Aanpak Marokkaanse probleemjongeren

REGIO - De gemeente Utrecht krijgt hulp uit Den Haag om probleemjongeren met een Marokkaanse achtergrond in de hand te kunnen houden.
Dit staat in de brief "Grenzen stellen en perspectief bieden", die het kabinet naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Ook andere gemeenten, waaronder Gouda, kunnen op assistentie uit DenHaag rekenen.
Het kabinet gaat vliegende brigades instellen, met politieagenten, plaatselijke hulpverleners en deskundigen van het rijk, die bij acute problemen direct kunnen worden ingezet.
Daarnaast krijgen gemeenten met veel Marokkaanse raddraaiers ook andere hulp om deze jongeren op het rechte pad te krijgen en te houden, zoals extra straatcoaches en zogeheten 8 tot 8-coaches, die de jongeren begeleiden met school en werk.
Jongeren die uit de gevangenis komen, krijgen altijd nazorg en moeten een anti-overlastcontract tekenen. Ook kunnen gemeenten dezelfde soort maatregelen tegen voetbalhooligans inzetten tegen overlastgevende jeugd. Ook het opleggen van een wijkverbod wordt makkelijker.

GEZINSMANAGERS

Minister Eberhard van der Laan voor Integratie vreest dat dit een probleem is waar de komende tien jaar nog aangewerkt moet worden. Om te voorkomen dat het uit de hand blijft lopen, worden gezinsmanagers intensief ingezet in multiprobleemgezinnen. Die gaan een gezin meerdere dagen in de week helpen.
Ouders die de hulp weigeren, moeten een gezinsmanager desnoods onder dwang van de Kinderbescherming
accepteren.
Marokkaanse kleuters moeten goed Nederlands leren zodat zij kunnen meekomen op school. Verder moeten Marokkaanse ouders hun kinderen opvoeden door duidelijke grenzen te stellen.
Het kabinet steekt ruwweg 40 miljoen euro in de aanpak van probleemjongeren van Marokkaanse komaf.

POSITIEF

De Tweede Kamer is positief over het pakket van oude en nieuwe maatregelen. Volgens Kamerleden Madeleine van Toorenburg van het CDA, Jeroen Dijsselbloem van de PvdA en VVD'er Paul de Krom is het

verstandig om maatregelen die in de ene stad werken ook in andere plaatsen te gebruiken.
De Krom benadrukt wel dat het kabinet meer moet doen om de jongeren duidelijk te maken welk gedrag niet
getolereerd wordt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.