RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Natuur in de knel door droogte: 'Als we watersysteem niet beter beheren gaat natuur verloren'


PROVINCIE UTRECHT - Het lage grondwaterpeil brengt de natuur in onze provincie in gevaar. Bomen op de Utrechtse Heuvelrug sterven en beekjes komen droog te staan. Experts zetten zich daarom in voor toekomstbestendige oplossingen.

 Maarten Veldhuis van waterschap Vallei & Veluwe Maarten Veldhuis van waterschap Vallei & Veluwe | Foto: RTV Utrecht / Anne-Marie Verhagen

Het water in de Praamgracht bij Baarn, die als hoofdafwatering van de Laagte van Pijnenburg dient, staat laag. "Het is ontzettend droog", zegt Maarten Veldhuis van waterschap Vallei & Veluwe. Hij is zojuist de Praamgracht in geklauterd. "Twintig jaar geleden had ik hier misschien niet kunnen staan, nu is het alleen modder. Je ziet dat het water zo ver is gezakt dat ook het grondwater is mee gezakt. Dat is een probleem voor de natuur."

Maarten Veldhuis van het waterschap laat zien hoe droog het is in de regio Baarn/Soest.


Een aantal meters verderop ligt natuurgebied Op Hees. Dat gebied moet het echt van het grondwater hebben. Maarten is namens het waterschap een project gestart dat moet zorgen dat het water in het gebied blijft. "Je kunt de waterbodems ophogen, of minder maaien in watergangen. Zo hou je het langer vast."

We moeten nu al nieuwe soorten bomen planten die beter tegen droogte kunnen. Want deze fijnsparren gaan het niet redden."
Rein Zwaan van Staatsbosbeheer

BOMEN STERVEN

Ook de bomen in het bos kampen met droogte. Op de Utrechtse Heuvelrug is dat goed te zien. "Kijk, deze is al omgevallen", wijst Rein Zwaan van Staatsbosbeheer aan. En jawel, een totaal uitgedroogde fijnspar ligt plat op de grond. De sparren eromheen zijn er niet veel beter aan toe. Ze gaan dood door de droogte.

Hoe de bossen er in de toekomst uit zullen zien als het zo doorgaat? "Tja. dat zal veranderen, ook al duurt dat nog jaren. Maar we moeten nu al nieuwe soorten bomen planten die beter tegen droogte kunnen. Want deze fijnsparren gaan het niet redden."

 Een boom is bezweken door de droogte Een boom is bezweken door de droogte | Foto: RTV Utrecht / Anne-Marie Verhagen

2020 is al het derde droge jaar op rij. Behalve de fijnspar hebben ook de douglas, de lariks en de beuk het zwaar. "Als we het watersysteem niet beter gaan beheren zal kwetsbare en mooie natuur verloren gaan. Dat willen we toch niet." Rein trekt een stuk schors van een dode spar. Het is een triest gezicht om de droge bomen te zien staan in het prachtige natuurgebied.

"Kijk daar!", Maarten wijst glunderend naar een ree die door het hoge gras springt in natuurgebied Op Hees. Hij heeft duidelijk hart voor zijn baan en voor de natuur. "Maar er moet wel echt wat gebeuren. Moet je zien," zegt Maarten terwijl hij weer bij een beekje knielt. "Droog".


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -