'Afstand, afstand!' meest gehoorde kreet in coronaproof Ouwehands Dierenpark

RHENEN - Met een imposant geratel maakt directeur Robin de Lange om 10.00 uur de toegang tot Ouwehands Dierenpark in Rhenen open. "We mogen weer", zegt de eerste bezoeker, een vrouw met twee jonge kinderen. "Ze hadden het er al het hele weekend over!"
De dierentuin heeft veel maatregelen genomen.
De dierentuin heeft veel maatregelen genomen. © RTV Utrecht / Iris Tasseron
"Een fantastisch moment, na ruim acht weken zijn de poorten weer open", zegt directeur De Lange. Organisatorisch had het ook wel eerder gekund misschien, maar de dierentuin heeft de coronarichtlijnen van de overheid gevolgd en de tijd genomen om het park aan de nieuwe situatie aan te passen.
We hebben de hele dierentuin opnieuw ingericht. Alleen de dieren zitten nog op hun eigen plek.
Robin de Lange, directeur

FAMILIELEDEN

Helemaal de eerste bezoeker is de moeder met haar kinderen niet. Vrijdag liet Ouwehands zo'n vijfhonderd familieleden van medewerkers toe, om de nieuwe routes en maatregelen te testen. Zaterdag konden duizend abonnementshouders alvast een kijkje nemen. "Zo kon iedereen een beetje wennen aan het idee", zegt De Lange. "Mensen hebben ons nog tips gegeven."
Ouwehands Dierenpark laat via een online reserveringssysteem 2.500 bezoekers per dag toe, verdeeld over tijdvakken. Dat is ongeveer de helft van wat het park normaal aankan, zodat iedereen de voorgeschreven 1,5 meter afstand van andere bezoekers kan houden.

LIJNEN

"Afstand, afstand. Dat is denk ik de meest gehoorde kreet vandaag", lacht een bezoekster met een peuter in een wandelwagen. "Maar het is goed geregeld. Er staan overal lijnen en mensen blijven netjes uit elkaar."
Waar mensen bij elkaar komen heeft de dierentuin maatregelen getroffen.
Waar mensen bij elkaar komen heeft de dierentuin maatregelen getroffen. © RTV Utrecht / Iris Tasseron
"We hebben de hele dierentuin opnieuw ingericht", aldus De Lange. "Alleen de dieren zitten nog op hun eigen plek. Het dagje dierentuin ziet er voor bezoekers anders uit. Vanaf het parkeerterrein tot aan de entree, de horeca, de toiletten, kortom overal waar mensen dichter bij elkaar komen, vind je hekjes, pijlen, stippen op de grond enzovoorts."

DIEREN

De maatregelen zorgen niet alleen voor de veiligheid van bezoekers en medewerkers. Ook dieren kunnen ziek worden van een besmetting met het coronavirus. "In Rhenen zien we gelukkig nog geen verschijnselen daarvan, maar in Amerika bijvoorbeeld zijn katachtigen ziek geworden", zegt De Lange.
Ook sommige diersoorten lopen het risico om besmet te raken.
Ook sommige diersoorten lopen het risico om besmet te raken. © RTV Utrecht / Iris Tasseron
"Daarom zijn we extra voorzichtig. Bij katachtigen en primaten gebruiken de dierverzorgers beschermingsmiddelen zoals mondkapjes. Bij de andere diersoorten waarvan niet is bewezen dat ze besmet kunnen raken scheiden we gasten en dieren wat meer van elkaar."

REUZENPANDAJONG

Het reserveringssysteem in Rhenen loopt overigens geregeld vast, kennelijk omdat de kaartjes via internet gretig aftrek vinden. Mogelijk speelt de geboorte van het eerste Nederlandse reuzenpandajong een rol, maar het bijzondere diertje wordt nog niet aan de bezoekers getoond.
De jonge reuzenpanda wordt nog niet in levende lijve getoond.
De jonge reuzenpanda wordt nog niet in levende lijve getoond. © RTV Utrecht / Iris Tasseron
Moeder Wu Wen en de naamloze zuigeling leven voorlopig nog in rust en stilte. Via schermen in de dierentuin is wel een livestream van het kraamhol te zien, die ook via de website van Ouwehand wordt uitgezonden. "Helaas, we wilden de pandababy zo graag zien", zegt de vrouw die als eerste door de hekken kwam. "Maar er zijn nog zoveel andere dieren, dus we gaan ons zeker vermaken vandaag."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.