Werklozen krijgen hulp bij besparen

UTRECHT - Door de financiele crisis zijn er steeds meer bedrijven die personeel ontslaan. Elke week komen er in
Nederland zo'n 13.000 nieuwe WW-aanvragen bij.
Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) zet donderdag een speciale geldwijzer op zijn site om
hen te helpen.
De geldwijzer moet voorkomen dat mensen zich laten overvallen door de wachtperiode voordat ze een uitkering krijgen. Die kan oplopen tot acht weken. Daarnaast wijst het instituut op de mogelijkheden om toeslagen te krijgen of een beroep te doen op speciale regelingen van gemeenten.
Geslonken inkomsten of dubbele woonlasten door een onverkoopbaar huis kunnen bezuinigingen noodzakelijk maken, weet de budgetvoorlichter. Dat kan soms al simpel door korter te bellen, de thermostaat een graad lager te zetten of te stoppen met roken.
Mensen zouden zich vooral bewust moeten worden van de manier waarop ze geld uitgeven. Door doorlopende reisverzekeringen of tijdschriftenabonnementen op te zeggen, kunnen ze geld besparen. Ook minder vaak uit eten gaan, langer met kleding doen of tweedehands spullen kopen in plaats van nieuwe, scheelt in de uitgaven.
Het Nibud geeft zelfs relatieadvies. "Het is belangrijk dat uw partner ook inzicht heet in de financiële situatie. Zo kunt u ruzie of misverstanden voorkomen."

Steeds meer mensen op straat door crisis

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.