Liveblog: overzicht van de belangrijkste mededelingen van Rutte en De Jonge

PROVINCIE UTRECHT - In dit liveblog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond de coronacrisis. Met veel aandacht voor de persconferentie van het kabinet.
In het kort:

- De geplande versoepelingen vanaf juni gaan door
- GGD Utrecht zegt klaar te zijn voor massaal testen
- Eén extra coronadode uit provincie Utrecht
- Totaal aantal geregistreerde doden in Nederland stijgt met 21

22:20 uur De belangrijkste mededelingen van Rutte en De Jonge

- De aangekondigde versoepelingen kunnen doorgaan
- Horeca gaat 1 juni open, binnen mogen maximaal 30 gasten zijn
- Dat is exclusief horecapersoneel, huisgenoten hoeven de anderhalvemeterregel niet te hanteren
- Basisscholen gaan 8 juni helemaal open
- Kinderen mogen niet met het OV naar school, alleen lopend of met de fiets
- Rutte roept op mee te denken over de anderhalvemetersamenleving
- Wie klachten heeft en zich wil laten testen, hoeft niet meer langs een arts
- Er komt een landelijk telefoonnummer om een coronatest aan te vragen
- Vanaf 25 mei mogen meer verpleeghuizen bezoek ontvangen
- GGD'en liggen op schema om iedereen op 1 juni te kunnen testen
- Zonder mondkapje in het OV: 95 euro boete
Een overzicht van alle regels vanaf 1 juni vindt u op de website van de Rijksoverheid.

22.02 uur Persconferentie terugkijken kan hier

21.59 uur Gematigd optimisme over versoepelingen

Veel sectoren zijn gematigd optimistisch over de versoepelingen. Toch vinden ze de onzekerheden lastig. Lees hier een overzicht.

20.56 uur Veel minder CO2-uitstoot

De wereldwijde CO2-uitstoot is tot begin april flink lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat schrijf de Britse krant The Guardian op basis van onderzoek gepubliceerd in het blad Nature Climate Change. Door de lockdowns die zijn ingesteld vanwege het coronavirus is volgens het onderzoek 17 procent minder CO2 uitgestoten.

20.02 uur Rutte roept op: blijf alert

De versoepeling van de coronamaatregelen die het kabinet had aangekondigd, kan doorgaan. Hij wees erop dat het aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis en op de intensive care terechtkomt, sterk is gedaald. Wel zei Rutte dat het cruciaal voor de versoepeling is "dat iedereen snapt dat het nog belangrijker wordt dat we ons allemaal aan de regels blijven houden". Hij waarschuwt dat het virus kan 'oplieren' als we dat niet doen. "We mogen vertrouwen hebben, maar we moeten waakzaam blijven", aldus de premier.

20.00 uur Kinderen: denk mee over corona

Kinderen moeten met ideeën komen en onderling en met ouders praten over manieren waarop we in Nederland in de coronacrisis samen kunnen leven, vindt premier Rutte. "Mijn collega's en ik vinden het belangrijk dat jullie daarover meedenken. Jullie creativiteit is nodig." Kinderen moeten met ideeën komen, kritiek leveren en er "op clubs en in buurthuizen" over praten.

18.42 uur Gesprek met KNVB levert weinig op

FC Utrecht praatte vandaag met de KNVB, maar het gesprek leverde weinig op. Het ziet er niet naar uit dat áls de bekerfinale nog wordt gespeeld, FC Utrecht kans maakt op een Europees ticket. De ploeg wil nu zijn gelijk halen bij de UEFA, waar het naar eigen zeggen positieve gesprekken mee heeft gevoerd. FC Utrecht put hoop uit uitspraken van voorzitter Alexander Ceferin van de Europese voetbalbond, die vindt dat sommige competities te snel zijn afgebroken.

18.23 uur Schotten op terras

Brouwerij Maximus in Leidsche Rijn moet schotten plaatsen op het terras. Dus werd een ludieke actie bedacht. Vandaag kwamen niet schotten maar Schotten het terras op, bewapend met een doedelzak.
Doedelzakspelende Schotten op het terras in Leidsche Rijn.

17.49 uur We bewegen minder

Nederlanders zijn door de coronacrisis een stuk minder gaan bewegen. Veel mensen werken thuis en hebben in hun vrije tijd minder buiten de deur te doen. Daardoor zijn ze minder in beweging en dat wordt nauwelijks gecompenseerd door bijvoorbeeld meer te gaan sporten, constateert hoogleraar fysiologie Maria Hopman van het Radboudumc uit eigen onderzoek.

17.35 uur GGD klaar voor corona-testen

De Utrechtse GGD is naar eigen zeggen klaar voor uitgebreid testen en het daarop volgende bron- en contactonderzoek. Het kabinet wil vanaf juni dagelijks maximaal 30.000 mensen kunnen testen. De GGD zegt daar klaar voor te zijn.

17.13 uur Politie Baarn in gesprek met inwoners

16.50 uur Treurig nieuws uit IJsselstein

16.41 uur Basisscholen weer volledig open

Premier Rutte gaat vanavond bekendmaken dat vanaf 8 juni de basisscholen weer volledig open gaan. Ook voortgezet onderwijs gaat begin juni weer van start. Dat meldt De Telegraaf.
Het kabinet houdt vanavond een persconferentie. Vaak worden voorafgaand aan zo'n persmoment (bewust of onbewust?) de belangrijkste mededelingen gelekt naar grote landelijke media.
De Telegraaf meldt ook dat de horeca niet eerder dan 1 juni open mag. Gisteren drongen de Nederlandse burgemeesters er al op aan die versoepeling niet naar voren te halen.

16.25 uur Deelnemers Infectieradar gezocht

Aan het systeem waarmee het RIVM de verspreiding van het coronavirus in de gaten houdt, de zogenoemde Infectieradar, werken inmiddels 30.000 mensen mee. Zeker nu de coronamaatregelen stapje voor stapje worden versoepeld, is het van belang dat nog meer mensen zich aanmelden. Het RIVM zou het liefste zien dat 100.000 mensen meedoen.
De bestrijding van het virus lijkt, afgaande op de cijfers, succes te hebben. Maar hoe meer mensen aan de radar meedoen, het liefst zo verspreid mogelijk over het hele land, hoe eerder en beter een eventuele opleving van het virus kan worden opgespoord en aangepakt.

15.32 uur Alternatieve avondvierdaagse

Corona gooit ook roet in het eten voor kinderen die de avondvierdaagse willen lopen. Maar de Koninklijke Wandel Bond Nederland heeft iets bedacht: kinderen kunnen in hun eentje de wandeltocht lopen met behulp van een speciale app.
Die houdt bij hoe veel kilometer ze al hebben gelopen en wanneer ze in aanmerking komen voor de online medaille. "We vinden het essentieel om kinderen in beweging te krijgen.

15.05 uur Diakonessenhuis 'sluit' corona-IC

Het Diakonessenhuis is één van de vier Utrechtse ziekenhuizen waar coronapatiënten op de IC lagen. De afdeling werd opgesplitst tussen corona- en niet-coronapatiënten. Nu het aantal patiënten drastisch is afgenomen is de tussendeur die beide afdelingen scheidde weer geopend. Een feestelijk moment.

14.04 uur Officieel dodental corona stijgt met 21 naar 5715

Er zijn bij het RIVM opnieuw 21 overleden coronapatiënten gemeld. Daarmee is het officiële dodental als gevolg van het virus gestegen tot 5715. In de provincie Utrecht steeg het aantal sterfgevallen van 391 naar 392. In de cijfers zijn alleen mensen meegenomen waarvan met een test is vastgesteld dat ze het coronavirus hadden. Het werkelijke aantal overledenen is hoger, omdat niet iedereen wordt getest.
Het aantal regiogenoten dat in het ziekenhuis is opgenomen (geweest) vanwege een coronabesmetting staat nu op 855. Gisteren was dat nog 851. Volgens het RIVM zijn sinds de uitbraak van het virus in totaal 11.613 mensen in ziekenhuizen opgenomen omdat ze het virus hadden opgelopen.

13.31 uur Politie houdt coronapraatje bij paleis

Hoe gaat het in deze coronatijd met je? Wijkagenten van Soest en Baarn wilden het weten en kozen een opvallende locatie op de grens van beide gemeenten: paleis Soestdijk. Met stoeltjes op anderhalve meter van elkaar werd het een prettig gesprek in de zon.

12.48 uur Meer drugsgebruik onder jongeren door verveling

Nu jongeren die weleens drugs gebruiken meer tijd in huis doorbrengen, neemt het drugsgebruik toe. Ook gebruiken ze het vaker thuis en op straat, nu het uitgaansleven platligt en er geen festivals zijn. Dat beweert stichting TeamAlert na een enquête. TeamAlert probeert risicogedrag onder jongeren in kaart te brengen.
De stichting wijst verveling aan als hoofdreden. Bij bijna een derde is het drugsgebruik overigens afgenomen, juist doordat er geen feestjes en festivals worden gehouden. Met name lachgas wordt nu minder gebruikt, mogelijk omdat dat volgens TeamAlert typisch een drug is die in groepen wordt gebruikt.

11.33 uur Coronaspel: hoe goed ken jij Utrecht?

