Minder patiënten op de IC en kinderfeestjes mogen weer

PROVINCIE UTRECHT - Morgen komt het kabinet in crisisberaad bijeen om te praten over de versoepeling van de coronamaatregelen. De burgemeesters zeiden vandaag al dat de horeca niet eerder opengaat. In dit liveblog hielden we vandaag de ontwikkelingen bij, maar het liveblog is nu gesloten. Morgenvroeg is er weer een nieuw blog.
In het kort:

- Horeca niet eerder open
- Weer minder patiënten op de IC
- Ouwehands Dierenpark in Rhenen is weer open. Met een reeks maatregelen om ervoor te zorgen dat bezoekers afstand kunnen houden.

22.32 uur Burgemeesters: horeca niet eerder open

De burgemeesters van 25 Veiligheidsregio's die bijeenkomen in het Veiligheidsberaad willen niet dat de horeca voor 1 juni opengaat.
"1 juni is al ingewikkeld genoeg. Het is verstandig ons aan die datum te houden. We moeten de tijd nemen om per dorp of stad de maatregelen rond de horeca goed te regelen. Ik ben blij dat we daarvoor nog zeker een week hebben", zei burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen en voorzitter van het beraad.

21.56 uur NS assisteert vanaf 1 juni weer alle reizigers met beperking

Alle reizigers met een beperking kunnen vanaf 1 juni weer met de trein reizen. De NS kon een vijfde van de reizigers met een beperking de voorbije maanden niet van dienst zijn omdat de medewerkers de 1,5 meter afstand niet in acht konden nemen.
"Het gaat daarbij om reizigers in een handbewogen rolstoel die een zetje voor de rolstoel van een NS medewerker nodig hebben bij het inrijden van de trein. NS wil dat deze groep zo snel mogelijk weer kan reizen. Vanaf 1 juni zorgt de NS ervoor dat reisassistentie ook voor deze reizigers weer beschikbaar is", meldt het spoorwegbedrijf.

20.33 uur Koning: Festivals zijn onmisbaar voor Nederland

Koning Willem-Alexander heeft in een gesprek met verschillende festivalorganisaties zijn grote waardering uitgesproken voor festivals in Nederland. Directeuren van Oerol, De Parade, Wonderfeel, Holland Festival en Mojo Concerts spraken maandag online met de koning.
Het gesprek ging over de afgelaste festivals door de coronacrisis. Koning Willem-Alexander bevestigde de onmisbaarheid van festivals in het Nederlandse cultuurlandschap en de inspiratie die de festivals bieden aan makers en publiek. Volgens de koning is het positief dat festivals nu nieuwe vormen onderzoeken om hun festival digitaal door te kunnen laten gaan. Ook sprak hij zijn zorgen uit over alle mensen die nu zonder werk zitten, en hoopte dat samenkomsten snel weer mogelijk zijn.

18.12 uur Run op filmtickets

Mensen hebben massaal tickets gekocht voor een filmbezoek na de heropening van de bioscopen. Pathé, de grootste bioscoopketen van Nederland, heeft inmiddels al meer dan 36.000 kaartjes verkocht voor de voorstellingen in de dagen na de heropening op 1 juni. Dat heeft een woordvoerder maandag gemeld. Tientallen zalen zijn al uitverkocht voor de eerste paar dagen.
Overigens zijn zalen al snel vol, omdat er per film niet meer dan dertig bezoekers welkom zijn vanwege de coronaregels. Bezoekers moeten op tijd aanwezig zijn, toiletgebruik moet worden beperkt en napraten mag ook niet.

17.52 uur Rijbewijs op eerste dag na coronaversoepeling

Toen Kim van Schoot twee maanden geleden hoorde dat haar geplande examen niet doorging, baalde ze als een stekker. "Ik was er echt klaar voor en had er alle vertrouwen in dat ik het zou gaan halen. Maar toen werd het dus uitgesteld, zonder te weten wanneer ik dan af zou kunnen rijden", vertelt van Schoot.
Vandaag kon ze na twee maanden in Utrecht afrijden en omdat ze dat pas donderdag te horen kreeg, ging dat gepaard met de nodige spanning. "Afrijden is natuurlijk altijd spannend, maar ik dacht nu wel 'kan ik het nog wel? Ben ik het verleerd of niet?', maar het viel gelukkig mee."
Kim haalt nu toch haar rijbewijs
Kim haalt nu toch haar rijbewijs © Eva Hageraats / RTV Utrecht

17.22 uur Ouwehands Dierenpark weer open

'Afstand, afstand!' is meest gehoorde kreet in coronaproof Ouwehands Dierenpark. De dierentuin ging vanochtend weer open. Lees hier meer.

16.12 uur COVID-patiënten op IC in afgelopen 24 uur verder gedaald

Het aantal COVID-patiënten dat op de Intensive Care verblijft, bedraagt 323. Dat zijn er 26 minder dan de dag ervoor. Dit blijkt uit de gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Het aantal COVID-opnames buiten de IC bedraagt 909. Dat zijn er 10 minder dan gisteren.Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: "De afgelopen 24 uur zette de daling van het aantal IC-patiënten opnieuw door. We verwachten dat dit ook de komende week het geval zal zijn"

15.59 uur Kinderfeestjes mogen weer

De afgelopen maanden waren feestjes uit den boze, maar jarige kinderen mogen het weer vieren. Met enige beperkingen, dat wel...

15.42 uur Kasteel de Haar weer open in juni

Op 1 juni gaan, na het openstellen van het park eerder deze maand, ook de poorten van Kasteel de Haar weer open. Het kasteel is er dan - naar eigen zeggen - "helemaal klaar voor om bezoekers conform de RIVM richtlijnen te ontvangen".
De looproute door het kasteel is aangepast en je moet vooraf online kaartjes kopen. Per dag is er slechts een beperkt aantal tickets verkrijgbaar. In verband met corona is het kasteel bij Utrecht vanaf 13 maart dicht geweest.
Ook andere culturele instellingen in de regio kunnen op 1 juni weer open.

15.24 uur RIVM: geen nieuwe coronapatiënten in de Utrechtse ziekenhuizen

Opnieuw zijn er geen nieuwe patiënten in de regionale ziekenhuizen opgenomen vanwege een coronabesmetting. Dat blijkt uit de cijfers die het RIVM in Bilthoven dagelijks bekendmaakt. De afgelopen twee dagen kwamen er in de provincie Utrecht al geen patiënten meer bij. Alleen vrijdag steeg het aantal opnames nog licht.
Het aantal regiogenoten dat in het ziekenhuis is opgenomen (geweest) vanwege een coronabesmetting staat nu op 851, hetzelfde aantal als gisteren. Ook zijn er de afgelopen dag geen nieuwe sterfgevallen gemeld. Het regionale dodental blijft op 391.

14.35 uur Van matje in je nek naar een matje op de stoep

14.06 uur 14 nieuwe coronadoden gemeld

De afgelopen 24 uur zijn opnieuw 14 sterfgevallen gemeld als gevolg van het coronavirus. Het totale officiële dodental, dat wordt bijgehouden door het RIVM, stijgt daarmee naar 5694. Het werkelijke aantal doden ligt hoger, omdat lang niet iedereen wordt getest. Bovendien worden stergevallen soms pas dagen later doorgegeven.
Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn in totaal in Nederland 11.579 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis vanwege het virus.

13.56 uur Gratis vogelvoederplaatsen voor zorginstellingen Utrecht

Samen met de Vogelbescherming heeft vivara.nl 100 verpleeghuizen, verzorgingshuizen en hospices in Nederland een vogelvoederplaats geschonken. Beide organisaties hopen dat de natuur in deze periode mensen troost en afleiding kunnen bieden.
"We wilden iets terugdoen voor de maatschappij, waarbij we ook de missie van onszelf en onze partners - het helpen en beschermen van wilde dieren - niet uit het oog wilden verliezen. Zo is het idee ontstaan om verpleeg- en verzorgingshuizen in Nederland een hart onder de riem steken en ze een stukje natuurbeleving aan huis te bieden", aldus de directeur van vivara.nl.

13.38 uur Coronaproof dineren bij Kasteel Heemstede in Houten, zo ziet dat eruit

13.24 uur Veenendaalse gym geeft gratis les aan agenten en zorgmedewerkers

En andere mensen in vitale beroepen mogen zich ook opgeven. Er wordt natuurlijk corona-proof gesport!

