Sigarettendoosje Kamp Amersfoort 'adembenemende' vondst

© Kamp Amersfoort
LEUSDEN/AMERSFOORT - In Leusden is een handgemaakt sigarettendoosje uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Onderzoek wijst uit dat het eigendom was van een Oezbeekse krijgsgevangene in Kamp Amersfoort.
De vondst werd een paar weken geleden gedaan bij werkzaamheden rond de Politieacademie, waar het nazi-gevangenenkamp bijna tachtig jaar geleden stond. Het doosje bestaat uit twee uit elkaar gevallen stukken aluminium en is vrijwel zeker gemaakt van een Duits eetblik.

LETTERS EN CIJFERS

Interessant zijn de graveringen op het metaal. Op de binnenkant staat met slagletters J R en het getal 167 20 41. Aan de buitenkant is met een puntig voorwerp een motief gekrast met het portret van een vrouw met loshangend haar. Aan de onderkant staan letters in cyrillisch (Russisch) schrift en cijfers. De informatie is slecht leesbaar. Er lijkt een geboortedatum op te staan - een datum laat in juni en een jaartal in de twintigste eeuw - en de naam A.Z. Tjagiev.
Een gravering in cyrillisch schrift.
Een gravering in cyrillisch schrift. © Kamp Amersfoort
In Kamp Amersfoort werden in het najaar van 1941 honderd Oezbeekse krijgsgevangenen uit de Sovjetunie opgesloten. Na ruim een half jaar waarin tientallen militairen door ontbering omkwamen werden de 77 overgebleven gevangenen doodgeschoten. De gruweldaad ging de geschiedenis in als een van de grootste massa-executies in Nederland. De slachtoffers zijn na de oorlog herbegraven op het Sovjet Ereveld in Leusden.

ADEMBENEMEND

Het sigarettendoosje is gevonden bij de voormalige barak 3. Kamp Amersfoort spreekt van een adembenemende, unieke vondst. Nog niet eerder werd op de plaats waar het kamp stond een persoonlijk object gevonden dat aan een van de Oezbeekse krijgsgevangenen heeft toebehoord.
De vondst krijgt een plaats in de nieuwe museumruimte die Kamp Amersfoort onder de grond inricht. Het museum zal naar verwachting eind dit jaar de deuren openen. In Kamp Amersfoort hielden de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog naar schatting 45.000 gevangenen vast.

EXPERTISE

De stichting Sovjet Ereveld reageert opgetogen over de ontdekking. "We hopen dat uit aanvullend onderzoek zal blijken dat dit doosje daadwerkelijk van een van hen is", zegt directeur Remco Reiding. "Natuurlijk zijn wij bereid onze expertise hiervoor beschikbaar te stellen."
De stichting kwam in 2016 in het bezit van een blikje dat had toebehoord aan een van de Sovjetgevangenen. Verder zijn een foto en een handvol getekende portretten bewaard gebleven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.