Meerkerkse ondernemer heeft hét alternatief voor 'schijnveillig' plexiglas

© RTV Utrecht
HOUTEN - Met schermen van doorzichtig zeil denkt een Meerkerkse standbouwer een gat in de markt te hebben gevonden. De schermen moeten een beter alternatief zijn voor plexiglasplaten in de strijd tegen het coronavirus in winkels, scholen en salons.
Jean-Paul van Anraad draait er niet omheen. "Ik heb de gave om leuke dingen te bedenken." Hij zag bedrijven om zich heen plexiglas inzetten en dacht, dat moet toch beter kunnen? "Ik werk zelf veel met doeken. Toen ben ik toch gaan nadenken: zou er niet iets van zeildoek zijn dat je kan convectioneren en spannen in frames?"
Het bedrijf van Van Anraad maakt normaal stands voor bedrijven op beurzen. Nu zijn zeven medewerkers doorzichtig zeil aan het spannen. "Zoals je hoort: het is geen plexiglas dus het 'ketst' niet", zegt de ondernemer. "De gesprekken kunnen gewoon doorgaan."

GEEN SCHIJNVEILIGHEID

Kapsalon Haaridee in Meerkerk is een van de kapsalons die de schermen al plaatste. Eigenaresse Mariska van Zandwijk is tevreden: het systeem is flexibel en ze kan gewoon doorpraten met klanten en collega's. De lijntjes met de onderneming van Jean-Paul van Anraad zijn ook kort. "Voor mij was het een korte stap naar Jean-Paul omdat ik daar gewerkt heb."
De maker van de schermen hoopt dat scholen de volgende zijn die hem weten te vinden. "Het moet nu gaan komen, nu is er een moment dat men verantwoordelijkheid moet gaan nemen voor het eigen personeel." Met de schermen kunnen er wel 24 leerlingen in een klas volgens Van Anraad.
En nog iets: "Plexiglas is het net even niet, plexiglas is schijnveiligheid." Er gaat nog veel te veel over, onder en langs plexiglas heen, zegt Van Anraad. "Dit is de duurzame variant. "

DE JEU UIT DE SALON

De schermen bieden ook uitkomst voor een ander probleem: 1,5 meter afstand houden is niet mogelijk tussen de kappersstoelen. Minder medewerkers inzetten zag de salon ook niet zitten. De vraag naar reserveringen in de salon was groot nadat de klanten wekenlang met dode puntjes zaten opgescheept.
Het is niet allemaal hosanna, zegt kapster Van Zandwijk. "Ik denk wel dat het de jeu in je salon weghaalt, het saamhorige, het gezellige." Maar wat moet, dat moet. "Ik moet eerlijk zeggen: als dit het wordt, dan moet je er in mee. Maar ik zou het liever op een andere manier zien."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.