13.16 uur Leusdense sportschool opent buitengym

Hoe kom ik de coronacrisis door zonder al te veel aan te komen? Die vraag houdt veel mensen ongetwijfeld toch een beetje bezig. Sportscholen zijn dicht en blijven dat voorlopig ook, en waar ga je dan heen?
Volgens sportschool Theo Meijer Sport in Leusden is het antwoord heel simpel: lekker buiten sporten. De Leusdense sportschool heeft een buitengym gerealiseerd waar je veilig kunt sporten.

12.56 uur Tangomuziekestival in Amersfoort gaat door

De organisatie van de Dutch International Tangoweek heeft niet stilgezeten de afgelopen tijd. De fysieke variant kon door de coronamaatregelen niet door gaan en daarom is er nu een digitale variant in de steigers gezet.
Met livestreams vanuit Nederland, Duitsland, Polen, Italië en Buenos Aires is het festival in één klap wereldwijd voor alle tangoliefhebbers bereikbaar.
Tangoliefhebbers van over de hele wereld kunnen zondag 31 mei live kijken en luisteren naar een gevarieerd programma tangomuziek. Vanaf 16.00 uur Nederlande tijd is het festival te volgen via onder meer Youtube en Facebook.
En de organisatie is daar maar wat blij mee. "Wij zijn het eerste festival in Amersfoort dat óók dit jaar doorgaat. Zij het in een andere vorm, maar wel met dezelfde passie en ambitie."

12.44 uur Proost, cheers en cin cin?!

12.22 uur Bibliotheken gaan weer open

Niet overal, maar op de Utrechtse Heuvelrug!

11.44 uur Ouwehands Dierenpark in Rhenen opent de deuren

Vanmorgen ging Ouwehands Dierenpark in Rhenen weer open. Met een reeks maatregelen om ervoor te zorgen dat bezoekers afstand kunnen houden.
Een rij met anderhalve meter afstand.
Een rij met anderhalve meter afstand. © RTV Utrecht / Iris Tasseron
De dierentuinen die deze week weer open zijn voor publiek kunnen met Hemelvaartsdag op drukte rekenen. Vanwege de maatregelen tegen het coronavirus is het bij alle dierentuinen verplicht om vooraf via internet kaartjes met een tijdslot te reserveren, maar op donderdag zitten de geopende parken al bijna vol. De parken laten veel minder bezoekers toe dan normaal om afstand te kunnen waarborgen.
Ouwehands Dierenpark in Rhenen is populair omdat daar kortgeleden het eerste reuzenpandajong is geboren. De dierentuin waarschuwt dat het reserveringssysteem door de grote drukte geregeld vastloopt. De jonge panda en moeder Wu Wen zijn overigens alleen via een livestream in de dierentuin te zien. "We geven moeder en kind voorlopig nog alle rust en stilte", aldus de dierentuin.
De ijsbeertjes zijn overigens wel goed te zien en dat is toch wel bijzonder: ze zijn namelijk voor het eerst te zien. En dat kan allemaal omdat er tijdens het bezoek aan de dierentuin, strenge maatregelen van kracht zijn.
Het park is zo ingericht dat de gasten overal voldoende afstand van elkaar kunnen houden en de regels van het RIVM nageleefd kunnen worden. Er zijn speciale borden geplaatst en medewerkers van het park gaan mensen de weg wijzen. Ook worden zogenoemde 'contactpunten' zoals deurklinken vaak schoongemaakt om besmetting met corona te voorkomen.
De andere dierentuin de provincie, Dierenpark Amersfoort, gaat maandag 25 mei weer open.

11.08 uur Cadeaus in coronatijd

10.48 uur Meeste mensen bewaren ticket voor uitgestelde evenementen

Maar weinig mensen die een kaartje hadden voor onder meer uitgestelde festivals, concerten en theatervoorstellingen vragen hun geld daarvoor terug. Dat laat een woordvoerder van de 'Bewaar je ticket, geniet later'-regeling maandag weten.
"We zijn heel dankbaar voor de positieve steun van mensen. We merken dat ze het prima vinden om hun ticket te bewaren, een voucher te krijgen of kiezen voor een donatie. Er zijn vrij weinig mensen die geld terugvragen", aldus een woordvoerder.

09.16 uur Jeugdfonds schiet gedupeerden coronacrisis te hulp

Ouders die de contributie van een sportclub niet meer kunnen betalen omdat ze door de coronacrisis in geldnood zitten, kunnen rekenen op hulp. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur roept gedupeerde gezinnen op zich te melden en betaalt dan tijdelijk de contributie voor een sportvereniging of cultuurclub.
Het geld wordt niet overgemaakt aan de ouders, maar direct betaald aan de vereniging waar het kind lid van is, zoals een voetbal- of judoclub, muziek- of dansvereniging.

09.01 uur GGD Utrecht geeft update over corona-onderzoek

08.57 uur Politie experimenteert met bereikbaarheid in anderhalvemeter-samenleving

07.31 uur Agnes Jongerius bedrijft politiek in Europa

En in tijden van de coronacrisis is dat natuurlijk anders dan anders. De Utrechtse is vorige week weer voor het eerst in Brussel geweest en ze vond het een bijzondere gewaarwording. Er waren mondkapjes met EU-logo en het was leeg, heel leeg.
Vanochtend vertelde ze ook op Radio M Utrecht hoe ze denkt dat de coronacrisis de agenda van de Europese politiek gaat bepalen.

06.38 uur Coronatests ook beschikbaar voor mantelzorgers

Ook mensen die voor bijvoorbeeld een ziek familielid zorgen, kunnen zich vanaf vandaag laten testen op het nieuwe coronavirus bij klachten die wijzen op een besmetting.
Testen is alleen zinvol als tijdens het verzorgen de 1,5 meter afstand niet is aan te houden, meldt MantelzorgNL. Dat is de landelijke vereniging die de belangen behartigt van mantelzorgers. "Denk hierbij aan het druppelen van ogen, het aantrekken van steunkousen en het helpen met aankleden."
Testen gebeurt alleen bij klachten die passen bij Covid-19, zoals koorts, luchtwegklachten, hoesten, verkoudheid, niezen of kortademigheid.
Liesbeth Hoogendijk, directeur Mantelzorg, is blij dat het nu eindelijk zo ver is. Ze hebben hard moet strijden voor de test vertelde ze vanochtend op Radio M Utrecht.

05.48 uur Burgemeesters bespreken coronamaatregelen

De burgemeesters van de 25 Veiligheidsregio's komen vanavond weer bij elkaar voor het wekelijks beraad van de Veiligheidsregio's. Gesproken wordt over de stand van zaken met betrekking tot de coronamaatregelen. Ook Veiligheidsminister Grapperhaus is er deze keer bij.
Over het afgelopen weekeinde gaf de voorzitter van het Veiligheidsberaad, Hubert Bruls de samenleving weer een compliment. Op weinig plekken waren incidenten en: "Waar het te druk was, hebben gemeenten maatregelen getroffen, waardoor de drukte weer afnam", zo zei hij gisteravond.

05.29 uur CBR begint met praktijkexamens

Met de nodige maatregelen werden afgelopen week de rijlessen opgepakt. Vanaf deze week geldt dat ook voor de rij-examens. Vanochtend vertrekken de eerste auto's voor het afrijden.
Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) begint met praktijkexamens voor onder meer het rijbewijs van de auto en de motor. Kandidaten van wie het rij-examen was geannuleerd door coronamaatregelen krijgen voorrang. Op 18 mei gaan ook de beroepspraktijkexamens van start

05.25 uur Meander MC gebruikt weer alle OK's

Het Meander Medisch Centrum neemt vanaf vandaag weer alle operatiekamers in gebruik. De OK's waren dicht voor coronazorg. Nu het aantal patiënten met de longziekte in de ziekenhuizen sterk is afgenomen, is er weer ruimte voor andere zorg.
De heropening van de kamers is hard nodig, want veel operaties konden de afgelopen twee maanden niet doorgaan. Maar het Meander heeft er vertrouwen dat het snel weer verder kan waar het gebleven was. Ziekenhuisdirecteur Frank de Reij: "Dat betekent dat we niet alleen onze operatiekamercapaciteit volledig tot onze beschikking hebben maar dat ook de kliniek volledig tot onze beschiking staat. En dat maakt het voor ons mogelijk om vol op te starten en heel snel weer naar het oude niveau van capaciteit te komen. En daar zijn we heel blij mee."
Op het UMC Utrecht na zijn alle poliklinieken van ziekenhuizen in de regio Utrecht weer in gebruik.

05.21 uur Lees hier het liveblog van gisteren terug

Het liveblog van gisteren lees je hier terug.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.