Zorgt zomerse Hemelvaartsdag voor sluisfiles en een (te) volle waterkant?

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Volgens Weeronline is het goed mogelijk dat warmterecords gaan sneuvelen op Hemelvaartsdag. Het kan morgen op sommige plekken 28 graden worden. Verkoeling is dan te vinden op en rond het water. Maar hoe gaan we dat doen met de coronaregels?

MET BOOT

Bootverkopers hebben de afgelopen tijd goede zaken gedaan en wie een boot heeft gekocht, zal hem ook willen gebruiken. Recreatie Midden-Nederland zag de drukte op het water al toenemen tijdens mooie weekenddagen. "Bij plekken als Loosdrecht hoopt het zich dan wel op bij de sluis", zegt Marc Bosboom.
Er zijn dan ook lichte zorgen over de sluizen tijdens het hemelvaartsweekend. "Kijk, als je bij een parkeerplaats bent, kan je een auto nog rechtsomkeert laten maken. Dat is met een boot wel iets anders", zegt Bosboom.
Het is een rare, dooie boel
Sluiswachter Leo Oor
Toch maakt sluiswachter Leo Oor zich geen zorgen. Sinds jaar en dag beheert hij de Mijndense Sluis. De sluis geeft toegang tot de Vecht en de Loosdrechtse Plassen. Het is een 'rare dooie boel', zegt Oor over de coronamaatregelen: geen ijsverkoop, geen terras en geen toiletten.
"De bootjes gaan wel komen", zegt Oor. "Als mensen mogen varen, gaan ze dat ook doen." Door de drukte kunnen er nu maximaal tien boten tegelijk door de sluis, waardoor de wachttijden kunnen oplopen.
Oor maakt zich geen zorgen. "Daar loop ik te lang voor mee en ik heb een grote mond. De sluisdeuren zijn twintig centimeter dik, die doe ik gewoon voor je neus dicht."

ZONDER BOOT

Niet alleen óp het water wordt drukte verwacht. Stichtse Vecht verwacht drukte langs de Vecht en bij recreatieterrein De Strook bij de Loosdrechtse Plassen. "Als u naar De Strook gaat of een tochtje maakt op of langs de Vecht, neem uw verantwoordelijkheid", waarschuwt burgemeester Ap Reinders. "Het is ook dan belangrijk dat u 1,5 meter afstand houdt en drukte vermijdt."
Voor een dag in het buitenbad is nog geduld nodig. De meeste buitenbaden in de regio zijn tot minstens 1 juni gesloten. Bij het Bosbad Leersum wordt vanaf 29 mei getest met kortere openingstijden.

In Baarn willen ze geen risico nemen, Bosbad Vuursche blijft de hele zomer gesloten.

De drie buitenzwembaden in de gemeente Stichtse Vecht sluiten voor de rest van het jaar hun deuren. De zwembaden maken veel gebruik van vrijwilligers. Door de coronamaatregelen die de baden moeten nemen om bezoekers te ontvangen, komt er veel druk te liggen op de schouders van die groep mensen. Die verantwoordelijkheid willen de besturen hen niet opleggen.

De gemeente zet geen extra handhavers in en verwacht dat mensen zelf verantwoordelijkheid nemen. Wel zijn er tijdelijke verkeersmaatregelen om de stroom bezoekers in goede banen te leiden.
Andere openbare stranden in de regio zijn ook voor publiek toegankelijk. Alleen plaatsen waar entree voor moet worden betaald, blijven dicht. Dat zijn bijvoorbeeld het Strandbad Maarsseveense Plassen en het Henschotermeer.

DOWN UNDER

In Nieuwegein mag bij het strand watersportlocatie Down Under morgen open, zo is na overleg met de gemeente besloten.
Down Under startte afgelopen vrijdag, met passen en meten, het watersporten weer op. Op reservering kunnen wakeboarders en waterskiërs gebruiken maken van een kabelbaan.
"Je kan een aanvraag doen voor een tijdsblok", vertelt Lennart Loopstra van Down Under. Om te zorgen dat er zo min mogelijk contact is tussen verschillende groepen mogen watersporters pas aankomen als het blok is begonnen en moeten ze ook weer vertrekken voor het einde van het blok.
"Op Hemelvaartsdag hebben we veel mensen moeten teleurstellen. Veel mensen willen het water op, die hebben lang stil gezeten", zegt Loopstra. Woensdag, donderdag en vrijdag zijn alle plekken gereserveerd. "Alleen zaterdag en zondag hebben we nog een paar plekjes."

ZANDEILAND 4

Ook de Vinkeveense Plassen zijn een magneet voor watersportliefhebbers. "Wij gaan daar wel heel goed monitoren wat de toestroom is", zegt woordvoerder Robbert Wortel van gemeente De Ronde Venen. "Op de eilanden staan mensen die de drukte in de gaten houden en die mensen ook aanspreken. Los daarvan lopen er ook boa's en politie."
Zandeiland 4 is een van de meest populaire duikplekken in Nederland en er is plek om boten te water te laten. Om te zorgen dat het eiland niet vol komt te staan met duikapparatuur en bootopleggers, waardoor coronamaatregelen met de voeten worden getreden, is er een maximum aantal duikers en botentrailers.
"Duikers en botentrailers krijgen kaartjes", zegt Wortel. Op die manier kan in de gaten gehouden worden hoeveel mensen gebruik maken van het eiland. "Op het moment dat het vol is, kunnen duikers en auto's met trailers niet meer naar binnen."
Dat geldt ook voor bezoekers. "Als wij constateren dat mensen die 1,5 meter niet meer in acht kunnen nemen, zorgen wij ervoor dat mensen de eilanden niet meer op kunnen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.