Het concept is simpel, maar amusant. Deelnemers krijgen vijftien plekken in Utrecht te zien. Per locatie krijg je 7 seconden de tijd om deze zo precies mogelijk op de kaart aan te wijzen. Hoe dichterbij je klikt des te meer punten je verdient. Start!

11.01 uur Festival Le Guess Who? jaar uitgesteld

De organisatie van festival Le Guess Who? heeft besloten de editie van dit najaar uit te stellen naar 2021. Hoewel de voorbereidingen voor dit jaar al waren begonnen brengt de coronacrisis te veel onzekerheden met zich mee.
Al verkochte tickets blijven geldig. Wie geen zin of tijd meer heeft kan zijn geld terugvragen of het bedrag aan de organisatie doneren. Le Guess Who? is een festival voor grensverleggende muziek en cultuur van over de hele wereld dat jaarlijks vier dagen lang in de stad Utrecht wordt gehouden.

10.24 uur Muziek op de intensive care

Voor elkaar zorgen kun je op veel manieren doen. IC-verpleegkundige Alex begeleidt zichzelf op gitaar terwijl hij zingt voor patiënten van het St. Antoniusziekenhuis.

09.33 uur Tophockeyers leveren salaris in

De hockeyers en hockeysters van Kampong en SCHC leveren een deel van hun salaris in. Zij doen dat om de financiële gevolgen van de coronacrisis voor hun club te beperken.

07.54 uur Het is dinsdagmorgen en er staat geen file

Weet je nog dat je op een dinsdagmorgen de grootste kans had om in de file terecht te komen?

07.27 uur Onderzoek naar betere diagnose hart- en coronaklachten

"We hebben dringend meer kennis nodig over de beste behandeling van hart- en vaatpatiënten met corona", zegt huisarts en onderzoeker Frans Rutten (UMC Utrecht). "We willen beter weten hoe we besmette patiënten in een vroeg stadium kunnen behandelen, om zo ernstige klachten en eventueel een opname in het ziekenhuis te voorkomen."
De Hartstichting onderzoekt daarom met huisartsen en cardiologen manieren om een betere diagnose te kunnen stellen. Huisartsen missen belangrijke informatie om te komen tot een snelle diagnose en behandeling van coronaklachten bij hart- en vaatpatiënten, zegt de stichting. Nu de coronamaatregelen worden versoepeld en mensen weer meer met elkaar in contact komen, is het van levensbelang dat huisartsen zien wie ernstig ziek dreigt te gaan worden door het virus.
Er wordt niet gekeken naar patiënten die in het ziekenhuis liggen, maar naar mensen die zich bij klachten melden bij de huisarts. Benauwdheid of pijn op de borst wijzen bijvoorbeeld op hart- of vaatproblemen, maar komen ook voor bij een corona-infectie. Onderzocht wordt ook of complicaties sneller kunnen worden ontdekt, waardoor de juiste behandeling eerder kan starten.

06.42 uur FNV: Zorg werkt nog steeds onbeschermd

Personeel in de zorg moet nog altijd werken zonder mondmaskers, veiligheidsbrillen en schorten. Dat constateert vakbond FNV Zorg & Welzijn uit een peiling onder 1357 zorgmedewerkers. Vooral in verpleeghuizen en in de thuiszorg is het gebrek aan persoonlijke beschermingsmiddelen groot. De FNV gaat erover in gesprek met minister Van Rijn van Medische Zorg.
Werkgevers in de thuis- en kraamzorg verstrekken bijvoorbeeld pas mondkapjes wanneer een cliënt mogelijk besmet is met het coronavirus, en niet wanneer een werknemer er zelf om vraagt. De vakbond noemt het ongehoord dat er nog steeds mensen zonder bescherming moeten werken. Ze riskeren daardoor ziek te worden en het virus verder te verspreiden.
De vakbond pleit verder voor een bonus voor medewerkers in de zorg. En hun loon moet er de komende jaren op vooruitgaan wat FNV betreft. De financiële problemen waar veel zorginstellingen door de coronacrisis in zijn terechtgekomen, mogen niet ten koste gaan van het salaris van de medewerkers, vindt de bond.

06.14 uur De ochtendkranten

Trouw schrijft vanmorgen over een oproep aan het kabinet om bij coronabeleid ook naar een gezonde levensstijl te kijken. Wat precies de invloed is van gezond leven op het verloop van Covid19, is niet bekend. Maar aanwijzingen dat gezonde voeding, voldoende bewegen en goede nachtrust effect hebben, zijn er wel, zeggen onderzoekers van TNO en het Leids Universitair Medisch Centrum.
Nederland trekt er met Hemelvaart en Pinksteren massaal op uit, voorspelt het AD. Bij bungalowparken, hotels en vakantiehuisjes regent het last minute boekingen. In tegenstelling tot de vakantieparken, hotels en huisjes loopt het op de camping nog niet bepaald storm. Die zijn wel open, maar gasten moeten hun eigen toilet in de camper, caravan of luxe safaritent hebben.

