Windmolens Rijnenburg klein stapje dichterbij

Polder Rijnenburg
Polder Rijnenburg © Google Maps
UTRECHT - Het plan om acht windmolens te bouwen in de polders Rijnenburg en Reijerscop is een klein stapje dichterbij gekomen na een uitgesteld debat in de Utrechtse raad. Met tweeëneenhalve maand vertraging werd de behandeling in een commissie vandaag afgerond.
Het debat in de commissie begon op 5 maart, maar toen lukte het niet het debat af te ronden omdat het tot te laat in de avond duurde. En vervolgens brak de coronacrisis uit, waardoor de hele agenda van de raad in de war werd gegooid. Vandaag kwam de raadscommissie weer bij elkaar en dat gebeurde in de raadszaal.

BIJ ELKAAR

Tot op heden waren vergaderingen digitaal, waarbij de raadsleden vanuit hun huis of werkkamer via een computerapp deelnamen aan het debat. Vandaag zaten ze weer in het stadhuis. Omdat het een commissievergadering was, hoefden niet alle 45 raadsleden aanwezig te zijn, en dus konden de deelnemers aan het debat ver genoeg uit elkaar zitten.
In het debat kreeg wethouder Lot van Hooijdonk als eerste de kans om vragen te beantwoorden die haar begin maart waren gesteld. Echt een discussie ontstond pas op het moment dat het over een nieuwe roeibaan in polder Rijnenburg ging. Dat is een wens van velen in en buiten de Utrechtse politiek.

MERWEDEKANAAL TE DRUK

De roeiers varen nu nog op het Merwedekanaal dwars door de stad. Maar daar wordt het steeds drukker. Bovendien zijn er vergevorderde plannen voor een nieuwbouwwijk aan het kanaal, met circa tienduizend woningen. Onderdeel van het plan zijn een aantal bruggen over het kanaal. Door al deze ontwikkelingen komen de roeiers steeds mee in de knel.
Veel partijen zien in de aanleg van een energielandschap in de polder een goede gelegenheid om er gelijk een roeibaan aan te leggen. Van Hooijdonk benadrukte nog maar eens dat dat wel onderzocht is, maar dat er geen geld voor gevonden kan worden.
Tessa Sturkenboom van de politieke partij Student & Starter kan daar niet mee leven. "Het lijkt alsof het college zijn vingers niet aan de roeibaan wil branden. Het college blijft behoorlijk vaag, terwijl het in de alternatieve plannen voor de polder van de VVD wel kan."

CRISISTIJD

Van Hooijdonk temperde de verwachtingen verder door erop te wijzen dat de financiële situatie er de afgelopen maanden niet beter op is geworden. "We zitten in zware tijden, er komen waarschijnlijk grote bezuinigingen aan, de vraag is nog maar of je dan nog geld gaat vinden voor de roeibaan."
Van Hooijdonk benadrukt dat er wel ruimte blijft voor de roeibaan. Maar D66-er Maarten Koning heeft nog steeds bedenkingen. "De roeiers hebben ook belangen, en zoals de roeibaan nu door het college is ingetekend, is hij niet ideaal, vertellen de roeiers mij." Bülent Isik (PvdA) op zijn beurt vreest dat er helemaal geen roeibaan meer komt. "De wethouder moet de wil tonen om een roeibaan aan te leggen, en die ontbreekt."

BOUWEN BOUWEN BOUWEN

Het grootste discussiepunt in de raad is het bouwen van woningen. Veel partijen zien de komst van windmolens als een belemmering voor de komst van nieuwe huizen. De VVD kwam een paar maanden geleden met een alternatief plan voor een energielandschap, zonder windmolens, maar met woningen.
Ook collegepartij D66 wil graag de mogelijkheid dat er woningen komen in het gebied open houden. GroenLinks, de partij van Van Hooijdonk, wil dat niet. Die wil liever woningen bouwen binnen de huidige grenzen van de stad en dus alleen windmolens en zonnepanelen in de polder aanleggen. Daarom benadrukt het college dat de windmolens er maar 'tijdelijk' zullen staan.

TIJDELIJKHEID

Dat leidde tot een fel debatje over hoe tijdelijk dat zal zijn. De verwachting is dat de molens er minimaal twintig jaar moeten blijven om rendabel te worden. Toch lijkt D66 tevreden met de toezegging dat tijdelijk echt tijdelijk is en dat er ruimte blijft om elders in de polder al eerder met woningbouw te beginnen.
En dat plaveit de weg voor Van Hooijdonk om haar plan definitief door de gemeenteraad te loodsen. Dat gebeurt binnen een paar weken als de voltallige gemeenteraad zich nogmaals over het voorstel buigt. Of dat ook weer in de raadszaal zal zijn is nog niet duidelijk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.