D66 komt met noodplan voor Utrechtse zzp'er

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
UTRECHT - De Utrechtse D66 heeft een noodplan gelanceerd om de ruim 33.000 zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) in de gemeente te helpen. De partij wil voorkomen "dat een groot deel van hen in de bijstand belandt" en doet daarom tien voorstellen.
Raadsleden Jony Ferket en Anne-Marijke Podt schreven de voorstellen, waarin zij onder meer opperen dat de gemeente meer zzp'ers moet inhuren. "De gemeente heeft veel extra werk als gevolg van de coronacrisis. We denken aan de inrichting van de openbare ruimte in de stad, maar ook aan aan de slag gaan bij de GGD voor al het bron- en contactonderzoek dat moet gebeuren."
Door in kaart te brengen welke opdrachten uitgevoerd moeten worden en door onder zzp'ers bekend te maken dat deze werkzaamheden beschikbaar zijn, hoopt D66 hen aan werk te kunnen helpen.
Ook wil de partij opdrachten die naar verwachting toch al door zzp'ers uitgevoerd zouden worden naar voren schuiven. "Doe dit alleen in sectoren waar evident is dat men op grote schaal opdrachten mist als gevolg van de crisis - dit zijn onder andere de horeca, de kunst- en cultuursector, de evenementensector en de taxibranche."
De gevolgen van de coronamaatregelen zijn volgens D66 "ingrijpend" voor zzp'ers in Utrecht. "Een theatershow of evenement organiseren is er bijvoorbeeld niet meer bij, maar ook zelfstandigen in de bouw en kleine zelfstandigen met een winkel zien hun inkomsten wegvallen. Voor veel zelfstandigen is het inkomen helemaal of grotendeels verdwenen en er is ook nog geen uitzicht op snel nieuwe opdrachten."
Komende dinsdag bespreekt D66 het noodplan tijdens een commissievergadering over de gevolgen van het coronavirus voor de stad Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.