06.00 uur Bouwers kunnen materialen niet aanvoeren

Veel bouwbedrijven kampen door de coronacrisis met problemen bij de aanvoer van materialen. Dat concluderen economen bij ABN AMRO in een analyse over de sector, waarin ze waarschuwen dat de bouw niet immuun is voor de crisis. Bij een op de vijf bedrijven leidt een tekort aan materialen tot vertraging in bouwprojecten, stellen de kenners vast.
Doordat veel landen gedeeltelijk in lockdown zitten, is het voor ruim de helft van de bouwbedrijven moeilijk om bouwmaterialen tijdig op de bouwplaats te krijgen, aldus de economen. De problemen komen voor bij allerlei leveranciers zoals producenten van hout, bouwmaterialen en metaal. Andere problemen vanwege de pandemie zijn haperende vergunningsprocedures die niet volledig digitaal kunnen worden afgehandeld, en het op de bouwplaats zien te krijgen van voldoende personeel.
De uitdagingen in de sector samen met een sterk gedaald producenten- en consumentenvertrouwen betekenen een somber vooruitzicht voor de bouw. De economen verwachten dat de woningbouw dit jaar met 5 procent afneemt. Ook voor volgend jaar wordt een kleine daling geraamd.
De overheid heeft volgens de economen de sleutel in handen om de schade voor de bouw te beperken. Dit is onder meer mogelijk door het naar voren halen van overheidsprojecten. Ook woningcorporaties kunnen op dat vlak een steentje bijdragen.

05.32 uur Huizenmarkt doorstaat coronacrisis

De huizenmarkt in Nederland heeft nauwelijks last gehad van de coronamaatregelen die sinds twee maanden van kracht zijn in Nederland. In de afgelopen week lag het aantal transacties 23 procent hoger dan het weekgemiddelde vóór de afkondigingen van de maatregelen door het kabinet, meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).
"Het lijkt erop dat woningzoekenden nog steeds in mogelijkheden denken. Daarnaast is de rente nog steeds laag en speelt ook het seizoen een positieve rol", geeft voorzitter Onno Hoes als redenen.
De vierkante meterprijs van (verkochte) woningen is tussen half april en mei licht gestegen met 1,1 procent in vergelijking met de maand voor de maatregelen. Een gemiddelde woning kost nu 333.000 euro. In vergelijking met een jaar eerder is dit landelijk 7,7 procent hoger.
Opvallend is volgens de NVM de stijging van het aantal vrijgekomen huurwoningen. Met name in toeristische steden en regio's is dit zo'n 13 procent hoger dan in de weken voor de crisis en vergeleken met vorig jaar zelfs 21 procent meer. Volgens de makelaarsvereniging is de afname van het gebruik van Airbnb, zoals in Amsterdam en Den Haag, een verklaring hiervoor.

05.17 uur Crisisberaad in het kabinet

Het is spannend voor de horeca, de bioscopen en de middelbare scholen vandaag. Het kabinet voert namelijk opnieuw een crisisberaad waarbij vermoedelijk definitief wordt besloten of de eerder aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen kunnen doorgaan.
Volgens de routekaart gaan op 1 juni onder meer de buitenterassen en horeca beperkt open, evenals de bioscopen en culturele instellingen. Daar mogen dan maximaal dertig mensen bijeenkomen. De afstandsregel van 1,5 meter blijft daarbij gelden. Ook de middelbare scholen starten waarschijnlijk weer op.
Om 19.00 uur vanavond is er een persconferentie. Haagse bronnen meldden gisteravond laat dat het kabinet het advies overneemt om de horeca in ieder geval niet vóór 1 juni te openen, en op die dag ook niet eerder dan het middaguur om drukbezochte openingsfeestjes te voorkomen. De burgemeesters van 25 Veiligheidsregio's vroegen daar gisteravond om, na een eigen overleg.

05.12 uur Zwemweer op komst, maar let wel op

Het wordt vandaag ook weer lekker warm en de komende dagen wordt het alleen maar beter. Donderdag, op Hemelvaartsdag, belooft het misschien wel 25 graden te worden. Zwemweer, dus. Gemeenten in de regio benadrukken wel dat het zwemmen ook nog veilig moet gebeuren.

05.07 uur Liveblog van gisteren

Liveblog gemist? Het blog van gisteren kun je hier teruglezen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.