RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Natuurorganisaties willen geen windmolens en zonnepanelen bij Leusderheide en Eemmeer

AMERSFOORT/PROVINCIE UTRECHT - Utrechtse natuurorganisaties trekken bij de provincie aan de bel over de mogelijke komst van zonnepanelen en windmolens bij de Leusderheide en het Eemmeer. "Er zijn voldoende andere locaties en toepassingen voor wind- en zonne-energie mogelijk die veel minder schade toebrengen aan natuur en landschap", schrijven de natuurorganisaties in een brief aan Provinciale Staten. Eerdere bezwaren bij de gemeenten in de regio Amersfoort kregen te weinig gehoor en dus moet de provincie volgens de belangenverenigingen in actie komen.

AMBITIEUZE PLANNEN
De afgelopen maanden zijn er grote plannen geschreven om meer duurzame energie op te wekken. Deze zogeheten Regionale Energiestrategie (RES) is nodig om te kunnen voldoen aan de klimaatdoelen van Parijs.

De provincie Utrecht loopt in het halen van deze doelen al jaren achter de feiten aan. Daarom moeten er grote stappen worden gezet, en behoren natuurgebieden als het Eemmeer of de Leusderheide in de RES tot mogelijke locaties voor windmolens en zonnepanelen. Morgen wordt daarover gesproken in Provinciale Staten.

EEMMEER EN LEUSDERHEIDE
De kanttekeningen van onder meer Utrechts Landschap, de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) en Natuurmonumenten voor deze plannen vonden geen gehoor bij de gemeenten in de regio Amersfoort. Aan hen schreven ze destijds: "Het defensieterrein Leusderheide is het meest waardevolle heideterrein van de provincie Utrecht, een bronlocatie voor veel beschermde vogels en vleermuizen. Een windmolencluster op deze locatie is daarom geen goed idee. Het Eemmeer is een Natura 2000-gebied, van internationaal groot belang voor diverse watervogels. De Leusderheide en het Eemmeer zouden niet als zoekgebied aangewezen moeten worden."

LOKALE INITATIEVEN
Volgens Josja Veraart, adjunct-directeur bij de NMU en een van de brievenschrijvers, zijn er ook andere locaties denkbaar. Naar lokale initiatieven voor duurzame opwekking in de regio Amersfoort wordt te weinig geluisterd. "Geef die veel meer de ruimte. Wees duidelijk waarom daar niet voor wordt gekozen. We moeten hier samen in optrekken."

De natuurorganisaties stemmen verder wel in met de plannen, maar willen graag dat de kwetsbare natuurgebieden worden ontzien. "Wij worden graag actiever betrokken dan in de afgelopen fase is gebeurd."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -