Proces tegen Ridouan T. ook zonder verdachten zwaar beveiligd

Gewapende agenten bij de 'bunker', archiefbeeld van februari.
Gewapende agenten bij de 'bunker', archiefbeeld van februari. © ANP
UTRECHT - De rechtszaak over de veronderstelde liquidatiebende van Ridouan T. is vanmorgen hervat met extreme veiligheidsmaatregelen. Het gebied rond de 'bunker', de rechtszaal in Amsterdam-Osdorp, is afgezet door zwaarbewapende en gemaskerde politieagenten.
In het proces, waarvoor vandaag en morgen twee tussentijdse zittingen worden gehouden, staan zeventien verdachten terecht. Die zijn deze week niet aanwezig. Een aantal van hen, onder wie kroongetuige Nabil B., volgt de zaak vanwege de coronamaatregelen via een videoverbinding vanuit de gevangenis.

ADVOCAAT

Hoofdverdachte T. en een aantal anderen hebben afgezien van hun recht om hun rechtszaak bij te wonen. T. zit sinds zijn arrestatie vorig jaar in Dubai vast in de extra beveiligde gevangenis in Vught. Zijn zaak komt maandag wel aan bod, maar hij laat zijn belangen behartigen door zijn advocaat.
Enkele advocaten in de zogenoemde Marengozaak hebben vorige week namens hun cliënten geprotesteerd tegen de gang van zaken. Zij dreigden uit protest weg te blijven, omdat de coronamaatregelen zouden leiden tot een oneerlijk proces. De rechtbank is hen tegemoetgekomen en houdt op 27 en 28 mei zittingen voor Marengoverdachten die per se in de zaal aanwezig willen zijn.

LIQUIDATIES

De zeventien verdachten worden beschuldigd van onder meer een reeks liquidaties. Na de moord op Derk Wiersum, een van de advocaten van kroongetuige B., worden officieren van justitie en rechters in het proces beveiligd.
Het onderzoek is nog in volle gang. Zo wordt onderzocht hoe betrouwbaar de verklaringen van de kroongetuige zijn. Het Openbaar Ministerie denkt dat de inhoudelijke behandeling van de zaak in december kan beginnen.

COLOMBIA

Het is de vraag of Saïd R., de vermoedelijke rechterhand van T., bij dat begin aanwezig kan zijn. Hij werd in februari in Colombia opgespoord en vastgezet.
Nederland heeft om zijn uitlevering gevraagd, maar de procedure kost veel tijd. Ook in Colombia gelden coronamaatregelen die mogelijk extra vertraging opleveren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.