Woerden en Oudewater bezorgd om tekort aan nieuwbouw

Het nieuwe stadhuis van Woerden
Het nieuwe stadhuis van Woerden © RTV Utrecht / Peter Knieriem
WOERDEN/OUDEWATER - De wethouders van onder meer Oudewater en Woerden maken zich zorgen over het tekort aan nieuwbouw. Dat schrijft de NOS. Volgens wethouders Tymon de Weger (Woerden) en Bob Duindam (Oudewater) zijn er binnen de stadsgrenzen te weinig mogelijkheden.
De doelstelling van het kabinet, 75.000 nieuwe woningen per jaar als oplossing voor de woningnood, komt door de stikstofcrisis, de coronacrisis én de energietransitie dit jaar in het nauw. Daarnaast is er een ander groot probleem in Nederland: ruimtegebrek.
De denktank Denkwerk schreef samen met andere onderzoekers het rapport 'Klein land, grote keuzes' en berekende dat er op dit moment een structureel tekort is van 350.000 huizen. Daarnaast blijkt uit de prognoses van het Centraal Bureau voor de Leefomgeving dat de behoefte aan woningen de komende dertig jaar zal oplopen tot anderhalf miljoen.
Als deel van de oplossing zou er ook buiten de stadsgrenzen kunnen worden gebouwd, maar dat ligt in het Groene Hart gevoelig. Zo werd de eveneens in het Groene Hart gelegen gemeente Alphen aan den Rijn teruggefloten door de provincie Zuid Holland toen het plannen had om buiten de stadsgrenzen te bouwen.
Maar volgens Denkwerk ontkomt Nederland er niet aan om ook in het Groene Hart te bouwen. Volgens hen kan slechts 35 procent van de woningen binnenstedelijk worden gebouwd. De denktank vindt dat de nationale politiek het voortouw moet nemen en een nieuwe ruimtelijke visie voor Nederland moet ontwikkelen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.