieren dat er een baby aankomt. Ook werden er om de beurt cadeautjes overhandigd.

 Bij de 'drive-in babyshower' werden op de stoep cadeaus gegeven Bij de 'drive-in babyshower' werden op de stoep cadeaus gegeven | Foto: Keistadnieuws

Een babyshower is een feestelijke bijeenkomst die voor de geboorte van een kind plaatsvindt waar vriendinnen (en in mindere mate vrienden) van de moeder cadeau's aanbieden die handig zijn voor als het kind er eenmaal is.

Radio M Utrecht belde zondagmiddag even met Jasmin om het erover te hebben. In dat gesprek beschreef ze het moment dat ze doorhad dat er iets bijzonders ging gebeuren: "Opeens kwam er een stoet auto's aan met allemaal ballonnen die toeterden, en toen moest ik keihard huilen, want het waren al mijn vriendinnen die in de auto langs kwamen rijden speciaal voor mij."

Jasmin over babyshower: 'Het was ťcht heel bijzonder'


Volgens Jasmin kwamen haar vriendinnen op het perfecte moment langs: "Het was ťcht heel bijzonder omdat ik me precies op dat moment een beetje somber voelde en een beetje alleen en zo van: 'Waar zijn mijn vriendinnen?' Ik miste ze zo..."

16.36 uur   Voor het eerst in vijf weken geen afname van coronapatiŽnten op Intensive Cares


Op de Intensive Cares in Nederland verblijven nu 349 coronapatiŽnten. Dat zijn er drie meer dan de dag ervoor, meldt het Landelijk CoŲrdinatiecentrum PatiŽnten Spreiding (LCPS). Het is voor het eerst in vijf weken datr er geen sprake meer is van een daling. Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: "Na de snelle afname de afgelopen week, trad de afgelopen 24 uur een stabilisatie op van het aantal IC-patiŽnten. De komende dagen moeten uitwijzen of de daling verder doorzet."

Er liggen nu 482 non-COVID-patiŽnten op de IC, veertig minder dan de voorgaande dag. Van de Nederlandse coronapatiŽnten op de IC liggen er 346 in Nederland, drie meer dan gisteren. En drie in Duitsland, evenveel als gisteren. Het aantal COVID-opnames buiten de IC bedraagt 919. Dat zijn er 52 minder dan gisteren. De afgelopen 24 uur is er ťťn verplaatsing geweest tussen de regio's.

14.17 uur   Aantal ziekenhuisopnames blijft stabiel


Sinds gisteren zijn in de provincie Utrecht twee nieuwe sterfgevallen gemeld. Het aantal bevestigde coronabesmettingen nam met 42 toe. Het aantal ziekenhuisopnames bleef stabiel.


13.40 uur   'Nieuwe normaal wordt normaal'


Geen handen schudden en vaak je handen wassen wordt het nieuwe normaal en dat moeten we normaal gaan vinden. Volgens RIVM-directeur Hans Brug gaan de basisregels nog lange tijd duren.


11.22 uur   'Coronaproof' Walk of Love


Het is vandaag 17 mei en dat is de Internationale Dag tegen Homofobie. Normaal gesproken wordt in Utrecht dan de Walk of Love gehouden. Omdat de vijfde editie vanwege de coronacrisis niet door kon gaan, namen de initiatiefnemers een alternatieve 'coronaproof' wandeling op om alsnog een statement te maken.11.09 uur   Vreugde in Amersfoorts verpleeghuis


Blijdschap en opluchting in de verpleeghuizen die sinds kort als proef per bewoner ťťn bezoeker mogen ontvangen. Niet alleen bewoners en visite zijn veelal opgetogen, ook personeel.

In Amersfoort doet de locatie Davidshof van het St. Pieters en Bloklands Gasthuis mee. "Woensdag zijn we opengegaan. We hebben de telefooncentrale en de receptie uitgebreid, de telefoon stond roodgloeiend", vertelt bestuurder Bob Pluijter. Mensen waren door de ontmoetingen "blij en superblij." Voor de verzorgenden is het prachtig om eraan mee te werken: "Het mooiste wat je kunt doen in de zorg."

Bezoekers krijgen in Amersfoort een mondkapje op, want de anderhalve meter in de kamers is wat lastig te handhaven en mensen willen elkaar toch misschien aanraken. Het verpleeghuis is ťťn van de eersten die bezoek mag ontvangen, als de proef goed gaat, mogen meer verpleeghuizen open.

09.16 uur   Leusden: 'Houd ook met sporten afstand'


Het is prachtig weer vandaag, ideaal om even buiten te sporten. Maar denk daarbij wel aan de regels, waarschuwt Leusden.


07.52 uur   Mondkapjes voldoen niet


Een op de tien mondkapjes die het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) heeft aangeschaft, is afgekeurd. Deze mondkapjes voldoen niet aan de kwaliteitseisen en worden niet verspreid onder zorginstellingen. Tot nu toe heeft het LCH namens het ministerie van Volksgezondheid 47,2 miljoen medische mondkapjes naar Nederland gehaald. Een woordvoerder van VWS bevestigde berichtgeving daarover van het AD.

Naast de ruim 5 miljoen afgekeurde maskers zijn er ook nog 3,9 miljoen mondkapjes die niet volledig aan de eisen voldoen. Die worden vooralsnog opgeslagen waarna later wordt bekeken of en hoe deze mondkapjes kunnen worden aangepast om ze eventueel toch te gebruiken. Nu is dat niet nodig, omdat er voldoende mondkapjes voorradig zijn.

07:00 uur   Rustig op straat


Vanuit verschillende gemeenten zijn wat drukte en aanverwante problemen betreft geen grote incidenten gemeld deze zaterdag. Een woordvoerster van het Veiligheidsberaad, de overkoepelende instantie van de 25 veiligheidsregio's, zei dat zaterdag aan het einde van de middag.


Het was vergeleken met vorige weekeinden wel weer wat drukker in winkelcentra en bouwmarkten, maar het beeld is dat iedereen rekening met elkaar houdt. Gemeenten waar problemen waren in het verleden hebben maatregelen genomen, en dat lijkt effect te hebben. Zo zetten veel gemeenten belijning in, en routebeschrijvingen en cityhosts, die mensen de juiste kant op begeleiden of aanspreken op hun loopgedrag.

In Utrecht moet een rotonde op de drukke Steenweg voetgangers in de juiste richting leiden.

Lees wat er eerder dit weekend gebeurde in ons liveblog van gisteren.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -